Kokosovo ulje najzdravija masnoća?

kokosovouljeZdravstvene dobrobiti kokosovog ulja pokazane su u preko 2000 proučavanja. Svakodnevna konzumacija kokosovog ulja može da u značajnoj meri doprinese vašem zdravlju. Evo koje sve dobrobiti bi moglo da donese ako u ishrani zamenite manje zdrave masti kokosovim uljem.

Na osnovu brojnih istraživanja, evo kako redovna konzumacija kokosovog ulja, oko 2 kašike dnevno, umesto drugih, manje zdravih masnoća, može da deluje na naš organizam.

Smanjuje apetit. Masne kiseline od kojih se sastoji kokosovo ulje mogu da nam pomognu da manje jedemo. Jedno istraživanje je pokazalo: ako pojedemo kokosovo ulje za doručak, manje hrane ćemo pojesti za ručak. To istraživanje se usredsredilo na kratkoročni efekat – ukoliko se kokosovo ulje uzima duže, verovatno je da će i rezultati biti bolji.
Pomaže da se sagori više masnoća. U dijetama se mnogi fokusiraju na broj unetih kalorija, a ne shvataju da je izvor tih kalorija takođe važan. Različite namirnice različito utiču na naš organizam. Istraživanja pokazuju da masne kiseline iz kokosovog ulja, u poređenju sa drugim masnoćama dovode do povećanog sagorevanja kalorija. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumacija kokosovog ulja doprinosi da sagorimo dodatnih 120 kalorija dnevno.
Dobro je za osobe koje imaju problem sa varenjem masti. Kokosovo ulje se sastoji prevashodno od srednjelančanih masnih kiselina, a ova vrsta masti se mnogo lakše vari od svih ostalih, zato što za njih nisu potrebni enzimi da se razlože, nego iz organa za varenje dospevaju direktno u krv i u jetru, koja može da ih iskoristi za proizvodnju energije. Pored ovoga, kokosovo ulje poboljšava apsorpciju drugih nutrijenata, što je veoma korisno u slučaju problema sa varenjem ostalih masti.
Pomaže da se smanji salo oko struka. Salo oko struka je najupornije, najteže ga je skinuti. Jedno proučavanje je utvrdilo da su žene, koje su konzumirale 2 supene kašike kokosovog ulja dnevno tokom 12 nedelja, imale znatno poboljšanje indeksa telesne mase i smanjenje sala oko struka. Drugo proučavanje je pokazalo da su muškarci, koji su uzimali 2 kašike kokosovog ulja dnevno tokom 4 nedelje, smanjili obim struka za skoro 3 cm.
Popravlja odnos "dobrog" i "lošeg" holesterola u krvi. Kokosovo ulje je biljna mast, i kao takva, neutralna u odnosu prema ukupnom holesterolu. To jest, istraživanja su pokazala da ono niti smanjuje niti povećava ukupan nivo holesterola. Ali, kokosovo ulje u stvari povećava nivo tzv. dobrog holesterola (HDL), što smanjuje uticaj lošeg holesterola (tj. čini ga manje štetnim). To je povoljno delovanje koje može da doprinese zdravlju srca.
Poboljšava funkciju tiroidne žlezde. Kokosovo ulje je pokazalo dobre rezultate u poboljšanju funkcije tiroide i metabolizma. Konzumacija dve kašike kokosovog ulja dnevno može da poboljša funkciju štitne žlezde, a time i ukupan metabolizam.
Štiti mozak od degenerativnih promena. Kokosovo ulje spada u najbolje izvore srednjelančanih masnih kiselina, koje mozak može da koristi kao rezervni izvor energije. Srednjelančane masne kiseline se daleko lakše razlažu od uobičajenih masnoća, tako da mogu da se koriste u kritičnim slučajevima, kao što je nedovoljno snabdevanje mozga energijom. To je posebno značajno za osobe obolele od Alchajmerove bolesti, čiji mozak postaje nesposoban da koristi glukozu kao izvor energije. U tom slučaju, ketoni koji nastaju razlaganjem srednjelančanih masnih kiselina iz kokosovog ulja postaju primarni izvor energije za mozak. I ne samo to: utvrđeno je da konzumacija kokosovog ulja smanjuje beta-amiloidne naslage koje su povezane sa Alchajmerovom bolešću. A korišćenje srednjelančanih masnih kiselina (od kojih se kokosovo ulje sastoji) može da poboljša pamćenje osoba sa blagim kognitivnim poremećajem u roku od 90 minuta od konzumacije.
Štiti zube. Kokosovo ulje deluje protiv bakterija koje izazivaju kvarenje zuba, saopštili su naučnici na konferenciji Društva za opštu mikrobiologiju, na Vorvik univerzitetu u Engleskoj. A izgleda da kokosovo ulje deluje široko protiv mnogih patogena, što ga čini važnim, prirodnim oruđem za borbu protiv infekcija.
Dobro je za kožu. Sve više istraživanja otkriva da kokosovo ulje postiže odlične rezultate u tretmanu lica, ruku, kose. Ovo ulje prirodno deluje antibakterijski i antigljivično, odlično hidrira kožu, bolje prodire u koren kose od bilo kojeg drugog ulja...
Uništava maligne ćelije. Istraživači Univerziteta Adelaida u Australiji su otkrili da laurinska kiselina (koja čini 50% kokosovog ulja) uništava preko 90% ćelija raka debelog creva in vitro nakon 48 sati tretmana. Ovo zaista interesantno otkriće, objavljeno u časopisu Cancer Research, pokazuje da je laurinska kiselina (koja čini 50% sastava kokosovog ulja) u Petrijevim posudama (in vitro) za 48 sati eliminisala više od 90% ćelija raka debelog creva. Ovo su utvrdila i neka druga istraživanja.

Da bi se dobile maksimalne dobrobiti kokosovog ulja, preporučljivo je koristiti organsko, ekstra devičansko kokosovo ulje (dakle, ne rafinisano kokosovo ulje, koje nema nikakav miris). Cena je možda malo viša, ali su dobrobiti mnogo veće.

Reference i naučni članci:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=coconut+oil
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4247320/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3532757
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8654328
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9701177
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437058
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226242/
https://bebrainfit.com/coconut-oil-alzheimers-dementia/
www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil#section4]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30942101

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Kokosovo ulje organsko ekstra devičansko

Kokosovo ulje je široko korišćeno jestivo ulje, koje spada u najkvalitetnija prehrambena ulja. Bele je boje, prijatnog mirisa i čvrsto na sobnoj temperaturi. Može se koristiti u kuhinji kao i druga jestiva ulja: za prženje, kuvanje, pripremu peciva i kolača, dodavanje u salate. Pored primene u kulinarstvu, kokosovo ulje se koristi i za lice, kosu i telo kao prirodno ulje za prirodnu negu kože i kose.




Kokosovo ulje, organsko, ekstra devičansko, 150g

Kokosovo ulje proizvedeno je od organski gajenih, svežih i ručno ubranih kokosovih oraha postupkom hladnog presovanja (bez primene visokih temperatura i raznih rastvarača, bez dodavanja stabilizatora i aditiva). Ovo ulje je prijatnog ukusa i mirisa, odlično za pripremu hrane i prirodnu negu kože.




Kokosovo ulje organsko ekstra devičansko, 590g

Kokosovo ulje proizvedeno je od organski gajenih, svežih i ručno ubranih kokosovih oraha postupkom hladnog presovanja (bez primene visokih temperatura i raznih rastvarača, bez dodavanja stabilizatora i aditiva). Ovo ulje je prijatnog ukusa i mirisa, odlično za pripremu hrane i prirodnu negu kože.




Lečenje kokosovim uljem

„Lečenje kokosovim uljem“, autora Brusa Fajva, doktora naturopatske medicine, koja detaljno i zasnovano, sa preko 100 citiranih naučnih radova, iznosi kod nas malo poznate ili potpuno nepoznate činjenice kako kokosovo ulje, zahvaljujući svojim jedinstvenim osobinama, može da nam pomogne u prevenciji i lečenju brojnih zdravstvenih problema. 230 str.





NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 373