Cimet pomaže regulaciju šećera

Poslednjih godina sve više naučnika se okreće proučavanju tradicionalne medicine, koja često nudi jednostavnija i neškodljivija rešenja. Zato su tajvanski istraživači ispitali delovanje cimeta na nivo šećera u krvi.

Postoji više istraživanja koja su ukazala da bi cimet mogao imati pozitivan uticaj u regulaciji nivoa šećera u krvi. Ranija istraživanja su ukazala da cimet može da snizi nivo šećera u krvi tako što povećava efikasnost insulina da transportuje glukozu u ćelije. Najnovije istraživanje je eksperimentalno potvrdilo kako tačno cimet deluje. Istraživači su obavili eksperiment na pacovima, kojima je veštački indukovana hipeglikemija (povišen nivo šećera u krvi). Potom su eksperrimentalne životinje podeljene u tri grupe: 1. pacovi kojima su davane velike doze ekstrakta cimeta, 2. pacovi kojima su davane male doze ekstrakta cimeta i 3. pacovi koji su tretirani pioglitazonom, standardnim lekom koji se koristi da se kontroliše visok nivo šećera u krvi kod dijabetesa tip 2.
Rezultati eksperimenta su pokazali da su pacovi kojima su davane velike doze ekstrakta cimeta nakon mesec dana tretmana pokazali bolje podnošenje glukoze. Pored toga, u toj grupi je došlo do inhibicije amilaze, lipaze i intestinalnih disaharida, koji takođe mogu da doprinesu povišenju nivoa šećera u krvi. I kod grupe koja je tretirana visokim i niskim dozama cimeta došlo je do smanjenja sala oko trbuha, kao i biomarkera holesterola, više nego kod pacova lečenih pioglitazonom. Posebno je kod pacova tretiranih ekstraktom cimeta usporen proces gojenja, zahvaljujući regulaciji nivoa leptina u krvi (to je hormon koji povećava apetit i metabolizam i taao utiče na unos energije/kalorija).
"Ovi rezultati ukazuju da ekstrakt grančica cimeta ima potencijalnu antihiperglikemičku aktivnost za tretiranje hiperglikemije, bez gojenja", zaključili su istraživači u svom proučavanju.
Iako to istraživači nisu naveli u svom radu, na osnovu svega što se dosad zna o cimetu, moglo bi se preporučiti uzimanje manje količine cimeta posle obroka, u svrhu sprečavanja naglih skokova šećera u krvi i uopšte radi pomoći regulaciji nivoa šećera u krvi.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the Science of Food and Agriculture, a originalni članak možete potražiti na sledećem linku:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.9286

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Organski cejlonski cimet u prahu

Cejlonski cimet (Cinnamomum verum), koga nazivaju “pravim cimetom” vodi poreklo sa Šri Lanke. Ova začinska i lekovita biljka sadrži kumarin, aktivnu materiju koja u manjim količinama povoljno utiče na zdravlje. Cejlonski cimet se može koristiti mnogo izdašnije od običnog (kasija) cimeta jer sadrži 250 puta manju količinu kumarina. Ima nežnu, slatkastu aromu pa je idealan dodatak brojnim dezertima. Bogat je eteričnim uljima, vlaknima i mineralima.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 97

Svi članci u rubrici