Spirulina

hlorspirSpirulina je plavo-zelena mikroalga puna hranljivih materija. Mogla bi se konzumirati svakog dana radi zdravlja. Evo deset dobrih razloga…

Deluje protiv infekcija. Naučno je pokazano da ti proteini iz spiruline podstiču proizvodnju antitela u čovekovom organizmu. Pošto se spirulina sastoji od gotovo 70% proteina – najviše od svih vrsta hrane – ona posebno podstiče proizvodnju makrofaga, belih crvenih zrnaca koja se bore protiv infekcija.
Inhibira alergijske reakcije. Jedno istraživanje iz 2005. Objavljeno u časopisu Journal of Medicinal Food pokazalo je da spirulina ima ovakvo dejstvo, a posebno pomaže onima koji pate od alergijskog rinitisa. Ispostavilo se da redovno konzumiranje velikih doza spiruline može da značajno ublaži simptome onima koji pate od alergija.
Dobra protiv anemije. Spirulina, kao i neke druge mikroalge, efikasno podstiču proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, posebno kad se konzumiraju u kombinaciji sa vitaminom B 12. Ovo je detaljno objašnjeno u knjizi Pola Pičforda, “Lečenje celovitim namirnicama: azijska tradicija i savremena ishrana”.
Pročišćava krv. Pošto je bogata fikocijaninom i hlorofilom, spirulina čisti krv. Ova dva sastojka ne samo da podstiču rast krvnih zrnaca, već i podmlađuju krv koja je u opticaju. Holrofil je gotovo identičan hemoglobinu, a to je molekul koji oslobađa krv od otpadnih materija i transportuje kiseonik do ćelija. (izvor: www.drmirkin.com)
Podstiče imunitet. Spirulina sadrži svih osam esencijalni aminokiselina, kao 10 neesencijalnih. Pored toga, sadrži antioksidanse beta karotin i zeaksantin, vitamina B kompleksa, desetine minerala, esencijalnu masnu kiselinu gama-linolensku, kao i probiotičke bakterije, ona odlično deluje na imunitet.
Oslobađa ćelije od teških metala i drugih toksina. Spirulina je moćan helatni agens, prodire duboko u telesna tkiva i izvlači odande toksine kao što su živa, arsenik, kadmijum, pesticide, karcinogene materije, radioaktivne materije. Spirulina takođe pomaže transport esencijalnih nutrijenta kroz krvno-moždanu barijeru, kako bi popunla praznine koje nastaju uklanjanjem tih toksina. (www.supremeorganicdetox.com)
Snižava holesterol. Ovo je jedno pokazalo japansko istraživanje još 1988, a i nekoliko drugih.  Spirulina ublažava upalna stanja u organizmu i arterijama koja u stvari doprinose da se holesterol nagomilava u krvi. Svakodnevno konzumiranje spiruline smanjuje nivo holesterola u serumu, što znači da se on skladišti u telu, a ne nazidovima arterija, što bi moglo da dovede do kardiovaskularnih problema.
Doprinosi mršavljenju. Oni koji pate od viška kilograma mogu da koriste spirulinu jer ona podstiče mršavljenje. I ne samo to. Zbog toga što ima veliku količinu lako iskoristivih proteina, ona podstiče stvaranje i rast mršave mišićne mase, što je odlično ukoliko su u nečiji program mršavljenja uključene i redovne vežbe.
Podstiče aktivnost mozga. Pošto sadrži veoma veliki procenat L-triptofana, aminokiseline koja učestvuje u proizvodnji neurotransmitera melatonina I serotonina u mozgu, spirulina uravnotežuje moždane aktivnosti, poboljšava pamćenje, raspoloženje i podstiče osećanja smirenosti i sreće.  (http://bodyecology.com)
Doprinosi zdravlju kože i kose. Pošto sadrži dosta antioksidanasa, esencijalnih masnih kiselina i nutrijenata koji imaju pročišćujuća svojstva, spirulina pomaže da se kosa i koža donekle podmlade. Ona deluje iznutra protiv faktora koji doprinose ćelavosti, mlitavosti kože i drugih.
 

Da bi se postigli ovi efekti, potrebno je konzumirati nekoliko grama spiruline dnevno. Nekima njen ukus i miris nisu baš privlačni, pa je dobar “trik” da je ubacite u smuti od povrća, ili mešavine voća i povrća. Naravno, birajte kvalitetne vrste, koje obezbeđuju da je spirulina sakupljana na takav način da je izbegnuto da bude zagađena raznim materijama koje se mogu naći u morskoj vodi.

(Na slici je prah organskih mikroalgi spirulline i hlorele)

Proizvodi u vezi sa člankom

Spirulina organska tablete

Sprulina je modrozelena alga stara 3,6 milijardi godina. Raste u tolim vodama alkalne pH vrednosti. Brojni visokovredni sastojci spiruline stvaraju se prirodnom fotosintezom pod toplim suncem suptropske klime. Spirulina u tabletama je punovredna namirnica bogata proteinima i lako se apsorbuje u organizmu. Pogodna je i za sportiste i vegetarijance.




Spirulina u prahu organska dodatak ishrani

Dodatak ishrani na bazi modro-zelene alge spiruline. Spirulina u prahu je punovredna namirnica bogata proteinima i lako se apsorbuje u organizmu.





 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 90