Organska bašta u ravnici/brdskom području

Prilikom planskog uređenja okućnice sve celine koje smo poželeli i pobrojali treba da budu usklađene sa ekološkim uslovima koji vladaju na samom terenu, tj. sa oblikom i veličinom placa, nagibom terena i ekspozicijom u odnosu na strane sveta i samim položajem kuće. Agroekološke uslove prevashodno diktira reljef terena, ali i mi sami možemo uticati na mikroklimu našeg placa.

Oscilacije u temperaturi i osunčanosti su mnogo manje na placu koji se nalazi u ravnici. Međutim, ovakvi tereni često su pod  uticajem dominantnog i hladnog vetra i pravilno postavljena vegetacija umanjuje njegovu brzinu i turbulentnost. Sa druge strane, povoljni uticaj letnjeg, osvežavajućeg strujanja takođe se može usmeriti pomoću šiblja i drveća ka kući i terasi. U ravničarskim terenima mraz i hladnoća se dugo zadržavaju pri zemlji i sprečavaju zagrevanje zemljišta.
Ukoliko želimo da nam se kuća pravilno provetrava, krošnje drveća trebalo bi da su iznad, a šiblje ispod nivoa otvora prozora. Sunčana strana kuće može se rashladiti sađenjem puzavica koje se mogu oslanjati na drvenu rešetku.
Ukoliko ste u mogućnosti, planirajte sađenje listopadnog drveća ispred kuće, sa južne strane, jer u toku leta lišće štiti od prejakog sunca, a ogoljene grane u toku zime propuštaju sunčeve zrake.
Iza kuće se sade četinari na razmaku od 1-2 visine odraslog drveta i najmanje 5m od zidova kuće za vrste sa uskim, dubokim korenom kako ne bi nepovoljno uticali na temelje.
Četinare ne saditi ispred južne fasade kuće, jer zimi ne propuštaju sunčeve zrake.
Bašta se uvek postavlja na osunčano mesto, a od snažnih vetrova treba da bude zaklonjena visokim rastinjem, transparentnim ogradama, voćem i žbunjem.
Blago nagnuti tereni sa južnom predispozicijom su idealni za uređenje okućnice i podizanje organske bašte. Na ovakvim terenima se mraz i hladnoća ne zadržavaju dugo i spuštaju je ka nižim delovima. Ovakav teren obezbeđuje dobro ceđenje zemljišta i prirodno odvodnjavanje viška kišnice.
Ukoliko planiramo ili već imamo plac koji je na strmom terenu, onda je najbolje podizati potporne zidiće i stazicama, stepenicama i vegetacijom ublažiti nagib. Takvi placevi nisu pogodni za podizanje bašte jer se, pri obilnijim kišama, spira sloj humusa i stvaraju brazde kojima otiče voda.

U nastavku:
Tipovi ograda i njihov uticaj na mikroklimu

 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Da li ste za osvežavajući matičnjak?... Vremenske prilike su glavna tema ovih dana. Neizbežan deo svake konverzacije bilo je pitanje: ,,Kako podnosiš vrućinu?“ Pripadam onoj grupi, rekla bih malobrojnih, kojima vrućina ne smeta...
Gajenje povrća i lekovitog bilja u kući ili stanu... Iskonska je potreba čoveka da bude u kontaktu sa prirodom, a gajenje hrane odvajkada je bilo deo svakodnevnih ljudskih aktivnosti. Stanovnici seoskih i prigradskih naselja najčešće raspolažu do...
Novembar... U novembru je najvažnije pokupiti sav organski materijal i iskoristiti ga za proizvodnju komposta. Tako će, između ostalog,  bašta ponovo izgledati uredno.Takođe, grane, grančice i ostalu ...
Poslednji put izmenjeno petak, 26 jul 2019 17:12
Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović je promoter organske poljoprivrede više od 15 godina. Poučena sopstvenim iskustvom u gajenju povrća, od 1996. godine vodi Školu organskog baštovanstva. Autor je knjiga „Gajenje povrća s ljubavlju“, „Vodič organskog baštovanstva“ i „Organska bašta“. Predavač je po pozivu na seminarima i tribinama i autor niza tekstova o organskoj poljoprivredi i bio-bašti... Trenutno je urednik veb sajta za edukaciju o organskoj proizvodnji, www.organskabasta.rs

Možete je kontaktirati na [email protected]

Adresa sajta organskabasta.rs/
Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kokice od amaranta

  Marija 13.04.2019 14:29
  Baš mi je drago da je neko najzad objavio članak o tome da je amarant u stvari ...
   
 • Kopriva za sve

  Slavica M 09.04.2018 08:08
  Draga Marina koprivu nakon odmrzavanja možete kuvati. Kada se odmrzne trebalo bi ...
   
 • Kopriva za sve

  Marina 07.04.2018 15:55
  Dobar dan, interesuje me da li sme kopriva posle blanširanja I zamrzavanja ponovo ...
   
 • Kofeinska zamka

  bojana ivanov 24.09.2017 10:43
  Ljudi pila sam 30 kafa na dan, danas mi je prvi dan bez kafe jutros sam pila ...
   
 • Neverovatni izdanci piskavice

  Slavica M 15.07.2017 11:38
  Poštovana, možete koristiti seme piskavice uz navedenu terapiju. Srdačan pozdrav ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 159

Srodni članci (po ključnim rečima)

Da li ste za osvežavajući matičnjak?

Detaljnije »