Šta može da zafali veganima

spanacVeganska ishrana (isključivo biljna) sastoji se od sveže, organske hrane. Ona pruža mnoge zdravstvene prednosti – manje telesnih masnoća, niži nivoi holesterola i manji rizik od dijabetesa tip 2, kao i srčanih oboljenja. Ali, ona mora da bude dobro planirana, da ne bi došlo do nedostatka određenih materija, kao što je npr. jod.

Istraživanja veganske ishrane su pokazala da mnogi vegani nemaju odgovarajuće nivoe joda u svojoj ishrani, a da to može da ima ozbiljne posledice.

Jod je od suštinske važnosti za metabolizam, rast i razvoj. Manjak joda može da dovede do raka štitne žlezde, čvorića na tiroidnoj žlezdi, glavobolja i menstrualnih problema. Na manjak joda posebno su osetljivi trudnice i deca. Trudnice koje ne unose dovoljno joda u ishrani rizikuju da im deca budu manje inteligentna u odnosu na decu žena koje uzimaju dovoljno joda.

Uobičajenom ishranom, jod unosimo najviše preko ribe, a lakto-ovo-vegetarijanci putem mleka i nekih sireva (mocarela npr). Po zakonu, kod nas i sva so koja je u prometu mora biti jodirana, pa je i soljenje obroka način da dođemo do joda.

Ali, oni koji se hrane veganski (bez ikakvih životinjskih namirnica), pa još i ne sole obroke, smatrajući da sveže namirnice same po sebi imaju dovoljno soli, rizikuju da ne unose dovoljno joda.

Izvori joda za vegane i zdravoholičare

Vegani, kao i oni koji ne dodaju so (ili dodaju veoma malo) u obroke, mogu da dobiju jod, na primer, iz sledećih namirnica:

alge – kombu (kelp)
bundeva
lišće slačice
blitva
kelj
špargla
rotkve
spanać

Nešto manje joda ima, ali ga ima, u orasima, bademima, integralnom pirinču, raži i pšenici.

Kako poboljšati apsorpciju joda

Vegani koji ne unose dovoljno vitamina A i D, selena i cinka, takođe mogu imati problem da apsorbuju dovoljno joda. Preveliki nivoi joda u krvi su toksični. Uzimanje suplemenata, kao što je kalijum-jodid, može da stvori višak joda. Loše planirana veganska ishrana može da dovede i do manjka vitamina B 12, omega-3 masnih kiselina i kalcijuma.

Prerađene veganske namirnice samo su naizgled zdravije jer ne sadrže sastojke životinjskog porekla, ali često one imaju previše soli, ksantan gume, veštačkih ukusa i boja. A često imaju malo hranljivih sastojaka. Trebalo bi izbegavati prerađene proizvode za vegane, a prednost dati svežim, organskim proizvodima koji će pomoći da se izbegne nedostatak hranljivih sastojaka.

Izvori i literatura:
1. Winston, Craig J. Health Effects of Vegan Diets American Society for Nutrition First published March 11, 2009, doi: 10.3945/ ajcn.2009.26736N Am J Clin Nutr May 2009 vol. 89 no. 5 1627S-1633S www.ajcn.org/content/89/5/16...
2. www.veganhealth.org/
3. www.mayoclinic.com/health/ve...
4. www.vrg.org/nutrition/pregna...
5. http://kidshealth.org/teen/food_fit...
6. Vegans may be at risk for low iodine: www.nlm.nih.gov/medlineplus/...

 

 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 362