Origano umesto antibiotika

origanoantEtarsko ulje origana je jedno od najmoćnijih ulja sa antibakterijskim, antiseptičkim i antivirusnim delovanjem. Poznato je takođe da jača imuni sistem i ublažava upale.

 

Neka nova proučavanja pokazala su da ulje origana moćnije deluje nego antibiotici koji se daju na recept, pogotovo protiv bakterija koje manje reaguju na tretman antibioticima, kao i protiv nekih rezistentnih vrsta.
Najmoćnije aktivne komponente ulja origana su timol i karvakrol. Oba imaju antibakterijska i antigljivična svojstva. Ali to nije sve. Pokazalo se da deluju protiv upala i ublažujuće deluju na ulcerozne promene u organima za varenje (čir).
Što se tiče antibiotika, lekari odlučuju kada je neophodno da se upotrebe. Ipak, istraživanje objavljeno u časopisu JAMA ukazuje da u trećini slučajeva primene antiotskog tretmana on u stvari i nije bio potreban. Preterana ili česta upotreba antibiotika doprinosi pojavi sindroma propustljivih creva, uništava korisne bakterije crevne flore i ometa apsorpciju hranljivih materija u organizam. Zato nije loše znati za antibiotska svojstva origano ulja i probati da se rešimo infekcije na prirodniji način.  
Nekoliko proučavanja pokazalo je da etarsko ulje origana može pomoći da se izleče bakterijske infekcije. Konkretno, pokazano je da origano ima snažno antibakterijsko delovanje protiv sedam veoma nezgodnih sojeva (nezgodnih, zato što se teško iskorenjuju antibioticima): Escherichia coli, Enterococcus faecalis, MRSA (stafilokokus aureus rezistentan na meticilin), Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii i Klebsiella pneumoniae.
Jedno drugo proučavanje je utvrdilo da origano ulje deluje jače od većine antibiotika. Takođe, utvrđeno je da ono ima i antikancerogena svojstva i da može da ubije maligne ćelije nekoliko raznih vrsta raka.
Pored ovoga, origano ulje može pomoći u tretmanu artritisa (ublažava upale) i da se spreče štetni sporedni efekti nekih lekova.
Više proučavanja pokazalo je da je u određenim slučajevima origano ulje neškodljiva i efikasna zamena za antibiotike.
Kako se koristi
Etarsko ulje origana je veoma jako i nikada ga ne treba koristiti nerazblaženo. Ako kapnete kap-dve u šoljicu tople vode, dobićete rastvor koji može da se pije. Ali, nemojte nikad da ga pijete na prazan stomak, da ne bi došlo do iritacije. Ukoliko ga koristite za mazanje na kožu, onda kapnite kap origano ulja u kašiku maslinovog ulja, promešajte, pa namažite na željeno mesto. I još, origano ulje se može koristiti za inhalaciju. Kapnite nekoliko kapi origano ulja u lonče ključale vode i inhalirajte se tom parom.
Izbegavajte da dodirnete origano uljem nos, oči ili usta. Ukoliko ste rukom razmazivali origano ulje po koži, nakon toga dobro operite ruke.
Trudnice bi trebalo da se posavetuju sa lekarom da li da koriste ovo ulje ili ne.

Naučne reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27211664
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22892022
http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2518263
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23484421
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-695X2009000200010

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Organsko ulje origana

Ulje divljeg origana je moćan pojačivač imunog sistema, višestruko jači od ehinecee i goldeseala (kanadski ljutić). Poseduje snažna antibiotska i antiseptička svojstva, pa se smatra da je jedan od najjačih biljnih antibiotika. Poseduje antiinflamatorno dejstvo (smiruje upale), a takođe je primećeno da deluje i protiv gljivičnih infekcija.
Srodni članci (po ključnim rečima)

Zašto je dobro jesti pečurke... Pečurke u celini poseduju neka veoma važna svojstva korisna za zdravlje, a novija istraživanja naročito naglašavaju njihovo antiupalno delovanje, dejstvo na imunitet, kao i antikancerogena svoj...
Krstašice protiv upale creva... U eksperimentu obavljenom na životinjama, istraživači sa univerziteta Pen Stejt utvrdili su da konzumacija krstašica smanjuje digestivne probleme kao što su upala sluzokože, Kronova bole...
Limunada protiv kamena u bubregu... Limunada je efikasna prirodna alternativa lekovima i suplementima kad se radi o prevenciji i eliminisanju kamena u bubregu, utvrdilo je novo istraživanje. Kamen u bubregu se najčešće formir...
Lekovitost mačje kandže... Ova biljka nije skorašnje otkriće, pošto se u tradicionalnoj medicini naroda Južne Amerike, uključujući i Inke, vekovima koristila protiv virusnih infekcija i za jačanje imuniteta. 1970-...
Rukola još bolja od cvekle... Pisali smo o cvekli kao izvrsnom prehrambenom izvoru nitrata, koje organizam pretvara u azot-oksid koji doprinosi širenju krvnih sudova i sniženju pritiska. Međutim, gorkasta rukola je u tom po...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 105

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zašto je dobro jesti pečurke

Detaljnije »