Zašto jesti semenke lubenice

Semenke ne treba jesti direktno iz lubenice, već ih treba osušiti; tada one postaju jestive i bogate proteinima. Samo 1/8 šolje (30g) sadrži 10g proteina, što je isto koliko sadrži i grčki jogurt, a pored toga sadrži i razne minerale i druge korisne materije.

Semenke lubenice ukusom podsećaju na suncokretove semenke. Odlične su kada ih dodate u salate, u mešavinu semenki, orašastih plodova i suvog voća, ili ih samostalno grickate.  

Hranljivost semenki lubenice
Semenke lubenice su bogate proteinima: 1 šolja suvog semena sadrži 30,6g što je 61% preporučene dnevne doze. Proteini iz semenki lubenice sastoje se od nekoliko aminokiselina, među kojima je i arginin. Arginin pomaže u regulisanju krvnog pritiska i u lečenju koronarne bolesti srca. Osim arginina, semenke lubenice sadrže i druge proteine, kao što su triptofan, glutaminska kiselina i lizin.
Takođe, semenke lubenice sadrže i nekoliko vitamina B kompleksa. U ovim semenkama najviše ima nijacina (1 šolja suvih semenki lubenice sadrži 3,8mg ili 19% preporučene dnevne doze). Njiacin je važan za održavanje zdravlja nervnog sistema, sistema organa za varenje i zdravlje kože. Drugi vitamini B kompleksa u semenkama lubenice su folat, tiamin, riboflavin, vitamin B6 i pantotenska kiselina.
Od minerala, semenke lubenice sadrže najviše magnezijuma (556mg ili 139% preporučene dnevne doze u 1 šolji suvih semenki). Magnezijum pomaže u regulisanju pritiska i metabolizmu ugljenih hidrata, što ima povoljno dejstvo na nivo šećera u krvi. Drugi važni minerali u semenkama lubenice su fosfor, gvožđe, kalijum, natrijum, bakar, mangan i cink.
U jednoj šolji suvih semenki lubenci ima čak 51g masti (11g zasićenih). Ostale masti su mononezasićene, polinezasićene, omega 6 masne kiseline. Mono i polinezasićene masti snižavaju holesterol, dok omega 6 masne kiseline pomažu u snižavanju visokog pritiska.

Kako prepeći semenke lubenice
Zagrejte rernu na 160 stepeni, poređajte semenke na peki papir i pecite ih samo 15 minuta. Da bi bile hrskavije, promešajte ih jednom na pola pečenja.

Proklijale semenke lubenice
Proklijale semenke su često bogatije hranljivim sastojcima od neisklijalih semenki, jer se klijanjem uklanjaju sastojci iz hrane koji otežavaju apsorbovanje svih nutrijenata, povećava koncentracija hranljivih sastojaka i hrana lakše vari. U slučaju semenki lubenice, tokom klijanje se eliminiše crna ljuska kojom je semenka obmotana. Ove semenke su bogate proteinima, vitaminima B kompleksa, magnezijumom i mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje snižavaju holeserol, ublažavaju upale i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 92

Svi članci u rubrici