Vi ste ovde: Literatura Knjige

Knjige

Priprema organski gajenih namirnica

Verujemo da će mnoge interesovati nova knjiga promoterke organskog baštovanstva Snežane Ognjenović, koja upoznaje potrošače sa značajem korišćenja organskih namirnica u ishrani i daje niz praktičnih uputstva i recepata.

e-max.it: your social media marketing partner

Kultna knjiga o presnoj ishrani

Ova knjiga sadrži predloge za ishranu dr Daglasa Grema, jednog od vodećih promotera ishrane presnom hranom. Autor je u svom višedecenijskom istraživačkom radu došao do formule idealnog unosa hranljivih sastojaka u približnom odnosu 80:10:10 (80% ugljenih hidrata, 10% belančevina i 10% masti). Radio je sa nekoliko poznatih sportista i pomogao im da postignu vrhunske rezultate, a brojnim ljudima je nutricionističkim savetima pomogao da reše razne zdravstvene probleme. 

e-max.it: your social media marketing partner

Organska bašta

Iz štampe je izašlo četvrto, dopunjeno izdanje priručnika za organsko gajenje voća i povrća naše saradnice Snežane Ognjenović. Ove izuzetno korisne knjige dugo nije bilo u prodaji, a sada se može nabaviti ponovo.

 

e-max.it: your social media marketing partner

Kuvam i zdravlje čuvam

Knjiga prehrambenih preporuka i recepata, sistematizovana kao ishrana po dijagnozama (gastritis, gasovi i nadimanja, hipertireoidizam, alergije, imunitet…) neobično je koristan priručnik koji će dobro doći svakom ko brine o svom zdravlju.

 

e-max.it: your social media marketing partner

Zakoni zdravlja i izlečenja

Da li bi vas obradovalo kad bi na našem jeziku postojala knjiga o zdravlju koja bi: bila potpisana od strane lekara iz elitne medicinske ustanove, zasnivala se na savremenim naučnim dostignućima, pokrivala sve aspekte zdravlja, ne samo ishranu i bila potpuno razumljiva svakom čitaocu? Dr Nil Nidli, internista i popularizator zdravog života upravo tako nešto napisao pre nekoliko godina.

 

e-max.it: your social media marketing partner

Lečenje kokosovim uljem

Lečenje kokosovim uljemU prevodu na srpski jezik pojavila se izuzetno zanimljiva knjiga „Lečenje kokosovim uljem“ Brusa Fajva, doktora naturopatske medicine, koja detaljno i zasnovano, sa preko 100 citiranih naučnih radova, iznosi kod nas malo poznate ili potpuno nepoznate činjenice o holesterolu, srčanim oboljenjima, inflamatornim oboljenjima creva, dijabetesu i drugim rasprostranjenim bolestima, i o tome kako kokosovo ulje može da nam pomogne u prevenciji i lečenju ovih i drugih problema.

Dr Brus Fajv se u svojoj knjizi o kokosu oslanja podjednako na naučna ispitivanja i na iskustva tradicionalne medicine u upotrebi kokosovog ulja. Predgovor za knjigu je napisao dr Konrado Dajrit, ugledni filipinski kardiolog i počasni profesor farmakologije, jedan od pionira kliničkih istraživanja u korišćenju kokosovog ulja u tretmanu SIDE.

Istražujući pozitivna dejstva kokosovog ulja na ljudski organizam, autor nam istovremeno iznosi niz medicinskih činjenica koje će možda mnoge iznenaditi: na primer, da je ukupan nivo holesterola daleko neprecizniji pokazatelj rizika od srčanih oboljenja nego što je to odnos “lošeg” i “dobrog” holesterola, a da je potmula upala arterija (vrlo često povezana sa parodontozom) u stvari najveći faktor rizika za naše arterije i srce. On takođe govori o dokazanom antivirusnom i antibakterijskom dejstvu srednjelančanih masnih kiselina u kokosovom ulju, ukazujući na to da su srednjelančane masti upravo sastojak majčinog mleka, preko koga dete u prvim mesecima dobija imunitet.

U ovoj knjizi ćete još, pored ostalog, saznati da je slabo funkcionisanje tireoidne žlezde u korenu mnogih rasprostranjenih poremećaja, koji su u novije vreme nazvani “metabolički sindrom”, a koji između ostalog uključuju gojaznost, povišen holesterol i povišen pritisak, a takođe ćete videti i da su detaljna ispitivanja nutricionista pokazala da dodavanje kokosovog ulja u ishranu pokreće “zaglavljeni” metabolizam, dajući nam dodatnu energiju i pomažući sagorevanje nagomilanih masti i otklanjanju drugih posledica smanjenog metabolizma. Takođe, iz ispitivanja navedenih u knjizi videćete da je kokosovo ulje masnoća koja direktno hrani ćelije i nije joj potreban insulin da bi ušla u ćelije, pa je zato izuzetno pogodan za ishranu dijabetičara.

Listajući razna istraživanja i iskustva u korišćenju kokosovog ulja, knjiga nam iz perspektive najsavremenijih istraživanja govori o nizu zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, povišen pritisak, povišen holesterol, dijabetes, virusne, bakterijske i gljivične infekcije, reumu i artritis, rak…

Ono što ovoj knjizi daje posebnu zanimljivost jesu iskustva mnogih korisnika kokosovog ulja, uključujući i lekare i zdravstvene radnike, koji su koristili i koriste kokosovo ulje, koje im je u slučaju zaista raznovrsnih, često i veoma ozbiljnih problema, pomoglo da u značajnoj meri poprave svoje zdravlje.


Knjiga se može naći u prodavnicama zdrave hrane, ili naručiti na tel. 018/514-182, ili 011/3476-034


e-max.it: your social media marketing partner

Zanimljive i korisne knjige

Evelin Kuši sa Aleksom Džekom:
Kompletan vodič za makrobiotičko kuvanje

Zanimljive i korisne knjige

Pored “Makrobiotičkog puta” Mičija Kušija, ova knjiga se smatra osnovnom knjigom savremenog makrobiotičkog učenja. Dok je Kušijev “Makrobiotički put” teorija, ova knjiga njegove pokojne supruge Evelin je praksa makrobiotičkog kuvanja. Sadrži obilje praktičnih saveta, putokaza i neverovatno mnogo raznovrsnih recepata koji pokazuju da je makrobiotička kuhinja veoma maštovita i raznovrsna, da pruža mnogo mogućnosti za eksperimentisanje.


“Kuvanje je vrlo lična stvar. Stanje vaše porodice i njihove potrebe se razlikuju od stanja i potreba drugih porodica. Veličina, obim i energija namirnica koje se gaje u našem području u maloj meri se razlikuju od sličnih namirnica koje se gaje u drugim područjima, na drugačijem zemljištu i pod drugim klimatskim uslovima. Recepti su samo fleksibilne smernice  koje nas vode u nekom opštem smeru, oni nisu krute formule koje se primenjuju mehanički. Veličina i oblik sastojaka, pojedinačnih tehnika sečenja, kvalitet posuđa, vrsta goriva za kuvanje, kvalitet vode i osobenost našeg kuvanja uticaće na vreme i na konačni rezultat kuvanja. Upotreba soli, ulja i drugih začina takođe je vrlo subjektivna i u svakom receptu je data samo prosečna količina.
Pre ulaska u kuhinju, ja se operem, stavim čistu kecelju i vežem kosu. Trudim se da ne stavim parfem kada kuvam jer mi smeta pri razlikovanju mirisa. Osim toga, dok radim u kuhinji, ne slušam muziku i ne gledam televiziju. Kuvanje ima mnogo jedinstvenih zvukova kao što su tiho brujanje lonca pod pritiskom, cvrčanje povrća ili ključanje supe. Važno je razviti sluh za sve te zvuke. Svaka kuhinja proizvodi sopstvenu melodiju.
Čista i organizovana sredina nužna je za kvalitetno kuvanje. Posuđe i kuhinjski pribor držim na prikladnom mestu i  perem ga dok kuvam ili pre serviranja obroka. Na taj način nema gomile prljavih sudova, a svaki član porodice opere svoj tanjir i pribor posle jela. Organizujem jelovnik i raspored kuvanja tako da kuvanje teče glatko, a svaki obrok je spreman na vreme...

Preporučljivo je da u početku precizno pratite recepte. Kada budete savladali osnovne tehnike, možete da improvizujete i da eksperimentišete. Vremenom ćete dostići nivo intuitivnog kuvanja. Nećete više zavisiti od recepata, šoljica za merenje, kašika, brojčanika na šporetu ili zidnih satova.Moćićete da izmerite sastojke, da intuitivno odredite temperaturu i vreme služeći se zdravim razumom. Znaćete instiktivno da izaberete hranu za taj dan, da je naseckate i da je skuvate, da je kombinujete sa drugom hranom, vreme kuvanja, kako i kada da dodajete začine, kako da je prilagodite potrebama svakog člana porodice ili gosta, i da je poslužite najlepše i najprivlačnije. To ne može da se nauči iz knjige, to dolazi prirodno, sa iskustvom, iz uma ispunjenog mirom i zahvalnošću. Na primer, iako svaki dan pripremate integralni pirinač, on će svakog dana biti drugačiji. Razmišljanje o ukusu, ravnoteži i izgledu svakog jela, zapažanje kako se vaša porodica oseća posle obroka neprestano poboljšava vaše sopstveno razumevanje i razvoj. ”
- Evelin Kuši, odlomak iz uvoda

Knjiga se može naći u prodavnici zdrave hrane Beyond u Nišu, Voždova 76b, tel. 018/514-182, ili u kafe-knjižari Everest u Beogradu, 011/2626-294 I 2623-052

Jadranka Grbić:
Zdrava ishrana – put ka životnoj radosti

Zanimljive i korisne knjigeAutorka ove knjige je po struci ekonomista, ali je već skoro dve decenije u svetu zdrave ishrane. Imala je priliku da usavrši svoju kulinarsku praksu u renomiranim vegetarijanskim restoranima na Zapadu, a niz godina uključena je u mreže prodaje raznih prirodnih preparata. Autorka takođe daje savete o zdravijoj ishrani.

Knjiga "Zdrava ishrana – put ka životnoj radosti" jedinstvena je pre svega po tome što donosi niz recepata koji dosad nisu bili viđeni kod nas. Prvi deo sadrži kratak uvod o prinipima zdrave ishrane, a potom slede recepti, svi sačinjeni od zdravijih sastojaka i sirovina, koji su zaista maštoviti, raskošni, ukusni, neobični, egzotični....
U celini, knjiga pokriva metode priprema i recepte tri svetski poznate najmaštovitije kuhinje: indijske, italijanske i meksičke, a završava se jelima srpske kuhinje, u njihovoj zdravijoj varijanti.

Knjiga se može naći u prodavnici zdrave hrane Beyond u Nišu, Voždova 76b, tel. 018/514-182, ili naručiti od autora, 064-616-5017

Georgij Nazarov:
Tajne pravilne ishrane
I deo

Zanimljive i korisne knjigeRevolucionarna knjiga poznatog naturologa Georgija Nazarova, koja se suprotstavila mnogim duboko ukorenjenim predrasudama o tome šta je zaista zdrava hrana.


Kratak sadržaj knjige:

Šta podrazumeva pojam pravilne ishrane – Koja hrana je prirodna za čoveka – Relativno zdravi proizvodi – Hrana koja šteti ljudskom organizmu – Sastav i funkcija sastojaka hrane – Korisni dodaci – Vreme uzimanja hrane – Pravilno i pogrešno kombinovanje namirnica – Uticaj hrane na razvoj i otklanjanje raznih bolesti – Uticaj pdihičkog stanja na uzimanje hrane – Uticaj hrane na psihičko stanje – Oporavak od bolesti i operacija

e-max.it: your social media marketing partner