Aspirin u voću

Acetil-salicilna kiselina ima niz povoljnih dejstava na ljudski organizam, i to je iskorišćeno još 1898. za proizvodnju jednog od najstarijih lekova, aspirina, za koga se tvrdi da ima mnogostruka dejstva. Ta dejstva su zaista i dokazana... Ipak, postoji i prirodan izvor acetil-salicilne kiseline, a to je organski gajeno voće i povrće.

 

Prvo svojstvo aspirina koje je primećeno još kad ga je nemačka firma Bajer patentirala 1898. godine jeste njegovo ublažujuće dejstvo na zapaljenja. On inhibira enzime ciklooksigenaze, koje učestvuju u proizvodnji prostaglandina, a prostaglandini su neophodni faktori bola i zapaljenja.

Potpuno istim mehanizmom blokiranja cilooksidaze aspirin sprečava i sintezu tromboksana, materije koja dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka. U opsežnim istraživanjima i kliničkim istraživanjima sprovedenim 60-tih i 70-tih godina to je i dokazano; u grupi od 1000 pacijenata koji su već preživeli srčani udar aspirin je smanjio kasniju smrtnost za 25%, a kasnija istraživanja su pokazala da redovno svakodnevno uzimanje aspirina smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara za 33%.

Salicilna kiselina slična vitaminu

Još kasnija istraživanja ukazala su da aspirin može da deluje i antioksidantno, da može da deluje preventivno na rak dojke i debelog creva, kao i da može da deluje preventivno na Alchajmerovu bolest – pretpostavlja se, opet svojim antiinflamatornim dejstvom na inhibiciju prostaglandina.

Kako jedan tako jednostavan lek može d aima tako mnogostruka dejstva? U ovom slučaju, stvar je u tome što salicilna kiselina, glavni sastojak aspirina, zapravo nije lek, već neophodan sastojak ishrane! Našem organizmu je potrebna acetil-salicilna kiselina na isti način kao što su mu potrebni i vitamini.

Dokazano je da acetil-salicilne kiseline ima u velikoj količini u voću i povrću, ali znatno više u organski gajenom, a naročito onom koje je samo malo nagnječeno (koje se u savremenim uslovima potrošnje uglavnom odbacuje!). Po svom delovanju na organizam salicilna kiselina je slična vitaminima. Kad ih imamo dovoljno, sve je u redu, ali kad postoji manjak – na duži rok nastaju poremećaju. Pošto je savremeni način ishrane upravo takav da ljudima upravo nedostaju salicilati (soli salicilne kisleine), na to upražnjeno mesto je uskočio lek pod nazivom aspirin.

Nažalost, kao i svaki drugi lek on ima i neka nepoželjna dejstva i kontraindikacije, pa nije uvek najbolje opcija.

Međutim, unošenje salicilata prirodnim putem – kroz voće i povrće – ima ista ona pozitivna dejstva na ljudski organizam za koja su klinička ispitivanja potvrdila da ih ima aspirin.

Vegetarijanska ishrana umesto tableta

Istraživanja koja su svojevremeno vršena na budističkim monasima, koji su vegetarijanci, pokazala su da oni imaju viši nivo salicilata u krvi od kontrolne grupe. Samim tim, zahvaljujući već pomenutim dejstvima salicilne kiseline, oni su izloženi manjem riziku od srčanog i moždanog udara, raka i Alchajmerove bolesti. Dakle, ishrana bogata salicilatima – zasnovana na voću i povrću, prevashodno organskom – ima sva pozitivna dejstva koja ima i aspirin, a pri tome nema sporednih efekata koje mogu da izazovu tablete acetil-salicilne kiseline, poznate kao aspirin.

 

 

 

 

 

 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Smuti sa kafom i kikiriki puterom... Ukusan, okrepljujući i razbuđujući! Potrebno vam je: 3/4 šolje mleka, 1/2 šolje hladne kafe, 1 zamrznuta banana... ...1 kašika kakaoa, 1 kašika kikiriki putera, prstohva...
Proširene vene i ishrana... Iako ne predstavljaju težak zdravstveni problem, vene mogu da budu veliki estetski problem. Koje promene možete da sprovedete u ishrani da biste ublažili već postojeće ili sprečili pojavu novih variko...
Homeopatija leči celinu... Homeopatija je holistička nauka, jer posmatra čoveka u njegovoj sveukupnosti, odnosno kao biće koje poseduje intelekt, emocije i fizičko telo i na taj način i pristupa njegovom lečenju. U okviru celok...
“Vatreno sirće” protiv prehlade... Sa zimskim hladnim vremenom stižu prehlade i grip sa simptomima curenja nosa, crvenila očiju, glavobolje, groznice, upaljenog grla i bolova u celom telu. Ahhh, stanje postojanja koje je tako neprijatn...
Prženi tempeh, organski... Tempeh je posebno interesantan vegetarijancima i veganima zbog bogatog ukusa, koji donekle podseća na pečurke.   Obično se isecka na listiće i prži dok ne postane hrskavo braon boje. Može se ...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Jedite orahe da mislite bolje

  • esma 22.08.2017 10:50
   Divan članak o konzumiranju voća koje razjašnjava sve nedoumice a i upućuje na ...
 • Nameštanje želuca

  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +11 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 144

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Smuti sa kafom i kikiriki puterom

Detaljnije »