Cimet, začin i lek

Iako je cimet uglavnom cenjen kao začin, njegovo povoljno dejstvo na organizam daleko nadmašuje začinsku ulogu. On ima moćno antibakterijsko i antigljivično delovanje, i druga povoljna dejstva na organizam.

Cimet pripada familiji lovorika (latinsko ime mu je Laurus cinnamomum). Koristi se kora ovog zimzelenog drveta koje raste 6-9 metara u visinu, u egzotičnim predelima Malabara, Vijetnama, Sumatre i Uskršnjih ostrva. Cimet se gaji odavno i mnogi stari narodi su znali za njegovo terapeutsko dejstvo.
Esencijalna ulja koja se dobijaju od kore cimeta imaju tri osnovne komponente koje poseduju lekovita svojstva. Te komponente se nazivaju: cinamaldehid, cinamil-acetat i cinamil-alkohol. One daju cimetu mnoga njegova povoljna dejstva na zdravlje, od kojih su važna: antikoagulativni efekat (sprečava formiranje ugrušaka), antimikrobna aktivnost u telu i stabilizujuće dejstvo na nivoe šećera.

Protiv zgrušavanja i upala
Znamo da je slepljivanje krvnih pločica normalan proces, koji služi da se zaustavi krvarenje prilikom povreda. Ali, kada se krvne pločice preterano slepljuju, mogu nastati problemi. Cinamaldehid, koji je sastojak cimeta, sprečava preterano slepljivanje krvnih pločica u krvi, tako što ograničava isporuku jedne masne kiseline, koja ima upalno dejstvo, po imenu arahidonska kiselina, sa membrana krvnih pločica. Osim što deluje protiv zgrušavanja, taj hemijski proces pokazuje da cimet ima i sposobnost da smanji upalne procese, pa se može reći da je on antiinflamatorna biljka.  koje

Antibakterijsko dejstvo
Dokazano je da je cimet veoma moćan antimikrobni začin. Ima sposobnost da inhibira rast i razmnožavanje bakterija, kvasaca, gljivica, a specifično, i kandide. Neka od proučavanja su pokazala da je u mnogim slučajevima cimet efikasnije delovao zaustavljajući širenje gljkivica nego uobičajeni lek, zvani flukonazol. Na osnovu proučavanja koje je objavljeno 2003. u časopisu International Journal of Food Microbiology, ima valjanih razloga da se veruje da se cimet može koristiti i kao alternativa aditivima koji sprečavaju kvarenje hrane. To proučavanje je pokzalo da nekoliko kapi esencijalnog ulja cimeta, dodato na 100 grama supe od šargarepe, sprečilo razvoj patogenog organizma pod imenom Bacillus cereus na čitavih 60 dana. Kada je ta supa bila ostavljena u frižideru, bez odatka cimeta, bakterije su počele da se razmnožavaju.

Stabilizacija šećera
Osobina cimeta da normalizuje nivoe šećera u krvi može da pomogne osobama obolelim od dijabetesa tip 2, pošto pojačava reakciju na insulin. Izveštaj koji je podnela Američka služba za poljoprivredna istraživanja pokazao je da je, kod učesnika eksperimenta, pola kafene kašičice cimeta svakodnevno u proseku snizilo nivo šećera u krvi za 20 %. Čim su prestali da uzimaju cimet, nivoi šećera u krvi su im se odmah podigli.


Izvori:

http://www.herbsguide.net/cinnamon.html

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=68

http://www.asianonlinerecipes.com/herbs-health/cinnamon.php

 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 160

Svi članci u rubrici