Trifala protiv zatvora

trifalaKonstipacija, ili zatvor, jedan je od najčešćih i najdosadnijih probavnih problema. Ajurvedski praparat trifala jedan je od najboljih za prevenciju, kao i za otklanjanje ovog problema.

Prema nekim zdravstvenim statistikama u SAD, skoro trećina starije populacije ima ovaj problem. Naravno, uravnotežena ishrana koja sadrži biljna vlakna, kretanje, unošenje dovoljno tečnosti stvari su od suštinske važnosti da se ovaj problem izbegne. A ako ipak dođe do njega, nije loše znati da je trifala veoma eikasno sredstvo.
U ajurvedskoj medicini, trifala se odavno koristi, pored ostalog, i za tretman zatvora. Sastoji se od tri biljke (amalaki, bibitaki i haritaki), koje deluju sinergijski - što znači da su efikasnije kada se kombinuju nego kada se uzimaju pojedinačno.
Naučna proučavanja dokazuju da trifala ima laksativno, antiinflamatorno i detoksikujuće dejstvo. U istraživanju obavljenom 2011. godina, trifala je isprobana na 34 pacijenta sa funkcionalnom konstipacijom. Nakon 14 dana, svi učesnici su izvestili o "značajnom" poboljšanju u perstalticii creva, manjem napinjanju i kraćem zadržavanju u kupatilu. Autori istraživanja, objavljenog u časopisu Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, zaključili su da je trifala "efektivno i neškodljivo sredstvo koje ne stvara naviku" za funkcionalnu konstipaciju.
Ovo je vrlo bitno znati, zato što većina klasičnih laksativa stvara naviku, odnosno, ako se duže koriste, moraju da se koriste opet.

Po čemu se trifala razlikuje od ostalih laksativa
Postoje dva osnovna tipa biljnih laksativa. Jedni se zovu purgativi, i uključuju biljke kao što su: sena, rabarbara, leptandra ili krkavina. Oni podstiču peristaltiku intestinalnog trakta (kretanje creva), bilo direktno, bilo podsticanjem sekrecije žuči kroz jetru ili žučni mehur.
Drugi tip laksativa su uljasti i kabasti (lubrikantni) laksativi, koji uključuju biljke kao što su psilium i seme lana. Oni pre deluju poput sundjera, koji se uvećava kada apsorbuje tečnost, funkcionišući nalik nekoj vrsti crevne metle.
Kod trifale je dobro što kombinuje oba delovanja, tako da pomaže kod dva različita uzroka zatvora, kod kojih samo jedna vrsta laksativa možda ne bi delovala dovoljno efikasno.

Izvori
www.naturalhealth365.com
www.ajur-veda.rs

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Trifala u prahu organska

Trifala (triphala doslovno znači “tri ploda”) je tradicionalni ajurvedski preparat koji se sastoji od praha tri voćke: amalaki (Emblica officinalis), bibitaki, (Terminalia belerica) i haritaki (Terminalia chebula). Već vekovima je široko korišćena na indijskom potkontinentu, a od nedavno i širom sveta. Njena najpoznatija upotreba je kao tonik za creva. Ima laksativno dejstvo.
Srodni članci (po ključnim rečima)

Nato miso protiv zakrečavanja... Ova tradicionalna japanska namirnica sadrži poseban enzim koji snažno deluje protiv formiranja krvnih ugrušaka, ali i na smanjenje problema sa zapušenim nosom i sinusima. Nato miso se...
Prirodna odbrana od kandide... Kandida je gljivica koja živi u organizmu (genitalno/urinarni trakt, creva, usta i grlo) i obično je bezopasna. Kada se poremeti prirodna ravnoteža organizma (npr. usled neselektivne upotrebe antibiot...
5 prirodnih sredstava protiv Parkinsona... Iako često mislimo da su oboljenja mozga genetski uslovljena, sve više istraživanja pokazuje da ishrana i način života igraju ogromnu ulogu u tome da li će se ova oboljenja razviti, ili koliko ...
Ruzmarin protiv stresa... U tradicionalnoj medicini je poznato da ruzmarin pozitivno utiče na pamćenje, raspoloženje i razmišljanje. Nedavno su istraživači obavili eksperiment na životinjama da bi dokazali da esencijaln...
Prirodna pomoć protiv zatvora... Jedna od najefikasnijih biljaka za rešavanje lakših slučajeva zatvora, ali takođe i biljka koja ima i drugih dejstava povoljnih po zdravlje, jeste psilijum ili buhačica (Plantago ovata).Psilijum je je...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 94

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Nato miso protiv zakrečavanja

Detaljnije »