Mung pasulj za toplije dane

Mung pasulj je vrsta mahunarke, zelenkaste boje, koja obiluje nutrijentima i bioaktivnim materijama korisnim za opšte zdravlje organizma.

Ova mahunarka se uobičajeno konzumira u Aziji, uključujući Kinu, Indiju, Filipine i Tajland. Kineski istraživači su detaljno proučili nutritivni sastav, fitohemiju i zdravstvene dobrobiti mung pasulja, kao i njegovih klica.
Oni su utvrdili da je mung bogat hranljivim materijama i  bioaktivnim komponentama kao što su polifenoli i drugi metaboliti, koji su poznati po svom antioksidansnom delovanju. Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Food Science and Human Wellness ukazuje da je mung pasulj izuzetno zdrava namirnica koja može da doprinese prevencii mnogih hroničnih bolesti.
Evo zašto je mung pasulj posebno zdrav.
Odličan je izvor brojnih vitamina i minerala. Između ostalog, sadrži vitamine B grupe, bakar, gvvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, selen i cink. Takođe, veoma je bogat izvor biljnih proteina. Bogat je i esencijalnim masnim kiselinama, uključujući arginin, izoleucin, leucin, lizin, fenilalanin, valin i druge.
Doprinosi regulaciji varenja. Mung pasulj je odličan izvor biljnih vlakana, posebno pektina, vrste rastvorljivih vlakana koji podstiču crevnu peristaltiku i ubrzavaju kretanje hrane kroz creva. Takođe, kao i ostale mahunarka, mung pasulj sadrži nesvarljiv skrob koji hrani korisne crevne bakterije.
Pomaže održanju poželjne telesne težine. Istraživanja pokazuju da konzumacija mung pasulja čini da se dugo osećamo siti i smanjuje osećaj gladi. To može da pomogne da se smanji ukupni unos kalorija, što pomaže mršavljenju.
Doprinosi prevenciji povišenog krvnog pritiska. Zahvaljujući sadržaju kalijuma, magnezijuma i vlakana, koje su povezane sa sniženjem krvnog pritiska, mungg pasulj je dobra namirnica za prevenciju ovog stanja.
Doprinosi regulaciji holesterola. Istraživanja su pokazala da konzumacija mung pasulja može da snizi tzv. "loš holesterol" (LDL), a taj efekat se povezuje sa moćnim antioksidansima koje sadrži.
Doprinosi regulaciji šećera u krvi. Pošto sadrži biljna vlakna, proteina i antikosidanse, mung pasulj doprinosi da ne bude nagli skokova šećera u krvi i pomaže da insulin efikasnije deluje.
Dobar za trudnice. Zbog sadržaja folata, biljnih proteina i gvožđa, dobar ja za ishranu tokom trudnoće.
Dobra namirnica za vrućine. Između ostalog, mung pasulj sadrži antioksidase viteksin i izoviteksin, za koje se pokazalo da pomažu da se spreči oštećenje od slobodnih radikala koji se formiraju tokom toplotnog udara.  

 

Izvori:
https://science.news/2019-03-20-understanding-the-many-biological-activities-of-mung-beans.html
www.healthline.com/nutrition/mung-beans
www.medicalnewstoday.com/articles/324156.php

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Mung pasulj, organski

Egzotični zeleni pasulj.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 76

Svi članci u rubrici