Ekološko planiranje i uređenje
Ekološko planiranje i uređenje

Organska bašta je deo zemljišta oko kuće, vikendice ili stana na kojem se, metodama organske poljoprivrede, mogu gajiti povrće, voće, začini, cvetne vrste, ukrasno šiblje i drveće...

Ako niste baš sigurni odakle početi, kako se seje, sadi, šta sa bolestima i štetočinama... pratite naša uputstva i - krenite!

Britanski naučnici su nedavno potvrdili da simbioza biljaka i micelijuma tzv. mikoriznih gljiva čini vrlo složenu komunikacijsku podzemnu mrežu sastavljenu od finih končastih vlakana. U stvari, mikorizu je još davne 1880. g. otkrio poljski botaničar Francišek Kamienski, a zatim o tom otkriću objavio i naučni rad. Međutim, većini uzgajivača je primena mikorize potpuno nepoznata!
Ova mreža micelijuma gljiva proteže se od biljke do biljke, povezujući ih čak i na kilometrima dugim udaljenostima. Taj sistem komunikacije, prema proučavanjima, može da poveća unos nutrijenata iz tla za 100 do 1000 puta. A što je još interesantije, on služi i kao sistem ranog upozoravanja ostalih biljaka na opasnosti, kao što su patogeni mikroorganizmi, biljne vaši i paraziti. I tako, od napadnutih biljaka, nenapadnute biljke dobijaju informaciju, a time i priliku da na vreme izgrade efikasnu prirodnu odbranu protiv napadača!

 

Poštovana Snežana, imamo vikendicu ispod Kosmaja i moji roditelji su zasadili preko 20 stabala voća. Tu su jabuke, kruške i trešnje, imamo i dva oraha i lesku. Čitao sam da ne treba paliti lišće, a mi smo to svake godine radili, interesuje me kako možemo da iskoristimo lišće i da li su sve voćke pogodne da se iskoriste. Mladen

Postoji velika različitost stilova, tipova kao i materijala od kojih ograde mogu biti napravljene. Potrebno je izabrati najpogodnije rešenje koje će se harmonično uklopiti u okolinu. Visina, forma i karakter ograde su isto toliko važni koliko i prirodni izgled i uklopljenost među drveće i zelenilo.
Po funkcionalnosti ograde mogu biti zidane, transparentne (prozirne) i žive ograde.

 

Zemljište u bašti čine tri osnovna sloja, a to su površinski sloj, sloj raspadanja organske materije i humusni sloj. Svaki od njih ima svoju ulogu u procesu rasta i sazrevanja biljaka i stoga je veoma važno, ukoliko struktura zemljišta to dozvoljava, što manje remetiti te slojeve.
Ukoliko je zemljište siromašno humusom, sabijeno i teško za obradu, onda zahteva dodatne agrotehničke mere koje će doprineti poboljšanju vodno-vazdušnog režima i poboljšati njegovu plodnost i strukturu.

 

Prilikom planskog uređenja okućnice sve celine koje smo poželeli i pobrojali treba da budu usklađene sa ekološkim uslovima koji vladaju na samom terenu, tj. sa oblikom i veličinom placa, nagibom terena i ekspozicijom u odnosu na strane sveta i samim položajem kuće. Agroekološke uslove prevashodno diktira reljef terena, ali i mi sami možemo uticati na mikroklimu našeg placa.

Danas sve veći broj proizvođača odlučuje da proizvodi hranu bez po zdravlje štetnih sastojaka, tj. po principima organske poljoprivrede. Organski proizvodi se mogu kupiti na pijačnim  tezgama  i naći na policama u supermarketima. Tome su svakako doprineli zakonska regulativa, sistem kontrole i sertifikacije kao i veće prodajne cene.

Takođe, ima i iskusnih povrtara i voćara koji na svojim imanjima i okućnicama proizvode zdravo voće i povrće za svoje potrebe, ali i onih koji bi želeli da započnu sa gajenjem, ali nemaju dovoljno znanja i iskustva. 

 


banner mpower yoga


 • Kokice od amaranta

  Marija 13.04.2019 14:29
  Baš mi je drago da je neko najzad objavio članak o tome da je amarant u stvari ...
   
 • Kopriva za sve

  Slavica M 09.04.2018 08:08
  Draga Marina koprivu nakon odmrzavanja možete kuvati. Kada se odmrzne trebalo bi ...
   
 • Kopriva za sve

  Marina 07.04.2018 15:55
  Dobar dan, interesuje me da li sme kopriva posle blanširanja I zamrzavanja ponovo ...
   
 • Kofeinska zamka

  bojana ivanov 24.09.2017 10:43
  Ljudi pila sam 30 kafa na dan, danas mi je prvi dan bez kafe jutros sam pila ...
   
 • Neverovatni izdanci piskavice

  Slavica M 15.07.2017 11:38
  Poštovana, možete koristiti seme piskavice uz navedenu terapiju. Srdačan pozdrav ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 122