Kako da izaberete homeopatu

Možda ste nekad poželeli da probate homeopatiju, oblik holističke medicine, zasnovan na principu da slično leči slično. Ukoliko niste sigurni u efikasnosti tog tretmana, ili naprosto ne biste hteli da imate posla sa nekim ko nije dovoljno kvalifikovan, evo nekoliko saveta kako da postupite.

 

Ako vam je homeopatija potpuno nova oblast, dobro bi bilo da malo istražite taj predmet. Nađite i pročitajte članke, ili iskustva ljudi, o tome za šta je ovaj oblik medicine dobar, za šta nije, koliko vremena treba da počne da deluje i slično. Ako se dobro obavestite, ili ćete steći poverenje u ovaj metod i on će vas privući, ili ćete naprosto zaključiti da to nije način lečenja koji odgovara vašem poblemu. Ukoliko ste zaključili da bi homeopatija mogla biti dobra za vas, evo nekoliko saveta kako da pronađete pravog homeopatskog lekara za sebe

 


U većini zemalja, homeopatija nije zakonom regulisana oblast. Kod nas, na sreću, podzakonskim aktom o homeopatskoj medicini, homeopatija je ubrojana u legalne metode lečenja. U Srbiji postoje dva jaka udruženja koja garantuju da njihovi članovi nisu samo priučeni terapeuti, već da su prošli višegodišnju obuku i praksu. Ta obuka garantuje da homeopati poseduju i osnovna medicinska znanja u oblasti zvanične medicine. Pomenuta dva udruženja su “Simillimum” iz Beograda i “Hahneman” iz Novog Sada. Na internetu možete naći njihove kontakte, pozvati ih i raspitati se o svemu što vas interesuje, i eventualno potražiti savet ili preporuku od njih. (veb adrese www.simillimum.edu.rs/,  http://udruzenjehomeopata.com/)
Ukoliko biste više voleli da čujete živu reč, nego da pretražujete preko interneta, možete da odete na neku od besplatnih tribina o homepatiji za javnost, koje s vremena na vreme održava udruženje “Simillimum”. O vremenu i mestu održavanja, obavestite se na njihovom sajtu, ili pozovite telefonom kancelariju udruženja (više informacija na www.simillimum.edu.rs).

Naravno, još jedan način je da dobijete preporuku od nekoga ko se već lečio na taj način. Kao što vaši prijatelji koji posećuju lekarske ordinacije mogu da vam iz svog iskustva preporuče ko je dobar lekar, a ko nije, tako preko prijatelja i poznanika možete verovatno da nađete nekog ko se lečio homeopatijom, i da iz prve ruke čujete njegova iskustva i preporuke. To često može da bude brže i efikasnije nego ako tražite homeopatske lekare preko interneta ili zvaničnih spiskova.

Kod nas postoji nekoliko lekara zvanične medicine koji se istovremeno bave i homeopatijom. Ukoliko je ova oblast potpuno nova za vas, možda će vam oni ulivati najviše poverenja, s obzirom da su istovremeno potpuno kvalifikovani i ovlašćeni da daju upute za pretrage i specijaliste, prepisuju lekove i terapiju, kao što svi lekari zvanične medicine rade. (Međutim, morate da imate na umu da se homeopatski pristup i zvanični pristup dosta razlikuju, tako da, čak i ako je neko odličan lekar u oblasti zapadne medicine, to uopšte ne mora da znači da će biti i podjednako dobar homeopata, ukoliko se ovom oblašću bavi.)

Ako tražite nekog terapeuta koji je orijentisan pretežno na homeopatiju, postarajte se da proverite njegove kvalifikacije. Svi pravi homeopatski lekari završili su neku od homeopatskih škola priznatih u svetu ili kod nas. Raspitajte se za njihovo iskustvo i edukaciju. Pitajte ih gde su se učili i obučavali – a potom proverite kakvu reputaciju ima homeopatska obrazovna institucija koju su vam naveli. Nisu sve homeopatske škole podjednako dobre. Isto tako, ne mogu istu vrednost imati homeopatski trening koji je trajao, recimo, nekoliko meseci, i kompletno homeopatsko obrazovanje čiji program traje nekoliko godina. Dakle, kad se raspitujete za kvalifikaciju svog homopate, važno je da saznate i koliko je dugo trajala njegova obuka.

Izbor homeopate se ne završava time što se čuli preporuke i raspitali se za nečije obrazovanje. Nakon prvog razgovora sa homeopatskim lekarem kojeg ste odabrali, sedite i dobro pretresite svoje utiske. Da li osećate da je on izašao u susret vašim potrebama, ili imate utisak da je žurio da završi sastanak sa vama, jer ga je čekao sledeći pacijent? Isto tako, važno je da li je homeopata u celini na vas ostavio utisak da može da vam pomogne, ili ne. S obzirom da homeopatski tretman ne isključuje klasično medicinsko lečenje, vredi takođe i da se zapitate da li biste se osećali sigurnije da se podvrgnete klasičnom medicinskom tretmanu uporedo sa homopatskim lečenjem.

Možda nećete biti te sreće da od prve nađete homeopatu koji vam odgovara. Zato budite spremni da probate nekoliko puta. Isto tako je moguće da u tom trenutku homeopatija zaista nije pravi izbor za vas, pa neće vredeti čak ni ako nađete stvarno dobrog homeopatu. U tom slučaju je možda bolje da malo sačekate sa tom vrstom tretmana. A ako nađete nekog homeopatu kojim ste u praksi potpuno zadovoljni i koji vam stvarno pomogne, onda vi možete pomoći drugima tako što ćete im dati svoju preporuku i ispričati svoja iskustva.

Izvori:
http://www.findahomeopath.org.uk
http://www.homeopathy-soh.org
http://www.britishhomeopathic.org


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 101