Beli luk ključ za srčana oboljenja

beliluk1aIstraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition potvrđuje da je beli luk efikasan isto, ako ne i više, koliko i lekovi za lečenje srčanih oboljenja. On sprečava nagomilavanje naslaga u koronarnim arterijama, smanjujući drastično rizik od srčanog napada.

Nutrijenti koje sadrži beli luk deluju direktno na srce, sprečavajući kalcifikaciju koronarnih arterija. Mehanizam tog dejstva potpuno se razlikuje od delovanja sintetičkih lekova koji samo ublažavaju simptome čineći ih umerenim. Naučnici u ovom istraživanju su zaključili da se beli luk može pokazati kao lek koji deluje na uzrok bolesti, umesto da samo potiskuje njene simptome.
U pomenutom istraživanju, obavljenom prošle godine, učestvovalo je pedeset pet pacijenata, u proseku starih oko 58 godina, koji su svi imali metabolički sindrom (gojaznost, hipertenziju, probleme sa šećerom i sl). Podeljeni su na dve grupe. Prva je uzimala 2,4 grama čenova belog luka svakodnevno, a druga je dobijala placebo. Svi su zadržali svoju dosadašnju terapiju, npr. aspirin ili lekove za pritisak.
Nakon godinu dana, kod grupe koja je uzimala beli luk došlo je do značajnog smanjenja mase naslaga na arterijama u poređenju sa placebo grupom (koje nije uzimala beli luk), kod koje je došlo do povećanja mase naslaga! Naslage u arterijama su glavni faktor koji ometa protok krvi i može da dovede do srčanog napada.  

Kako deluje beli luk
Naučnici su se potrudili da podrobno ispitaju i objasne zašto beli luk deluje na taj način. Pokazalo se da on deluje na nekoliko načina istovremeno.
Prvo, beli luk smanjuje nivo LDL (“lošeg”) holesterola. Istraživanja su pokazala da uzimanje belog luka može da smanji LDL holesterol za 10 do 15%. Međutim, izgleda da beli luk ne deluje na trigliceride, koji su drugi faktor rizika.
Drugo, beli luk snižava krvni pritisak. Jedno proučavanje je pokazalo da je doza od 0,6 do 1,4 grama ekstrakta belog luka koja se uzimala tokom 24 nedelje bila isto toliko efikasna koliko i lek atenolol (kod nas poznar kao prinorm) – uobičajeni lek za sniženje krvnog pritiska.
I treće, beli luk ima antiinflamatorna svojstva koja utiču na fleksibilnost krvnih sudova. Hronična upala koronarnih arterija (niskog intenziteta) može dovesti do oštećenja i srčanih oboljenja.


Izvori:
www.greenmedinfo.com
http://jn.nutrition.org/content/146/2/427S.long
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC139960/
https://authoritynutrition.com
www.whfoods.com
www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm

Srodni članci (po ključnim rečima)

Toplota protiv raka... Trenutno se u medicinskom svetu istražuju indikacije da povišena telesna temperatura uništava ćelije raka, ostavljajući zdrave ćelije tela neoštećene. Neke klinike (kao npr.  Texas Oncology&...
Spanać nije za izbegavanje... Gotovo pola veka su nitrati, kojima je posebno bogat spanać, dovođeni u vezu sa negativnim efektima po zdravlje. Najnovije istraživanje švedskog Karolinska instituta koje su vodili prof. Edi Vajcberg ...
Ne potcenjujte svoju aktivnost... To može da ozbiljno naškodi vašem zdravlju čak i ako, objektivno gledano, vežbate koliko i vaši vršnjaci, otkrilo je novo istraživanje. Koliko je jaka veza između onoga...
kilogram-dva više nije za brigu... Ako ste se tokom zime ugojili kilogram-dva, nemate nikakvih razloga za brigu; to je sasvim normalno i takav višak u proleće obično sam od sebe nestane. Ali, ako ste se ugojili više, bilo bi dobro da u...
Hrana kao lek...   Nepretenciozno zamišljen, ali izuzetno zanimljiv za sve koji paze na svoje zdravlje, magazin Hrana kao lek će vam pružiti stručne savete lekara i nutricionista o ishrani, ukusne i neobične rec...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Jedite orahe da mislite bolje

  • esma 22.08.2017 10:50
   Divan članak o konzumiranju voća koje razjašnjava sve nedoumice a i upućuje na ...
 • Nameštanje želuca

  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +11 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 215

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Toplota protiv raka

Detaljnije »