Vi ste ovde: Najčešći problemi Povišen pritisak Šta je to nizak pritisak

Šta je to nizak pritisak

Najčeći simptomi vezani za nizak pritisak, a koji uplaše pacijenta, su nesvestice ili vrtoglavice, a objektivno se nađe samo niži pritisak od očekivanog i usporen srčani rad. U ovim slučajevima ležeći položaj vraća sve funkcije u normalu. (piše: dr Draga Ždrnja)

 


Arterijska hipotenzija je pritisak krvi ispod vrednosti koje se smatraju normalnim (vidi raniji članak – krvni pritisak i povišene vrednosti)

 

Hipotenzija (nizak krvni pritisak) se deli na primarnu (esencijalnu) i sekundarnu (posledica nekih drugih oboljenja). Takođe može biti trajna i prolazna.

Svi oblici lečenja (pa i alternativni) kao i dijetetsko-higijenski režimi određuju se prema gornjoj podeli.
Esencijalna hipotenzija (primarna) se dijagnostikuje kod osoba koje imaju stalno niži pritisak od donje granice normalnih vrednosti za njihovo životno doba, a najčešće nemaju nikakvih simptoma ili smetnji, niti drugih oboljenja, zato se smatra da to nije bolest, već anomalija, koje može, ali ne mora biti parološka.

Minimalni normalni pritisak po godinama starosti

Dobna skupina
10 do 19 g, sistolni pritisak: 90 mmHg, dijastolni pritisak: 50 mmhg

20 do 39 godina sistolni pritisak: 100 mmHg, dijastolni pritisak: 55 mmHg

40 i više godina sistolni pritisak: 110 mmHg, dijastolni pritisak: 60 mmHg


Ako se dijagnostikuje nizak pritisak i tegobe se mogu povezati sa njim, obraća se pažnja na konstituciju, jer se uglavnom radi o osobama astenične konstitucije, slabo razvijenih mišića, koje se brzo zamaraju i ne podnose kako fizičke, tako i psihičke napore. Nekada se nalazi tzv. ortostatska hipotenzija, koja je vezana za naglo ustajanje, tj. naglu promenu položaja tela.
Ova hipotenzija, kao i sekundarna hipotenzija, se dalje ispituju i lečenje je vezano za osnovno oboljenje.

Nema razloga za strah
Najčešći simptomi vezani za nizak pritisak, a koji uplaše pacijenta, su nesvestice ili vrtoglavice, a objektivno se nađe samo niži pritisak o očekivanog (vidi tabelu) i usporen srčani rad. U ovim slučajevima ležeći poloćaj vraća sve funkcije u normalu. Ovo je najčešće vezano za iznenadni fizički ili emocionačni bol.
Kod hroničnog poremećaja varenja ili dehidratacije organizma (zbog bolesti ili neunošenja dovoljnih količina vode) mogu se javiti opšta slabost i niži pritisak.
Šire gledano, problemi sa nižim pritiskom pripadaju grupi oboljenja srca i krvih sudova i na njih se odnose svi saveti koji se daju kod ovih oboljenja, a to su:
1. ishrana i higijensko-dijetetski režim, vezan za navike (duvan, alkohol i sl)
2. fizičke aktivnosti
3. režim rada i odmora
4. dovoljno spavanja
5. smanjenje stresa
6. adekvatno ponašanje u odnosu na vremenske uslove (posebno kod meteoropata)

Ishrana za zdravlje srca i krvnih sudova
Svako ko ima tegobe vezane samo za niži pritisak, treba da svoju ishranu usmeri na namirnice koje štite arterije i sprečavaju oboljenja srca. To su hrana iz mora (riba – posebno masna iz severnih mora, jer je bogata omega 3 masnim kiselinama), voće, povrće (posebno beli i crni luk), jezgrasto voće (lešnik, orah, badem), mahunarka (pasulj, sočivo, naut, soja), maslinovo ulje, kokosovo ulje, namirnice bogate C i E vitaminom i beta-karotinom (vidi posebne tabele ovih namirnica)
Treba naglasiti da treba izbegavati:
- masnu hranu životinjskog porekla (masno meso i mlečni proizvodi)
- alkohol
- preteranu upotrebu kafe (više od 2 šoljice dnevno)
- pušenje
- neophodno je imati redovne fizičke aktivnosi, najmanje 4-5 puta nedeljno
- izbegavati dug rad na kompjuteru i gledanje TV programa
- dužinu spavanja prilagođavati potrebama
- u lošim vremenskim uslovima, posebno kod naglih promena temperature, izbegavati ekstremna fizička i psihička opterećenja

U grupu namirnica koje poboljšavaju cirkulaciju i mogu se preporučiti kod nižeg pritiska spadaju peršun, celer, cvekla, ren, crni i beli luk, lešnik, badem, med, matični mleč.

Dr Draga Ždrnja Prethodni članci u rubrici:

Komentari  

 
0 #1 severdjana alaushi 28-09-2012 19:58
zdravo ja imam niži pritisak i stalno mi se vrti u glavi
i ponekad imam nesvesticu i oči me bole, uši su zapušene. Možda je i sinus u pitanju kako se lečiti :sad: hvala unapred
Citiraj
 
 
0 #2 Draga 02-10-2012 16:24
Potrebno je da redovno, tokom 15 dana merite pritisak i da se konsultujete sa lekarom da bi se tačno ustanovilo da li se radi o sniženom pritisku. Što se tiče sinusa, morate da posetite doktora za uho, grlo i nos kako biste proverili da li je možda upala sinusa uzrok vrtoglavice.
Kod sniženog pritiska, ukoliko nisu u pitanju ekstremno niske vrednosti, uglavnom se ne preporučuju lekovi, nego redovna lagana ishrana, dosta voća i povrća, redovno spavanje, izbegavanje pušenja i alkohola – dakle, jedan normalan i zdrav život.

Srdačan pozdrav
Dr Draga Ždrnja
Citiraj
 
 
+3 #3 Milena M. 21-01-2014 13:44
Ćao, imam 26 godina, pritisak mi je nizak a puls ubrzan.
U proseku je 115/70 (nekad i manje), dok puls u stanju mirovanja dodje i do 89! Osim toga i slabe cirkulacije (popucalih kapilara) sve je u redu. Zanima me da li je potrebno lecenje kao mera predstrožnosti?
Hvala unapred
Citiraj
 
 
+3 #4 Dr Draga 23-01-2014 07:14
Poštovana, nije potrebno lečenje pritiska, jer je normalan. Što se pulsa tiče, do 80 otkucaja je puls normalan, ali je moguće da ga merite u trenutku kada ste uzbuđeni ili uzrujani tako da je možda potrebno da vam lekar proveri koliko vam je stvarno puls, jer ponekad ljudi koji sami mere puls i pritisak dođu do pogrešnih vrednosti usled nepoznavanja ispravne procedure i nepotrebnog uzbuđenja.
Kapilari koje vidite su površinski, tako da oni uopšte ne utiču na pritisak ili puls, ali ako vam to smeta, možete da odete na plastičnu hirurgiju da vam ih uklone.
Dr Draga Ždrnja
Citiraj
 
 
-1 #5 Stevan S. 06-02-2014 01:38
Merio sam pritisak i bio je 125 sa 51, pa sam merio malo nakon toga i bio je 123 sa 43. Često me boli glava u poslednje vreme da ne mogu da zaspim ako ne popijem neki eferalgan ili tako nešto za glavu. Je l' mi možete reći ukratko šta je to i kako da me to prođe? Zaboravio sam reći da imam 25 godina i da se bavim amaterskim sportom, ako to uopšte nešto znači da napomenem.
Citiraj
 
 
0 #6 Dr Draga 10-02-2014 08:30
Poštovani, Vaš sistolni (gornji) pritisak je u redu, dijastolni (donji) pokazuje niže vrednosti, pa je potrebno da tokom 10 dana ujutru i uveče merite pritisak i da te vrednosti zapišete. Ukoliko su vrednosti donjeg pritiska ispod 50, preporučuje se da odete na pregled kod kardiologa radi detaljnijeg ispitivanja, posebno zato što se bavite sportom.
Pozdrav, dr Draga Ždrnja
Citiraj
 
 
0 #7 helga 07-03-2014 17:48
Imam 31 godinu i pre nedelju dana je počelo da mi se vrti u glavi osećam mučnine umor i ponekad imam osećaj kao da mi srce ne kuca baš je neugodan osećaj merila sam pritisak 109 sa 65.
Citiraj
 
 
0 #8 Dr Draga 10-03-2014 08:51
Poštovana, s obzirom da Vam se ovo dogodilo tek pre nedelju dana, to može da bude možda samo trenutni poremećaj. Slične reakcije se dešavaju iz raznoraznih razloga zbog unutrašnjih i spoljašnjih promena. Trebalo bi sačekati malo da se vidi da li se te reakcije ponavljaju učestalo, pa tek onda razmišljati o nekoj patologiji i otići na detaljne preglede. U svakom slučaju, posavetujte se sa svojim lekarom.
Pozdrav, dr Draga Ždrnja
Citiraj
 
 
0 #9 Sandra 30-03-2014 13:16
Poštovana, imam 33 godine, pritisak mi je oko 116/66, puls 89 u stanju mirovanja, ne osećam lupanje, ni bol u grudima, ni pritisak, ali se pitam imam li razlog za brigu zbog tih otkucaja?
Citiraj
 
 
+1 #10 Dr Draga 03-04-2014 13:00
Poštovana, emotivni problemi i raznorazna stresna stanja mogu i da izazovu ubrzan rad srca, tako da zasad nemate razloga za brigu.
Pozdrav, dr Draga Ždrnja
Citiraj
 

Dodaj komentar

Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži