Podsticaj isceljujućoj moći organizma

Homeopatija danas ima mnoge pristalice (od običnih ljudi, preko lekara, naučnika, pa do britanske kraljevske porodice), a još veći broj onih, koji pokušavaju da je ospore. Za sada su samo kompjuterske simulacije dokazale (dr K.W. Kratky,  Homeopatija i struktura vode – fizički model), da se i u veoma razblaženim (1 : 50.000) i potenciranim lekovima zadržava aktivni princip supstance koja se koristi u ovom postupku.

 

Homeopatija je nauka, jer je zasnovana na principima i metodima. Osnovni principi homeopatije su da se slično sličnim leči, potenciranje leka, dokazivanje leka na zdravim ljudima, princip jednog leka i minimalne doze, kao i princip individualnosti. O sličnosti u lečenju su govorili i Hipokrat i Paracelzus, ali je Haneman bio prvi koji je to postavio kao osnovni princip lečenja. Šta to znači? Ona supstanca, koja je u stanju da kod zdravog čoveka proizvede određene simptome neke bolesti, u stanju je i da ih izleči. Alopatski lekovi (kako je Haneman nazvao medicinske lekove), leče samo simptome i to tako što ciljano deluju protiv njih (antibiotici, antipiretici, antihipertenzivi), ali uzrok bolesti ostaje.  Pri tome, postoji opasnost da se bolest potisne, a time i organizam, u svom naporu da održi zdravlje, biva oslabljen.

Podsticanje isceljenje organizma
U osnovi, svaki organizam poseduje mehanizam kojim se trudi da zaštiti zdravlje i da zadrži harmoničan odnos svih vitalnih snaga. Vrlo često se dešava da je u stanju da tu harmoniju i održi duže vreme, bez pomoći nekog spoljašnjeg faktora. Vrednost homeopatskih lekova leži, između ostalog, u tome što ne potiskuju simptome bolesti, već deluje kao saradnik pacijenta da bi pružio podršku telu da uspešnije primeni sopstvene mehanizme samoisceljenja; ukoliko su ti mehanizmi previše oslabljeni, homeopatski lek ima zadatak da ih ponovo aktivira i usmeri na bolest. Zato homeopatija i leči uzrok bolesti, a ne spoljašnje manifestacije, odnosno vidljive simptome.

Delovanje leka je dokazano
Novina koju je Haneman, između ostalog, doneo, jeste i dokazivanje leka na zdravim ljudima. Savremena medicina testira svoje nove lekove na bolesnicima, a homeopatija dokazuje svoje isključivo na zdravim osobama. Određeni broj ljudi, oba pola i različite starosne dobi, svakodnevno uzima lek (ne znajući naziv i dejstvo leka) sve dok se ne pojave simptomi. Tada svaki ispitanik brižljivo zapisuje iste, okolnosti pod kojima se pojavljuju, šta oh poboljšava a šta pogoršava, kao i sve promene u sferi mentalnog ili emotivnog stanja. Na kraju se sve te beleške sortiraju, izdvajaju se zajednički, karakteristični, upečatljivi, kao i pojedinačni simptomi, i tako se dobija ono što se u homeopatiji naziva „slikom“ jednog leka.

Simptomi su možda isti, ali su uzroci drugačiji
Ta slika leka uključuje sve mentalne, emotivne kao i fizičke simptome, i pri izboru leka je neophodno da ona većim delom odgovara i samom pacijentu. Ono što homeopatiju čini jedinstvenom u odnosu na sve ostale načine lečenja, jeste princip individualnosti. Kao što ne postoje dva čoveka sa istim otiskom prsta, tako ne postoje ni dva čoveka sa istim obrascem bolesti. Kod jedne osobe je uzrok visokog pritiska nepravilna ishrana, kod drugog preterana nervoza, kod trećeg uzrok leži možda u gubitku drage osobe. Svako od njih će dobiti lek koji odgovara njihovim individualnim osobinama. Upravo zbog ove individualnosti, Haneman je instistirao na principu jednog leka i minimalne doze, jer svako drugačije reaguje na homeopatske lekove, u skladu sa jačinom svoje životne sile.

Dragana Timotić Mijatović, klasični homeopata
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 155