Brami, tonik za mozak

Brami (latinski: Bacopa monnieri) je biljka koja se odavno koristi u ajurvedskoj medicini. Smatra se jednim od najefikasnijih biljnih sredstava za pomoć mozgu, memoriji i za borbu protiv stresa.

Brami (ili bakopa, kako se takođe naziva na Zapadu), je biljka koja deluje kao adaptogen; ona pomaže organizmu da se prilagodi novim ili stresnim situacijama. Evo kako deluje na organizam.


Pomaže funkcionisanje mozga. Sa starenjem, dolazi do prirodnog i neumitnog opadanja funkcija mozga. Aktivne komponente bramija, poznate kao bakozidi, pozitivno deluju na mozak. Neka istraživanja su pokazala da brami ubrzava regeneraciju moždanog tkiva. Jedno proučavanje na životinjama pokazalo je da dugotrajno dodavanje bakozida (aktivnih materija bramija) u hranu životinja usporava rapidnu degeneraciju moždanog tkiva povezanu sa Alchajmerovom bolešću.

Doprinosi zdravlju jetre. Jetra je glavni organ za dotoksikaciju, a nekoliko istraživanja ukazuju da brami poboljšava funkciju jetre nakon što je bila izložena toksinima koji su izazvali određena oštećenja. S obzirom da smo svakodnevno izloženi toksinima iz okoline i hrane, dobro je imati u vidu prirodne preparate koji pomažu funkcionisanje jetre.

Štiti od neonatalne hipoglikemije. Kod novorođenčadi, nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemija) može da izazove trenutna i ozbiljna oštećenja mozga, uključujući kognitivne funkcije i motoričke smetnje. Istraživanja su pokazala da bakozidi veoma efikasno štite neurone kod hipoglikemičnih novorođenčadi. Zato mnogi istraživači veruju da ekstrakt bramija može biti efikasno sredstvo za zaštitu novorođenčadi od oštećenja mozga izazvanog hipoglikemijom.

Pomaže oslobađanju od zavisnosti od opijata. Lekari prepisuju opijate, kao što su morfijum i oksikodon, za oslobađanje od bola. Međutim, ovi lekovi izazivaju adikciju. Sedamdeset seam posto osoba koje se leče od hroničnog bola pate od depresije i rizika od zavisnosti. Naučnici su otkrili da bakozidi mogu da pomognu da se pojača delovanje morfijuma, a da se istovremeno smanji njegov adiktivni efekat. Pored toga, istraživanja su pokazala i da bakozidi štite organe od toksičnog dejstva opijate.

Smanjuje sistemske otoke i eriteme. Razne bolesti i iritacije mogu da izazovu eriteme i otoke u telu. Međutim, kad se to dogodi u mozgu, onda postaje opasno. Brami može da pomogne da se to smanji. Istraživači podržavaju upotrebu bramija u lečenju sistemskog eritema mozga izazvanog autoimunom reakcijom tela. Brojna istraživanja su u toku; ali, ono što je dosad utvrđeno daje nadu da se brami može koristiti u lečenju hroničnih eritema.

Pomaže normalizaciji pritiska. Proučavanja su pokazala da brami povećeva iskorišćenje azot-oksida u telu (azot-oksid doprinosi širenju krvnih sudova) i pomaže vaskularnu funkciju mišiće, a obe te stvari pozitivno deluju na krvni pritisak. To je jedna od najpoznatijih upotreba ove biljke.

Ima snažnu antioksidansnu aktivnost. Antioksidansna aktivnost je jedna od stvari koja je najviše proučavana u namirnicama i lekovitom bilju. Brami spada u jedan od boljih antiksidanasa. Takođe, brami podstiče antioksidansnu aktivnost nekih organa u telu, na primer bubrega.

Najbolji je organski
Nažalost, uzorci bramija koji je nabavljen iz poluurbanih područja pokazao je da sadrži primetan procenat olova, bakra, kadmijuma i cinka, koji prelaze bezbedne količine. Zato je najmudrije kupiti organski proizveden brami prah.

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Brami (bakopa) organska

Brami prah (Bacopa monnieri) je u tradicionalnoj ajurvedi (ajurvedskoj medicini) poznat kao„tonik za mozak” koji poboljšava učenje, raspoloženje, koncentraciju i pamćenje.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 181

Svi članci u rubrici