Koliko su dobri monoobroci

U poslednje vreme je popularna ishrana voćnim monoobrocima, što podrazumeva da se u dužim vremenskim periodima konzumira samo jedna vrsta voća. Posebno često se koriste banane. Koliko je ova praksa zaista korisna, pokušaćemo da istražimo u ovom članku.

 

Na raznim veb sajtovima i na jutjubu možete naći priče i lična iskustva pojedinaca, ili porodica, koji se hrane monoobrocima. Na primer, jedna žena, (inicijali imena Y. T.) svedoči kako se 12 dana hranila samo bananama i pila dosta vode, samo povremeno dodajući neko zeleno povrće kao što je npr. celer. Po njenoj priči, nije od toga imala nikakvih neželjenih posledica, a koristi su bile sledeće: poboljšala joj se sposobnost koncentracije, kreativnost i koža joj je postala glatkija. Još jedna devojka, poznata kao Banana Girl, drži se tipa ishrane poznatog kao “30 banana dnevno” (postoji i veb sajt pod tim imenom, koji promoviše pomenuti način ishrane). Po njenom svedočenju, imala je ranije brojne probleme u odnosu prema ishrani i uopšte su joj stvari išle nizbrdo u životu, pa se na kraju odlučila za presnu vegansku ishranu sa preovlađujućim monoobrocima. Sada kaže da se oseća fizički i mentalno zdravo. Ovo su samo neke od priča pristalica monoobroka, bilo da ih se drže tokom kraćeg ili dužeg perioda vremena. Naravno, ne hrane se svi samo bananama. Na internetu možete naći i priču čoveka koji se hranio monoobrocima od jabuka i tim načinom ishrane izlečio akne.
Ali, ima i onih koji smatraju da monoobroci nisu dobar način ishrane, pošto smatraju da u svemu treba biti umeren. Jedna od njih je nutricionista-dijetetičar Kristen Vajt, koja upozorava one koji konzumiraju samo jednu vrstu hrane tokom dužeg vremena da takav način ishrane može lišiti naše telo čitavog niza nutrijenata koji su mu neophodni da ispravno funkcioniše. Iako je voće odlična hrana, njemu nedostaju esencijalne masne kiseline i aminokiseline, koje možemo da obezbedimo konzumacijom povrća, orašastih plodova i proizvoda životinjskog porekla.

 

Izvori:

http://thebananagirl.com/about.php
www.cnn.com


Komentar naše stručne saradnice
Naša saradnica, viši dijetetičar-nutricionista, Slavica Matić, na sledeći način je prokomentarisala ovu temu:

“Jedan od osnovnih principa pravilne ishrane je raznovrsnost. Ovakav način ishrane(monoobroci) ne snabdeva organizam neophodnim nutrijentima jer se oni mogu obezbediti jedino putem raznovrsne ishrane. Ishrana u kojoj je zastupljena isključivo jedna namirnica, bilo da je u pitanju voće ili povrće, lišava organizam pre svega esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina koje su neophodne za čitav niz hemijskih procesa u organizmu. Osim toga, da bi se zadovoljile energetske potrebe potrebno je pojesti velike količine izabrane namirnice. Na primer, koliko je potrebno pojesti jabuka čija prosečna energetska vrednost iznosi 40 kcal na 100 g kako bi se obezbedilo 2000 kcal?!
Velika količina biljnih vlakana koja se unosi na ovaj način može dovesti do iritacije organa za varenje, pojave nadutosti, gasova i dijareje. Osim toga, ovakav način ishrane je monoton i posle izvesnog vremena dosadi. Velika je verovatnoća da voćku koju ste svakodnevno jeli u ogromnim količinama više nećete želeti ni da pogledate.
Vegeterijanstvo, veganstvo ili ishrana sirovim namirnicama, stvar je ličnog izbora. Za koji god način ishrane da se opredelite, vodite računa da unosite sve hranljive sastojke, a to se može postići jedino pravilnim kombinovanjem različitih namirnica.”


 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 161

Svi članci u rubrici