5 namirnica smanjuje žudnju za šećerom

Konzumacija značajnih doza rafinisanog šećera polako stvara teren za nastanak gojaznosti, predijabetesa i srčanih problema. Kada se najedemo rafinisanog šećera, šećer u krvi naglo skoči, ali isto tako naglo padne. To izaziva potrebu za još više šećera.


Zaista, konzumacija previše rafinisanog šećera stvara začarani krug. Što ga više jedemo, to nam se više jede. Srećom, ovaj začarani krug se može prekinuti tako što umesto namirnica koje sadrže rafinisani šećer koristimo namirnice koje takođe sadrže šećer, samo su mnogo kvalitetnije, i u stvari gode zdravlju. Evo pet najpogodnijih…


Jabuke
Voće je slatko, pa zadovoljava potrebu za šećerom. Jedna od najboljih voćki da se prevaziđe žudnja za šećerom je jabuka.  Jabuke su veoma slatke, ali imaju i veliku količinu rastvorljivih dijetnih vlakana. Ta vlakna stvaraju osećaj da je želudac pun i pomažu da se zadovolji žudnja za šećerom. Jabuke je lako poneti sa sobom, ne treba da se ljušte, kao neko drugo voće. Isto tako, potrebno je malo duže da se one sažvaću, pa dok ih jedemo, dobijamo osećaj da nismo toliko gladni, što smanjuje i žudnju za šećerom.

Kukuruz
Kukuruz je žitarica koja ima prirodno sladak ukus. Samo jedan klip kuvanog kukuruza je dovoljan da zadovoljimo žudnju za slatkim, i da se osetimo sito. I još, veoma je bogat antioksidantima, a sadrži i vitamine, minerale i dijetna vlakna. Mnogo zdravije od, na primer, industrijskog keksa, zar ne?

Batat
Kuvani batat je izrazito sladak. A može i da se isprži. Ne samo da će zadovoljiti potrebu za šećerom, već će snabdeti organizam vitaminima C, D i B6, kao i gvožđem. Hranljivi sastojci koje sadrži batat mogu da pomognu u prevenciji srčanih oboljenja, raka i drugih degenerativnih bolesti. 

Cimet
Jedno izuzetno svojstvo cimeta je da može da pomogne da se izborimo protiv žudnje za šećerom. Glavni aktivni sastojak cimeta je hidroksihalkon, koji pomaže da se pojačaju efekti insulina čineći potrebu za šećerom manjom. Cimet takođe sprečava da nivoi šećera u krvi naglo skoče - a nagli skokovi šećera su ono što izaziva naknadnu potrebu za još šećera. Cimet takođe pomaže i da se normalizuju nivoi šećera u krvi.

Paradajz
Paradajz može da pomogne da se izborimo sa žudnjom za šećerom zato što je bogat serotoninom. Neka proučavanja su ukazala da je nizak nivo serotonina u organizmu jedan od glavnih uzroka žudnje za šećerom. Serotonin funkcioniše kao neurotransmiter, govoreći našem mozgu da je potreba za šećerom zadovoljena – dakle, kad konzumiramo paradajz imamo manju potrebu za šećerom. Paradajz je takođe bogat hromom, mineralom koji smanjuje apetit i pomaže regulaciji holesterola, triglicerida i nivoa šećera u krvi.


Skoro da je suvišno dodati da će sve navedene namirnice ne samo da smanjiti našu žudnju za šećerom, već i značajno doprineti našem opštem zdravlju!

Izvori:

http://www.tourdefit.com
http://nutrition.about.com
http://www.freshjuice.ca

 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 125

Svi članci u rubrici