Batat: gajenje, đubrenje, zaštita

Batat je višegodišnja biljka poreklom iz Srednje i Južne Amerike, a danas se radi hranljivih krtola uspešno gaji i na drugim kontinentima. Batat nazivaju i slatkim krompirom, ali ova biljka nema nikakvih dodirnih tački s krompirom, budući da pripada porodici slakova. Ove biljke ne napadaju iste bolesti i štetočine, a pri proizvodnji batata zaštita je jenostavnija, pa je pogodniji za organsku proizvodnju.

Gajenje
Ovo je zeljasta biljka koja razvija više duguljastih korenova, zašiljenih na krajevima. Mogu biti žuti, narandžasti, crveni, smeđi i ljubičasti. Najbolje raste na duboko obrađenom, ocednom, glinovito-peskovitom kiselom zemljištu, s manjim sadržajem humusa. Zemljište se priprema u jesen, zaoravanjem ili riljanjem na 40 cm dubine, uz dodavanje stajnjaka ili komposta. Batat se na istoj površini može gajiti nakon četiri godine.
Razmnožava se na tri načina: iz semena, preko vršnih izdanaka i sađenjem gomolja. Seme ima lošu klijavost i teško se proizvodi, pa je najbolji način razmnožavanja proizvodnja rasada iz korenovih izdanaka.
Za gajenje u bašti možete sami napraviti ožiljene izdanke. Batat držite u tegli, do pola potopljen u vodi, sve do izbijanja uzdanaka. Izdanci se odsecaju kad izrastu otprilike 20 cm i sade se u mešavinu peska i zemlje da bi se ožilili. Ožiljene izdanke polovinom maja treba zasaditi na stalno mesto. Neki autori preporučuju da se leje izdignu i da se batat ne sadi na golom zemljištu, već da se prekrije folijom. Tek rasađenoj biljci i njenom nežnom, još slabo razvijenom korenu, stavljanje crne PE malč folije obezbeđuje stalnu toplotu i vlažnost te sprečava rast korova.
Rasad se najčešće sadi na razmaku od 120 cm između redova i 30–40 cm u redu. Ukoliko se ne koristi PE folija, mlade biljke je, po rasađivanju, potrebno dobro zaliti. Posebno je važno održavati dovoljno vlage u zemljištu narednih desetak dana. Mere nege svode se na razbijanje pokorice i navodnjavanje u slučaju suše.
Batat se ređe gaji sađenjem krtola, a sadnja se obavlja od polovine aprila (uslovno, u skladu s vremenskim prilikama). Za sađenje se biraju krtole srednje veličine, a krupne se presecaju uzdužno. Batat se sadi na dubinu od 5–10 cm, i pritom treba voditi računa da barem dva do tri okca budu u zemljištu. Razmak između redova je obično 100–120 cm u redu, a između biljaka 30–50 cm.
Batat se vadi od avgusta do oktobra, 3–4 meseca nakon sađenja, kada cima požuti, a većina krtola dostigne minimalno 150 grama. Nekoliko dana pre berbe dobro bi bilo pokositi nadzemni deo biljke. Kod krtola zrelih za vađenje na preseku curi beli sok. Nemojte se iznenaditi zbog dubine iz koje ćete vaditi zadebljale krtole, jer koren prodire duboko u zemljište.
Pri gajenju treba sprovoditi sve preventivne mere zaštite. Iako se batat ne gaji dugo na ovim prostorima, štetočine su se već navikle na „novu“ hranu. Žičnjaci i grčice mogu napraviti oštećenja na krtolama i probušiti „hodnike“ kroz njih. Zbog toga pre sađenja batata treba dobro pregledati zemljište i utvrditi da li ima zemljišnih štetočina i u kolikom broju. Tokom proizvodnje treba češće postavljati mamke i kontrolisati ih. Nematode takođe mogu oštetiti krtole.
Štetu na listovima mogu napraviti pipe, koji grizu ili buše lišće, i gusenice što se hrane lišćem i korenom batata. Štetu mogu prouzrokovati i puževi, poljski miševi i voluharice, naročito ako batat ostane predugo u zemljištu. Prinos je 2–4 kg/m² ili, u proseku, tri korena po biljci.
 Upotreba
Krtole batata sadrže dosta skroba, vitamine (A, C, E, B6), minerale (kalijum, mangan, gvožđe...) i imaju visok sadržaj beta karotena.
U ishrani se koriste krtole i mlado zeleno lišće. Slatki krompir se koristi kuvan, pečen ili prerađen. Od batata se priprema kvalitetno brašno koje se dodaje hlebu i konditorskim proizvodima. Nadzemni deo (cima) koristi se za ishranu stoke.

Srodni članci (po ključnim rečima)

Kvalitet semena za setvu... Seme je začetak male biljke pun hranljivih materija zaštićen tvrdom opnom. Čuvano na suvom ostaće u stanju mirovanja ali živo, odnosno sposobno za klijanje, tokom jedne ili više godina u...
Dezinfekcija semena i poboljšanje klijavosti... Semena iz organske proizvodnje se ne tretiraju fungicidima, stoga je od izuzetnog značaja dezinfikovati seme pre setve. Dezinfekciju možemo sprovesti potapanjem semena u fermentisani ekstrakt koprive ...
Setva semena na optimalnu dubinu... Kako je vreme bilo pogodno za setvu tokom februara i marta, većina ranih prolećnih kultura je već posejana. Tokom aprila seju se u više navrata salata, rotkvice, crni i beli luk, praziluk, a u ...
Kako gajiti čeri paradajz... Čeri paradajz je veoma je popularan među proizvođačima, ali i kupcima i kuvarima. Ovaj divlji paradajz potiče iz zone koja obuhvata Peru, Ekvador, severni Čile i ostrva Galapagosa. Stare Inke i Asteci...
Gajenje ređih kultura: crni koren... Crni koren (Scorzonera hispanica) je samonikla dvogodišnja biljka koja se gaji zbog zadebljalog tamnosmeđeg korena izuzetno bogatog vitaminima i mineralima. Ubraja se u najkvalitetnije povrće, ...
Poslednji put izmenjeno petak, 26 jul 2019 15:10
Snežana Ognjenović

Snežana Ognjenović je promoter organske poljoprivrede više od 15 godina. Poučena sopstvenim iskustvom u gajenju povrća, od 1996. godine vodi Školu organskog baštovanstva. Autor je knjiga „Gajenje povrća s ljubavlju“, „Vodič organskog baštovanstva“ i „Organska bašta“. Predavač je po pozivu na seminarima i tribinama i autor niza tekstova o organskoj poljoprivredi i bio-bašti... Trenutno je urednik veb sajta za edukaciju o organskoj proizvodnji, www.organskabasta.rs

Možete je kontaktirati na [email protected]

Adresa sajta organskabasta.rs/
Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kokice od amaranta

  Marija 13.04.2019 14:29
  Baš mi je drago da je neko najzad objavio članak o tome da je amarant u stvari ...
   
 • Kopriva za sve

  Slavica M 09.04.2018 08:08
  Draga Marina koprivu nakon odmrzavanja možete kuvati. Kada se odmrzne trebalo bi ...
   
 • Kopriva za sve

  Marina 07.04.2018 15:55
  Dobar dan, interesuje me da li sme kopriva posle blanširanja I zamrzavanja ponovo ...
   
 • Kofeinska zamka

  bojana ivanov 24.09.2017 10:43
  Ljudi pila sam 30 kafa na dan, danas mi je prvi dan bez kafe jutros sam pila ...
   
 • Neverovatni izdanci piskavice

  Slavica M 15.07.2017 11:38
  Poštovana, možete koristiti seme piskavice uz navedenu terapiju. Srdačan pozdrav ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 148

Srodni članci (po ključnim rečima)

Kvalitet semena za setvu

Detaljnije »