Zdravstvene dobrobiti cikorije

cikorija1Cikorija je većini poznata kao sastojak raznih zamena za kafu. Međutim, ova biljka je izuzetno zdrava i može se koristiti na razne načine.

Cikorija je mediteranska biljka, koja se koristi i u kulinarstvu, ali i kao medicinska biljka. Koren cikorije se obične melje i koristi kao zamena za kafu. Međutim, stotinama godina on je korišćen kao lekovito sredstvo, a savremena istraživanja podržavaju tu upotrebu. Evo koje su zdravstvene dobrobiti.
Pre svega, cikorija je veoma hranljiva i dobar je izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B6, C, E i K i folnu kiselinu. Od minerala sadrži cink, magnezijum, mangan, kalcijum, gvožđe i kalijum.
Pomaže varenje. Cikorija sadrži inulin, koji je moćan prebiotik, tj. podstiče razvoj korisne crevne flore. Osim toga, inulin pomaže ublažavanju gorušice i vraćanja kiseline, zato što smanjuje kiselost u želucu.
Dobra za mršavljenje. Inulinska vlakna su dobra za ishranu koja pomaže mršavljenju, a zajedno sa oligofruktozom koju cikorija takođe sadrži, doprinose regulaciji grelina, tzv. “hormona gladi”, i time i regulaciji apetita i sprečavanju prejedanja.
Pomaže protiv zatvora. I opet, inulinska vlakna su glavna u tome, pošto podstiču kretanje creva i varenje u celini.
Ublažava simptome artritisa. Cikorija se tradicionalno koristi za tretman artritisa. Savremena proučavanja su pokazala da ona ima antiupalna svojstva, što može da smanji bol kod osteoartritisa. Istraživanje iz 2010. je utvrdilo da je 70% ispitanika obolelih od osteoartritisa koji su dobijali cikoriju izvestilo o primetnom smanjenju bola. Cikorija takođe može da se koristi kao antiinflamatorni agens za ublažavanje upala mišića i bolova u zglobovima.
Korisna je za srce. Inulin ne samo da koristi organima za varenje, već doprinosi sniženju LDL, ili “lošeg” holesterola, koji je povezan sa kardiovaskularnim oboljenjima. Osim toga, kako pokazuju istraživanja, cikorija sadrži biljne fenole koji deluju protiv zgrušavanja krvi i protiv aritmija. Istraživanja su pokazala da je zamena obične kafe cikorijom doprinela uravnoteženju sastojaka u krvi i plazmi u organizmu, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Pomaže imunitetu. Istraživanja ukazuju da cikorija ispoljava jasna antibakterijska svojstva protiv nekliko opasnih sojeva bakterija.
Smanjuje anksioznost. Cikorija ima umirujuće dejsto na nerve i smanjuje stres. Istraživanje iz 2016. objavljano u časopisu Performance Health Center utvrdilo je da ekstrakt cikorije zahvaljujući svom sedativnoj dejstvu pomaže spavanje, a mnogo je zdraviji od farmaceutskih tableta koje se koriste u te svrhe.
Pomaže bubrezima. Cikorija deluje kao diuretik, čime pomaže izbacivanju viška vode iz organizma, kao i eliminaciji toksina putem bubrega.
Može da deluje preventivno protiv malignih promena. Nekoliko proučavanja je povezalo ekstrakt cikorije sa smanjenjem rasta tumora. Istraživanje objavljano u časopisu Journal of Nutrition ukazuje da cikorija pozitivno utiče na prevenciju raznih vrsta raka, uključujući rak dojke i debelog creva.

Ipak, sa upotrebom cikorije treba biti oprezan u sledećim stanjima: trudnoća, dojenje, alergije na ambroziju, kadifu i krasuljak, kao i kamenovi u žuči.

Stručne reference:
https://dl.sciencesocieties.org/publications/cs/abstracts/43/5/1797
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/11154
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/11152
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1016/j.femsec.2004.07.014
http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.1028.176&rep=rep1&type=pdf
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224406001427
http://jn.nutrition.org/content/129/7/1488S.short
https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-11-156
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2005.117
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531700001627
http://idosi.org/abr/1%281-2%29/2.pdf
www.performancehealthcenter.com/the-connection-between-nutrition-mental-health-episode-2-anxiety/
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/9780470959152.ch33/summary

Srodni članci (po ključnim rečima)

Namirnice za jesen... U jesen, priroda nam daje plodove koji se zaista mogu smatrati “suprehranom”. Evo na koje bi od njih bilo korisno da posebno obratite pažnju i uključite ih u svoj jelovnik. Bundeve i &...
Lekoviti ruzmarin... Divno miriše i sjajan je začin – ali istovremeno na razne načine doprinosi fizičkom i mentalnom zdravlju. Navodimo osam dobrih razloga da koristite ruzmarin u ishrani. Štiti sto...
6 stvari koje škode bubrezima... Na bubrege uglavnom retko ko i pomisli – sve dok ne nastane neki problem sa njima. Pošto je uvek bolje sprečiti nego lečiti, dobro je znati koje stvari izbegavati da olakšate svoji...
Đumbir za zdravlje... Đumbir je vrlo lekovit. Doprinosi smanjenju mučnine, poboljšava varenje i ublažava raznovrsne bolove. Povoljno deluje na metabolizam kod obolelih od dijabetesa, a koristi se i kao sredstvo protiv zgru...
Super kombinacija: med i jabukovo sirće... I kad se uzimaju odvojeno, med i jabukovo sirće doprinose zdravlju. Ali, kad se kombinuju, njihova isceljujuća svojstva se pojačavaju tako da napitak od meda i jabukovog sirćeta izuzetno doprinosi zdr...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +10 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 199

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Namirnice za jesen

Detaljnije »