Kupusnjače smanjuju rizik od raka

Smatra se da ishrana u kojoj su kupusnjače bogato zastupljene smanjuje rizik od pojave određenih vrsta raka, kao što su rak pluća, debelog creva, dojke, jajnika, bešike. Povrće iz roda kupusnjača (krstašica), kao što su brokoli, kelj, prokelj, kupus, karfiol, dobro su poznati borci protiv kancera.

 

 

Veruje se da je za to zaslužan visok nivo aktivnih fitohemikalija po imenu glukozinolati, koje naš organizam pretvara u moćne antikancerogene izotiocijanate. Nova istraživanja su još više doprinela razumevanju uloge kupusnjača u prevenciji raka. Institut za istraživanje hrane iz Velike Britanije otkrio je da jedna od susptanci koju sadrži ova vrsta povrća, alil-izotiocijanat sprečava podelu ćelija i stimuliše apoptozu (programiranu smrt ćelija) u ćelijama tumora kod ljudi.
Sulforafan, sastojak koji se javlja tokom varenja kupusnjača, utiče na jetru da proizvodi enzime koji čiste hemikalije koje uzrokuju kancer, sprečavaju hemijski podstaknut rak dojke (istraživanja rađena na životinjama), podstiču ćelije raka debelog creva da ubijaju same sebe. U istraživanju rađenom in vitro, a objavljenom u Časopisu za ishranu, sugeriše se da sulforafan može da zaustavi razmnožavanje ćelija raka dojke, čak i u kasnijim fazama njihovog rasta.


Prevencija pre svega
Sulforafan nudi posebnu zaštitu onima koji imaju gene sumnjive na rak debelog creva, sugeriše istraživanje Rutgers univerziteta.
Više od 20 godina je poznato da mnogi fitonutrijenti deluju kao antioksidanti koji “razoružavaju” slobodne radikale pre nego što oštete DNK, ćelijske membrane i molekule koji sadrže masti, poput holesterola. Nova istraživanja otkrivaju da fitonutrijenti iz kupusnjača deluju na dubljem nivou. Ovi sastojci, u stvari, signaliziraju organizmu da poveća proizvodnju enzima koji su uključeni u detoksikaciju, proces čišćenja organizma u kome se eliminišu štetni sastojci.
Fitonutrijenti iz kupusnjača iniciraju komplikovan proces koji se odvija u našim ćelijama, a u kome se one podstiču da se bore protiv slobodnih radikala i toksina, uključujući i potencijalno kancerogene supstance; upravo na taj način ova vrsta povrća smanjuje rizik od raka efikasnije od drugih vrsta povrća ili voća.

Kupusnjače i…

…rak bešike
Na Univerzitetu Teksas istraživači su analizirali ishranu 697 osoba kod kojih je tek dijagnostikovan rak bešike i 708 zdravih osoba koje su bile sličnih godina, pola i porekla. Prosečan dnevni unos kupusnjača bio je značajno niži kod onih koji su oboleli od raka. Oni kod kojih su kupusnjače u velikoj meri zastupljene u ishrani, imaju za 29% manji rizik da obole od raka bešike pokazalo je ovo istraživanje.

…rak prostate
Istraživanje Fred Hačinson centra za istraživanje raka iz Sijetla, SAD, rađeno na 1200 muškaraca pokazalo je da oni koji jedu 28 porcija povrća nedeljno imaju 35% manji rizik od raka prostate, dok oni koji jedu samo 3 ili više porcija kupusnjača nedeljno imaju 44% manji rizik da obole od iste vrste raka.

… rak debelog creva
U Holandiji je rađeno istraživanje koje je obuhvatilo više od 100.000 ljudi i koje je trajalo duže od šest godina. Ono je pokazalo da su osobe čija je ishrana bila bogata povrćem smanjile rizik od raka debelog creva za 25%, dok su oni u čijoj su ishrani preovladavale kupusnjače smanjili rizik od istre vrste raka za 49%.
Nedavno istraživanje Instituta za istraživanje hrane u Velikoj Britaniji, otkrilo je kako povrće iz porodice kupusnjača, kao što su kupus, karfiol, brokoli, kelj i prokelj, sprečavaju pojavu raka debelog creva. Tokom varenja ovog povrća sastojak na bazi sumpora po imenu sinigrin dolazi u kontakt sa enzimom po imenu mirosinaze, a rezultat je otpuštanje glukoze i izotiocijanata. Izotiocijanati, kao što su sulforafan i indol-3-karbinol, nisu samo moćni podstrekači enzima jetre koji vrše detoksifikaciju kancerogenih materija, već jedna od ovih supstanci, alil-izotiocijanat sprečava podelu ćelija i stimuše apoptozu (programiranu smrt ćelija) u tumoru.

…rak pluća
Istraživanje rađeno na Kineskinjama u Singapuru, gradu u kome je zagađenost vazduha često prevelika, otkrilo je da su žene-nepušači koje su redovno jele kupusnjače, smanjile rizik od raka pluća za 30%, dok su one koje su bile pušači i redovno jele ovo povrće, smanjile ovaj rizik za neverovatnih 69%.

Koliko ih pojesti
Koliko porcija kupusnjača bi trebalo jesti tokom nedelje da bi se smanjio rizik od raka? Od tri do pet, što znači manje od jedne porcije dnevno. (1 porcija = 1 šolja)

SAVETI
* Dodajte sirov brokoli ili karfiol u zelenu salatu.
* Dodajte iseckane kupusnjače u supe, đuveč, paprikaš...
* Brokoli koji ima tamnije zelene cvetove sadrži više vitamina C od onih koji su svetliji po vrhu. Nemojte da kupite brokoli ako su mu cvetovi žućkasti, to znači da je predugo stajao.

Odlomak; tekst u celini možete pročitati u broju 23 časopisa Hrana kao lek

Srodni članci (po ključnim rečima)

Šta smete da date svom psu... Nije redak slučaj da jedete nešto, a vaš pas vas moli da makar proba. Zašto ne – većinu hrane koju jedemo smeju da jedu i naši ljubimci. Ipak, da biste bili sigurni, ...
Pečurke za doručak: odlična ideja!... Jedno novo istraživanje je pokazalo da konzumacija pečuraka za doručak omogućuje da dugo ne ogladnite, što je jedan od primarnih ciljeva koje treba da ispuni dobar, zdrav doručak. Istraživa...
kako učiniti povrće hranljivijim... Način pripreme povrća može da utiče na povećanje njegove hranljive vrednosti i iskoristivost obilja hranljivih sastojaka koje sadrži. * Kratko propržite šargarepu i na pari skuvajte brokoli: seckanje,...
Šargarepa je antikancerogena... Istraživanje  koje su zajedno obavili engleski i danski istraživači otkrilo je da jedan sastojak šargarepe, falkarinol, ima sposobnost da spreči ili uspori razvoj malignih ćelija. Tim istraž...
Da li je baš tako...?... U mnogim člancima koji se tiču zdravlja kao opšta mesta se provlače tvrdnje i saveti tipa: „jaja su loša po zdravlje, treba piti 8 čaša vode dnevno, antiperspiranti mogu iza...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Jedite orahe da mislite bolje

  • esma 22.08.2017 10:50
   Divan članak o konzumiranju voća koje razjašnjava sve nedoumice a i upućuje na ...
 • Med, slatki lek

  • Slavica M 06.05.2017 11:29
   Draga Mirnesa, med ne sadrži gluten te ga možete slobodno koristiti u ishrani.
    
  • Mirnesa 06.05.2017 09:09
   Da li osobe alergične na gluten smiju konzumirati med?
 • Ublažite multiplu sklerozu prirodno

  • redakcija 04.04.2017 13:57
   Poštovana, detaljan opis Svankove dijete u kojoj piše sve što bi Vas moglo ...
    
  • ##ja## 02.04.2017 01:37
   Jesam li ja dobro razumjela, da se nebi meso trebalo jesti?! Hvala #
 • redakcija
  redakcija
  26 ( +8 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +13 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  15 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +32 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 234

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Šta smete da date svom psu

Detaljnije »