Navalite na paradajz

Paradajz ima toliko korisnih svojstava da bi se mogao nazvati superhranom. Doprinosi prevenciji mnogih bolesti, od srčanih oboljenja do osteoporoze, pomaže da bolje spavamo i da nam koža bude zdrava i sjajna.

Paradajz svoje istaknuto mesto među povrćem najviše duguje likopenu, moćnom antioksidantu koji mu daje crvenu boju, i kome se pripisuju sledeća svojstva: snižavanje rizika od srčanih bolesti, poboljšanje vida, snižavanje „lošeg“ holesterola, pa čak i smanjenje rizika od devet najčešćih vrsta raka.
Paradajz je bogat hranljivim sastojcima i siromašan kalorijama – šolja paradajza ima samo 32 kalorije, ali zato sadrži likopen, vitamine A i C u velikim količinama.

Paradajz i koža

Paradajz deluje na lepotu kože i može čak preventivno da deluje protiv pojave opekotina od sunca. I ovde glavne zasluge ima likopen koji podstiče pro-kolagen, molekul koji održava kožu čvrstom i mladolikom. Isti molekul može da spreči opekotine od sunca. Jedno malo istraživanje pokazalo je da su žene koje su jele 55g paradajza svakog dana za 33% povećale zaštitu kože od ultraljubičastih sunčevih zraka. Iako je potrebno uraditi još istraživanja na većem uzorku, i iako ishrana ne može zameniti kreme za sunčanje, veoma je moguće da paradajz delimično nudi zaštitu od pogubnog UV zračenja.

Paradajz i moždani udar
Istraživači su ispitali više od 1000 finskih muškaraca kako bi otkrili da li povećane količine likopena u njihovoj krvi mogu da smanje rizik od moždanog udara. I, dobili su pozitivan odgovor. Učesnici u istraživanju koji su imali više pomenutog antioksidatna u krvi imali su i za 55-59% manji rizik od moždanog udara. Rezultati ovog istraživanja publikovani su u časopisu Neurologija.

Paradajz i srčani udar
Mediteranska ishrana u kojoj je paradajz jedan od glavnih sastojaka, zajedno sa ekstra devičanskim maslinovim uljem ili mešavinom koštunjavog voća, snižava rizik od kardiovaskularnih bolesti (uključujući srčani i moždani udar) za 30%, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine
Istraživanje je obuhvatilo više od 7000 ispitanika koji su se hranili na jedan od sledeća tri načina: ishrana sa malo masti, mediteranska ishrana sa ekstra devičanskim maslinovim uljem i mediteranska ishrana sa mešavinom koštunjavog voća. Ishrana sa malo masti pokazala se kao najlošija u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Mediteranska ishrana bogata paradajzom i drugim voćem i povrćem, integralnim žitaricama, koštunajvim voćem, mahunarkama, maslinovim uljem, pa čak i vinom pokazala se kao najbolja.

Paradajz i zdravlje kostiju
Članak objavljen u American Journal of Lifestyle Medicine pokazao je vezu između konzumiranja paradajza i sniženog rizika od osteoporoze, poremećaja gubitka koštane mase koji dovodi do preloma kostiju, deformiteta i invaliditeta. Konzumiranje paradajza, sudeći prema ovom članku, pomaže i u prevenciji fotostarenja od UV zraka, kognitivne disfunkcije i kardiovaskulatnih bolesti.

Paradajz i rak
Osobe sa višim nivoom likopena u krvi imale su manji rizik da obole od određenih vrsta raka, pre svega raka prostate, želuca i pluća, pokazalo je nekoliko istraživanja. Likopen takođe može da smanji rizik od raka usta, dojke, pankreasa, grlića materice, debelog creva i rektuma. U nekim istraživanjima ovi zaštitni efekti su otkriveni samo kod paradajza i hrane na bazi paradajza, a ne kod suplemenata likopena. Potrebna su dalja istraživanja i još informacija da bi sa sigurnošću moglo da se kaže da paradajz preventivno deluje protiv raka.

Paradajz i Parkinsonova bolest
Izgleda da likopen nije jedini sastojak iz paradajza koji utiče na zdravlje. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Anali neurologije, ukazuje da hrana koja sadrži male količine dijetetskog nikotina (u te vrste hrane spadaju paradajz i paprike) mogu da spreče Parkinsonovu bolest (bolest koja napada nervni sistem).
Istraživači sa Univerziteta Vašington u Sietlu, pregledali su podatke o oko 500 pacijenata kod kojih je dijagnostikovana Parkinsonova bolest i kontrolnu grupu od oko 600 zdravih ljudi. Zaštitni efekat je bio veći kod onih koji nisu nikada pušili (ili su pušenjem unosili nikotin u sasvim malim količinama). Potrebna su dalja istraživanja uticaja dijetetskog nikotina i njegovih zaštitnih efekata.

Paradajz i zdrav san
Paradajz pomaže da zdravo spavamo, a ponovo se sve zasluge pripisuju likopenu. Istraživanje je rađeno na Univerzitetu Pensilvanija i objavljeno u časopisu Apetit. Isto istraživanje je otkrilo da su oni koji su imali zdrave navike kada je spavanje u pitanju (7-8 sati sna tokom noći), takođe unosili ishranom više vitamina C. Šolja čeri paradajza sadrži 20mg vitamina C, ili oko 31% preporučenih dnevnih doza.

Tekst preuzet iz najnovijeg broja 50 časopisa „Hrana kao lek“. Časopis možete potražiti na trafikama i u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Trendovi zdrave ishrane za 2019.... Na kraju svake godine, stručnjaci se trude da predvide trend za sledeću. Nekada pogode bolje, nekad lošije, nekim trendovima je potrebno više vremena da se razviju, neki se vraćaju nakon...
Zašto je dobar crni pirinač... Crni pirinač, poznat i kao “zabranjeni pirinač”, posebna je vrsta pirinča, koja ima posebne zdravstvene dobrobiti. U Aziji je crni pirinač gajen vekovima. U staroj Kini, gajen je u mali...
“Vatreno sirće” protiv prehlade... Sa zimskim hladnim vremenom stižu prehlade i grip sa simptomima curenja nosa, crvenila očiju, glavobolje, groznice, upaljenog grla i bolova u celom telu. Ahhh, stanje postojanja koje je tako neprijatn...
Večera i seminar... Centar Dođo harukaze organizuje večeru niskomasne, biljne ishrane, a sutradan i predavanje i radionicu o tom načinu pripremanja hrane. Večera, koja uključuje švedski sto koji se sastoji od biljnih ...
Zdrava hrana je trend... Danas nema opšteprihvaćene definicije šta bi se moglo smatrati zdravom hranom. Ali, činjenica je i da postoji obilje studija i naučnih dokaza o tome da bi se uobičajeni savremeni način ishrane mogao s...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +10 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 89

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Trendovi zdrave ishrane za 2019.

Detaljnije »