Nemaš majku? Imaš trifalu

trifalaPopularna indijska poslovica - "Nemaš majku? Ne brini sve dok imaš trifalu" - odnosi se na jedan od najkorišćenijih ajurvedskih preparata, a smisao je da se on brine o celokupnom stanju organizma onako kako se majka brine o deci.

Ajurveda je jedan od najstarijih medicinskih sistema na svetu, a trifala se u ajurvedi koristi hiljadama godina. Pomaže održavanju zdravlja creva i poboljšava varenje, detoksikuje organizam i podržava imuni sistem. Zbog povoljnog delovanja na najopštije faktore zdravlja u ajurvedi se ubraja u tzv. rasajane - preparate koji doprinose dugovečnosti.
Trifala je mešavina tri biljke: amla (Emblica officinalis), bibitaki (Terminalia bellirica) i haritaki (Terminalia chebula). Izuzetno je bogata antioksidansima i poseduje antiinflamatorna, antibakterijska i antivirusna svojstva. Savremena naučna proučavanja su pokazala da trifala povoljno deluje kod sledećih zdravstvenih problema.
Čuva oralno zdravlje. Istraživanja obavljeno na ženama je pokazala da ispiranje usta rastvorom trifale smanjuje zubne nasage i ublažava upalu desni. Takođe je utvrđeno da je trifala dobra u sprečavanju krvarenja desni, ali i karijesa.
Štiti kožu. Laboratorijsko ispitivanje na ćelijama ljudske kože je pokazalo da trifala zaštitno deluje na epidermis i dermalne fibroblaste - to su ćelije potkožnog sloja koje pomažu da se koža oporavi od povreda. Trifala takođe podstiče proizvodnju kolagena.
Snižava nivo šećera. Proučavanje obavljeno na 150 ispitanika utvrdilo je da trifala može da snizi nivo šećera u krvi.
Sprečava zatvor. Kliničko ispitivanje je analiziralo delovanje trifale na 34 osobe koje su patile od zatvora. Pokazalo se da podstiče pražnjenje creva, sprečava nepotpuno pražnjenje i druge simptome povezane sa zatvorom. (Pored trifale, ispitanici su uzimali i psilijum i ekstrakt sene.)
Ima antikancerogeni efekat. Ovaj efekat trifale je proučavan u laboratoriji i na životinjama. Rezutati su bili ubedljivi. Proučavanje in vitro je pokazalo da je alkoholni ekstrakt trifale smanjio širenje malignih ćelija i izazvao ćelijsku smrt ćelija ljudskog raka debelog creva, kao i matičnih ćelija raka debelog creva (matične ćelije raka su uglavnom one koje dovode do povratka tumora). Istraživači su potvrdili da trifala ima antikancerogena svojstva, ali je potrebno više istraživanja (u toku su neka koja se obavljaju na ljudima).

Redovna konzumacija trifale:
Daje osećaj lakoće, pročišćenosti, revitalizovanosti.
Uravnotežuje metabolizam i detoksikuje organizam
Uklanja toksine, štetne naslage, gasove i nadutost
Poboljšava varenje i usvajanje hrane, smanjuje masne naslage

 

Stručne reference
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28393817
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26731545
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3330861/pdf/ASL-27-45.pdf
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22022157
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488090/
www.ajur-veda.rs

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Trifala u prahu organska

Trifala (triphala doslovno znači “tri ploda”) je tradicionalni ajurvedski preparat koji se sastoji od praha tri voćke: amalaki (Emblica officinalis), bibitaki, (Terminalia belerica) i haritaki (Terminalia chebula). Već vekovima je široko korišćena na indijskom potkontinentu, a od nedavno i širom sveta. Njena najpoznatija upotreba je kao tonik za creva. Ima laksativno dejstvo.
Srodni članci (po ključnim rečima)

9 razloga za laneno seme... Brojna istraživanja su pokazala da laneno seme sadrži veliku količinu esencijalnih masnih kiselina, vitamina, minerala i vlakana, koji ga čine jednom od najzdravijih i najkorisnijih namirnica u ljudsk...
Beli luk ključ za srčana oboljenja... Istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition potvrđuje da je beli luk efikasan isto, ako ne i više, koliko i lekovi za lečenje srčanih oboljenja. On sprečava nagomilavanje naslag...
Ljuto je zaista zdravo... Nedavna istraživanja su ukazala da kapsaicin, sastojak ljute papričice, može da doprinese održanju normalne telesne težine, kao i boljem insulinskom odgovoru organizma (što doprinosi prevenciji dijabe...
Paradajz, prijatelj srca... Paradajz je zvanično ušao u spisak namirnica koje preporučuju kardiolozi. Na jednom kongresu kardiologa u Italiji, lekari su zaključili da je likopen veliki prijatelj srca, krvnih sudova, a i odlična ...
Šta su to medicinske gljive... Medicinske gljive spadaju među najkorisnije i najlekovitije biljke na planeti. Iako one ne sadrže mnogo vitamina i minerala, bogate su nizom drugih jedinstvenih supstanci koje imaju dokazana lekovita ...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Jedite orahe da mislite bolje

  • esma 22.08.2017 10:50
   Divan članak o konzumiranju voća koje razjašnjava sve nedoumice a i upućuje na ...
 • Nameštanje želuca

  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 96

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

9 razloga za laneno seme

Detaljnije »