Zašto je dobar bok čoj

Bok čoj, poznat i kao kineski kupus, veoma je hranljiv i zdrav. Ako ga dosad niste probali, možda je sad pravo vreme da ga uvrstite u svoju ishranu.

Pre svega, ovaj kupus je bogat biljnim vlaknima, ali sadrži i proteine. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, C i K. Takođe sadrži betain, holin i folat. Od minerala, bok čoj je izvor kalcijuma, bakra, gvožđa, manezijuma, mangana, fosfora, kalijuma, selena i cinka.
Ovaj nutritivni profil ukazuje da se radi o veoma zdravoj namirnici, čija konzumacija može doneti sledeće dobrobiti zdravlju. Zahvaljujući vitaminu C i selenu, ova namirnica pozitivno deluje na imunitet. Kombinacija kalcijuma, fosfora, gvožđa, cinka i vitamina K koje ovaj kupus sadrži posebno je dobra za kosti, pošto podstiče rast kosti, proizvodnju kolagena i povećanja gustine kostiju. Bogatstvo beta-karotinom i vitaminom A je dobro za oči, posebno protiv makularne degeneracije.  
Zahvaljujući sadržaju holina, polifenola i omea 3 masnih kiselina, bok čoj deluje antiupalno, protiv upala niskog intenziteta. Kada se tome doda vitamin B6, koji doprinosi regulaciji homocisteina, bok čoj sadrži idealnu kombinaciju nutrijenata koji mogu doprineti prevenciji upala niskog intenziteta u arterijama, koje se smatraju jednim od osnovnih uzroka kardiovaskularnih obolejnja. I na kraju, kombinacija kalcijuma, magnezijuma i kalijuma koju bok čoj sadrži može doprineti regulaciji pritiska na prirodan način.  
Takođe, treba napomenuti da konzumacija bok čoja (i kupusnjača uopšte) može da doprinese prevenciji raznih vrsta raka, posebno raka debelog creva, zahvaljujući bogatstvu posebnih antioksidanasa kao što su sulforafan, izotocijanati, lutein, tiocijanati, nitril, indol, zeaksantin.

Izvori:
www.foodsforbetterhealth.com
www.healthline.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 149

Svi članci u rubrici