Zanimljive i korisne knjige

Evelin Kuši sa Aleksom Džekom:
Kompletan vodič za makrobiotičko kuvanje

Pored “Makrobiotičkog puta” Mičija Kušija, ova knjiga se smatra osnovnom knjigom savremenog makrobiotičkog učenja. Dok je Kušijev “Makrobiotički put” teorija, ova knjiga njegove pokojne supruge Evelin je praksa makrobiotičkog kuvanja. Sadrži obilje praktičnih saveta, putokaza i neverovatno mnogo raznovrsnih recepata koji pokazuju da je makrobiotička kuhinja veoma maštovita i raznovrsna, da pruža mnogo mogućnosti za eksperimentisanje.


“Kuvanje je vrlo lična stvar. Stanje vaše porodice i njihove potrebe se razlikuju od stanja i potreba drugih porodica. Veličina, obim i energija namirnica koje se gaje u našem području u maloj meri se razlikuju od sličnih namirnica koje se gaje u drugim područjima, na drugačijem zemljištu i pod drugim klimatskim uslovima. Recepti su samo fleksibilne smernice  koje nas vode u nekom opštem smeru, oni nisu krute formule koje se primenjuju mehanički. Veličina i oblik sastojaka, pojedinačnih tehnika sečenja, kvalitet posuđa, vrsta goriva za kuvanje, kvalitet vode i osobenost našeg kuvanja uticaće na vreme i na konačni rezultat kuvanja. Upotreba soli, ulja i drugih začina takođe je vrlo subjektivna i u svakom receptu je data samo prosečna količina.
Pre ulaska u kuhinju, ja se operem, stavim čistu kecelju i vežem kosu. Trudim se da ne stavim parfem kada kuvam jer mi smeta pri razlikovanju mirisa. Osim toga, dok radim u kuhinji, ne slušam muziku i ne gledam televiziju. Kuvanje ima mnogo jedinstvenih zvukova kao što su tiho brujanje lonca pod pritiskom, cvrčanje povrća ili ključanje supe. Važno je razviti sluh za sve te zvuke. Svaka kuhinja proizvodi sopstvenu melodiju.
Čista i organizovana sredina nužna je za kvalitetno kuvanje. Posuđe i kuhinjski pribor držim na prikladnom mestu i  perem ga dok kuvam ili pre serviranja obroka. Na taj način nema gomile prljavih sudova, a svaki član porodice opere svoj tanjir i pribor posle jela. Organizujem jelovnik i raspored kuvanja tako da kuvanje teče glatko, a svaki obrok je spreman na vreme...

Preporučljivo je da u početku precizno pratite recepte. Kada budete savladali osnovne tehnike, možete da improvizujete i da eksperimentišete. Vremenom ćete dostići nivo intuitivnog kuvanja. Nećete više zavisiti od recepata, šoljica za merenje, kašika, brojčanika na šporetu ili zidnih satova.Moćićete da izmerite sastojke, da intuitivno odredite temperaturu i vreme služeći se zdravim razumom. Znaćete instiktivno da izaberete hranu za taj dan, da je naseckate i da je skuvate, da je kombinujete sa drugom hranom, vreme kuvanja, kako i kada da dodajete začine, kako da je prilagodite potrebama svakog člana porodice ili gosta, i da je poslužite najlepše i najprivlačnije. To ne može da se nauči iz knjige, to dolazi prirodno, sa iskustvom, iz uma ispunjenog mirom i zahvalnošću. Na primer, iako svaki dan pripremate integralni pirinač, on će svakog dana biti drugačiji. Razmišljanje o ukusu, ravnoteži i izgledu svakog jela, zapažanje kako se vaša porodica oseća posle obroka neprestano poboljšava vaše sopstveno razumevanje i razvoj. ”
- Evelin Kuši, odlomak iz uvoda

 

Knjiga se može naći u prodavnici zdrave hrane Beyond u Nišu, Voždova 76b, tel. 018/514-182, ili u kafe-knjižari Everest u Beogradu, 011/2626-294 I 2623-052

 

Jadranka Grbić:
Zdrava ishrana – put ka životnoj radosti

Autorka ove knjige je po struci ekonomista, ali je već skoro dve decenije u svetu zdrave ishrane. Imala je priliku da usavrši svoju kulinarsku praksu u renomiranim vegetarijanskim restoranima na Zapadu, a niz godina uključena je u mreže prodaje raznih prirodnih preparata. Autorka takođe daje savete o zdravijoj ishrani.

Knjiga "Zdrava ishrana – put ka životnoj radosti" jedinstvena je pre svega po tome što donosi niz recepata koji dosad nisu bili viđeni kod nas. Prvi deo sadrži kratak uvod o prinipima zdrave ishrane, a potom slede recepti, svi sačinjeni od zdravijih sastojaka i sirovina, koji su zaista maštoviti, raskošni, ukusni, neobični, egzotični....
U celini, knjiga pokriva metode priprema i recepte tri svetski poznate najmaštovitije kuhinje: indijske, italijanske i meksičke, a završava se jelima srpske kuhinje, u njihovoj zdravijoj varijanti.

Knjiga se može naći u prodavnici zdrave hrane Beyond u Nišu, Voždova 76b, tel. 018/514-182, ili naručiti od autora, 064-616-5017

 

Georgij Nazarov:
Tajne pravilne ishrane
I deo

Revolucionarna knjiga poznatog naturologa Georgija Nazarova, koja se suprotstavila mnogim duboko ukorenjenim predrasudama o tome šta je zaista zdrava hrana.


Kratak sadržaj knjige:

Šta podrazumeva pojam pravilne ishrane – Koja hrana je prirodna za čoveka – Relativno zdravi proizvodi – Hrana koja šteti ljudskom organizmu – Sastav i funkcija sastojaka hrane – Korisni dodaci – Vreme uzimanja hrane – Pravilno i pogrešno kombinovanje namirnica – Uticaj hrane na razvoj i otklanjanje raznih bolesti – Uticaj pdihičkog stanja na uzimanje hrane – Uticaj hrane na psihičko stanje – Oporavak od bolesti i operacija

 

“Moramo shvatiti da mnoge informacije o potrebama za hranom mi dobijamo direktno od timova, često i lekara, koji su povezani sa proizvođačima hrane. Samim tim, da bi se prodalo što više namirnica, ne razmišlja se o tome da to mi plaćamo, I to skupo plaćamo, svojim zdravljem.
Sprovođenje posta, vegetarijanstvo, makrobiotička ishrana kao i mnoga druga usmerenja dobar su pokušaj pomoći sebi da održimo dobro zdravlje i uspostavimo dobro funkcionisanje organizma. Samo, da bismo dobili željeni rezultat, potrebno je određeno znanje. O tome, kako svako od nas može poboljšati kvalitet svoje ishrane, a time i pozitivno uticati na svoje zdravlje, u najširem smislu govori ova knjiga.”
– Georgij Nazarov

Knjiga se može naći u prodavnici zdrave hrane Beyond u Nišu, Voždova 76b, tel. 018/514-182

 

Georgij Nazarov:
Tajne pravilne ishrane II

Ovo je drugi deo serije o principima pravilne ishrane, koji sadrži niz neobičnih recepata, praktični savete i uputstava kako da sebi poboljšamo zdravlje.
Evo, na primer, šta autor kaže kako možemo da dobijemo zdraviju vodu za piće:


 “U bilo koju plastičnu flašu ili lonac natočiti vodu sa česme i ne zatvarajući je ostaviti da odstoji 12-24 časa. U tom periodu će ispariti hlor. Posle toga je treba zatvoriti i ostaviti u zamrzivač u plastičnim flašama (staklene će pući). Nakon oko 24 sata voda je pripremljena.
Radi uklanjanja deuterijuma (sa najvišom temperaturom zamrzavanja), flašu treba držati u toploj vodi oko 1 minut i milimetarski sloj površine leda (najbliži zidovima flaše) otopiti i baciti. U njoj ima najviše deuterijuma. Prilikom daljeg otapanja lako je zapaziti da je led u sredini mutniji, žućkaste ili bele boje. Sve toksične materije, između ostalih i soli teških metala, uglavnom se zadržavaju u sredini. Kada se led potpuno otopi, vodu treba procediti kroz nekoliko puta savijenu gazu ili cediljku, a zatim odbaciti 15 sati nakon otapanja.

Još bolje bi bilo odbaciti središnju, mutni deo odlivanjem vode u drugi sud pre nego što se ovaj potpuno otopi. Sa nekoliko ovakvih flaša dnevno lako se cela porodica može obezbediti kvalitetnom vodom.”

 

Kratak sadržaj knjige:

Napici – Čorbe – Voćne salate – Salate – Osnovni obrok – Zimnica – Prelivi – Orijentacioni predlog ishrane po godišnjim dobima


Knjiga se može naći u prodavnici zdrave hrane Beyond u Nišu, Voždova 76b, 018/514-182

Dragiša i Sandra F. Milovanović

Zdrava ishrana za početnike, I i II deo


Autori ove knjige već su niz godina u svetu zdravije ishrane, i u svojoj ličnoj praksi, i kao vlasnici firme koja se bavi proizvodnjom i distribucijom zdravije hrane.
Ova knjiga je idealan početak za one koji hoće da se upoznaju sa tim šta se zaista može smatrati zdravim, bez insistiranja na bilo kom posebnom pravcu (makrobiotici, mediteranskoj, presnoj ishrani). Jednostavna je, ubedljiva, laka za razumevanje i primenu.

Dok prvi deo veoma jasno i uverljivo objašnjava zašto je dobro da se hranimo na zdraviji način i šta time dobijamo, drugi deo donosi niz veoma ukusnih recepata koji ne zahtevaju nikakve posebne egzotične sastojke već se bez problema mogu pripremiti u svakoj proseno snabdevenoj kuhinji.


Knjiga se može naći u prodavnici zdrave hrane Beyond u Nišu, Voždova 76b, 018/514-182

 

 

Georgij Nazarov:

Kuvar zdrave ishrane
Glavno jelo

Ovo je opsežan i bogat priručnik za praksu zdrave ishrane. Georij Nazarov, poznati naturolog i autor niza knjiga čija je tema uticaj ishrane na zdravlje, u kojima razvija svoju ideju kako da postepenim promenama posebno navika u ishrani unapredimo zdravlje i oslobodimo se mnogih hroničnih tegoba.
U ovoj knjizi Nazarov nudi obilje raznovrsnih ideja kako da vam glavni obrok bude raznovrstan, ukusan a zdrav.

Knjiga se može naći u prodavnici zdrave hrane Beyond u Nišu, Voždova 76b, 018/514-182,

 

Edvard Esko

Bukvar jina i janga

 

 

 

Za pojmove jin i jang mnogi su čuli, ali im nisu baš sasvim jasni. Mnogima zvuče neodređeno i mistično.

Da potpuno i praktično i shvatite ove pojmove, koji nemaju primenu samo u makrobiotici (gde se najčešće pominju), već i u svim sferama svakodnevnog života, pobrinuo se poznati autor Edvard Esko u ovoj izuzetnoj knjizi.

Ona je nevelika po obimu, ali neuporediva po jasnoći razmišljanja i praktičnosti objašnjenja koja nudi. Apsolutno je vredi pročitati, čak i ako vas ova tematika specifično ne zanima.

 

  Knjiga se može kupiti u kafe knjižari Everest u Beogradu, ugao Gospodar Jevremove i Dobračine, tel. 011-2626-294

 

 

Valas D. Vejtles
Tajna životnog uspeha

Nešto sasvim novo - veoma jednostavna, praktična i korisna knjiga  o tome kako usmeriti svoje mišljenje, osećanja i ponašanje tako da postignemo bitne ciljeve u životu. Autor nam otkriva skrivene mehanizme kretanja stvari i pokazuje kako okolnosti u kojima se čovek nalazi u ogromnoj meri zavise od njega samog a ne obnuto, kako se obično tvrdi - da okolnosti određuju naš život i da smo mi samo njihova žrtva. Ovo delo je inspirisalo autora svetskog bestselera, filma i knjige Tajna, a učenja koja su izneta upravo u ovoj knjizi čine suštinu i osnovu tog filma. Ovo ja zaista nadahnuto, nesvakidašnje, inspirativno, praktično, poučno i korisno štivo. Pravo osveženje u moru knjiga koje govore o psihologiji uspeha, ali nude mahom savete koje i sami znamo...

Knjiga se može naći u prodavnici zdravije hrane Beyond u Nišu, Voždova 76b, 018/514-182,

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Besplatni časopis Zdrava hrana

  • redakcija 06.05.2017 11:24
   Poštovani, Časopis zdrava hrana ne izlazi u elektronskom, već samo u štampanom ...
    
  • Alex 01.05.2017 21:41
   Gde i kako može da se vaš besplatni časopis Zdrava hrana skine ili eventualno ...
 • Kultna knjiga o presnoj ishrani

  • javorka 22.04.2017 00:27
   kako ste potrebni bravo
    
  • redakcija 24.02.2017 12:46
   Poštovani, dodatne informacije o knjizi, uključujući i cenu, možete dobiti na veb ...
    
  • slavko 24.02.2017 12:24
   Koliko kosta knjiga posto cena nije navedena.
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 144