Vi ste ovde: Najčešći problemi Povišen pritisak Ishranom protiv visokog pritiska

Ishranom protiv visokog pritiska

Terapija hipertenzije lekovima je doživotna i zato se pre početka terapije preporučuje detaljno ispitivanje i pokušaj regulacije pritiska ishranom. Danas se smatra da je ishrana najvažniji način borbe protiv povišenog krvnog pritiska, bilo da se koriste samo namirnice koje snižavaju pritisak (kao što je npr. celer), bilo u kombinaciji sa lekovima.

Namirnice koje snižavaju krvni pritisak:


Celer
U njemu je pronađena aktivna supstanca koja snižava krvni pritisak u veoma visokoj koncentraciji.
Dokazano je da ta materija smanjuje koncentraciju hormona stresa koji sužava krvne sudove, pa se celer preporučuje osobama kod kojih je uzrok povišenog krvnog pritiska psihički stres.
Potrebno je uzimati dnevno oko 2 celera srednje veličine ili sok od njih tokom više nedelja. Ujedno je dokazano i da celer snižava povišeni holesterol u krvi.

Beli luk
Utiče na opuštanje mišića krvnih sudova (tako se smanjuje periferni otpor). Uzima se do 3 čena dnevno, efikasniji je sirov.

Voće i povrće
Biljna vlakna, posebno iz voća, imaju dejstvo na snižavanje povišenog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da prelazak na vegetarijansku ishranu snižava krvni pritisak

Masna riba
Smatra se da su značajan faktor regulisanja krvnog pritiska omega 3 masne kiseline u ribljem ulju. 100g sveže atlanske skuše, 100g konzervisanog crvenog lososa ili 200g konzervisane sardine koje su ispitanici svakodnevno konzumirali tokom 3 meseca dovelo je u jednom ispitivanju do regulisanja krvnog pritiska bez lekova.
Potrebno je najmanje 3 obroka nedeljno da bi se regulisao pritisak

Vitamin C
Nedostatak ovog vitamina može da dovede do povišenja krvnog pritiska, zato se savetuje njegovo uzimanje u tabletama ukoliko se ne unosi putem voća i povrća.

Kalijum
Dokazano je da utiče na snižavanje krvnog pritiska. Ima ga u voću i povrću i morskim plodovima.

Kalcijum
Snižava krvni pritisak. Neki istraživači smatraju da je povišen pritisak pre posledica nedostatka kalcijuma nego viška natrijuma (soli). Ima ga u lisnatom povrću (kelj, brokoli, raštan), mleku i mlečnim proizvodima.

Maslinovo ulje:
Korišćenje maslinovog ulja snižava krvni pritisak. U većim količinama snižava krvni pritisak i kod ljudi koji imaju normalan pritisak.

O čemu još voditi računa

Manje soliti jela, izbegavati industrijski prerađenu hranu
Ograničiti unos alkohola, posebno unošenje većih količina
Kod gojaznih, obavezno je regulisanje telesne težine uz obavezne telesne aktivnosti

Dr Draga Ždrnjae-max.it: your social media marketing partner

 Prethodni članci u rubrici:

Komentari  

 
-2 #1 Ervin 16-09-2012 16:27
Pošto i sam imam problema sa hipertenzijom interesuje me da li treba jesti sirov celer, i koje delove (listovi ili koren) ili ga prvo treba termički obraditi pa tek onda konzumirati?
Citiraj
 
 
+1 #2 Draga 17-09-2012 15:53
Najbolje je listove celera ubaciti u mikser zajedno sa bananom, ili nekom drugom voćkom, izblendirati i to popiti.
Ili, koren celera oljuštiti, veoma sitno izrendati i dodati u bilo koju salatu koju već koristite.
Poželjno je da celer koji jedete bude u sirovom stanju.
Srdačan pozdrav, dr Draga Ždrnja
Citiraj
 
 
-1 #3 Manuela 01-10-2012 12:55
Kako utiču na pritisak gazirani sokovi i uopšte industrijski sokovi?
Citiraj
 
 
+2 #4 Draga 07-10-2012 08:19
Nije poznato da gazirani napici direktno utiču na krvni pritisak. Posredno, oni utiču svojim dejstvom na želudačne sokove i izazivaju poremećej varenja tako što neutrališu hlorovodoničnu kiselinu u želucu. Posebno se to odnosi na upale želuca sa nedostatkom kiseline i na hijatus herniju (želudačnu kilu). Zbog smanjenja hlorovodonične kiseline dolazi do usporenog varenja hrane, dužeg zadržavanja u želucu i početka raspadanja hrane, što uslovljava stvaranje gasova koji podižu dijafragmu, a ona vrši pritisak na srce i na pluća. Tako može izazvati poremećaje rada, kako srca, tako i disanja.
Srdačan pozdrav, dr Draga Ždrnja
Citiraj
 
 
-3 #5 Sasa 22-12-2013 16:52
Koje voće preporučujete za to? Konkretno me interesuje koje voće najviše utiče na sniženje krvnog pritiska? Unapred zahvalan
Citiraj
 
 
-3 #6 redakcija 04-01-2014 14:36
Poštovani Saša, naša saradnica dr Draga Ždrnja je, kao odgovor na vaše pitanje, napisala članak "Voće u ljudskoj ishrani", koji možete pročitati u rubrici Principi zdrave ishrane...
Citiraj
 

Dodaj komentar

Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži