8 namirnica protiv holesterola

nizholeterolIako se prema novim istraživanjima ispostavilo da povišen holesterol nije tako veliki faktor rizika od srčanih oboljenja kako se mislilo, poželjno je držati ga u granicama normale. Ishrana nam može značajno pomoći u tome.

 Ukoliko uzimate lekove za sniženje holesterola, ne bi trebalo da na svoju ruku prestanete da ih uzimate bez konsultacija sa lekarom. Ali, svakako možete dodatno probati da snizite holesterol ishranom i videti kakvi će biti rezultati. Evo za koje namirnice naučna istraživanja potvrđuju da u tome mogu pomoći.
Ovas. Integralni ovas je jeftina i hranljiva namirnica. Sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva biljna vlakna, ali rastvorljiva vlakna iz ovsa sadrže beta-glukan, supstancu koja posebno pomaže snižavanju LDL ("lošeg") holesterola tako što blokira njegovu apsorpciju. Ovas takođe doprinosi i sniženju krvnog pritiska. Dakle, razmislite o ovsenoj kaši za doručak - ali prirodnoj, bez aditiva, šećera, soli i sl.
Bademi. Bademi su bogati oleinskom kiselinom koja blokira apsorpciju LDL holesterola, ali i aminokiselinom argininom. Arginin je bitan za proizvodnju azot-oksida koji pomaže da se opuste arterije (i snizi pritisak) i sprečava da se krvne pločice zalepe za zidove arterija. Takođe su bogati vlaknima i fitosterolima, koji blokiraju apsorpciju holesterola iz hrane.
Jabuke i pomorandže. Obe ove voćke sadrže pektin, rastvorljivo vlakno koje formira gelastu masu koja vezuje holesterol. Na taj način on ne može da se apsorbuje i vrati u jetru, nego se izbacuje iz organizma, što snižava LDL holesterol. Obe ove voćke takođe sadrže polifenolne antioksidanse koji mogu da uvećaju HDL holesterol, "dobar" holesterol koji u stvari pomaže da se spreči ateroskleroza i da se masne materije ne "lepe" za zidove krvnih sudova. Znatno su korisnije cele (jabuka sa korom, a pomorandža, naravno, oljuštena) nego sok koji se od njih pravi.  
Beli luk. Jedan nedavni pregled više istraživanja pokazao je da je beli luk klinički značajno snižava ukupni holesterol u krvi, uz blago povećanje HDL ("dobrog") holesterola. Beli luk ima značajnu sposobnost da inhibira sintezu holesterola i spreči oksidaciju LDL holesterola Istraživanja su takođe pokazala da doprinosi sniženju krvnog pritiska i sprečavanju slepljivanja krvnih pločica. Osim mirisa koji je nekima neprijatan, drugih loših efekata nema. Najbolje je koristiti ga svežeg.
Psilijum. Poznat je prevashodno poznat kao laksativ, ali se takođe smatra da može da doprinese smanjenju rizika od srčanih oboljenja, snižavanjem holesterola i visokog krvnog pritiska. Osobe sa blago do umereno povišenim holesterolom imaće najviše koristi ako konzumiraju psilijum uz obrok.
Laneno seme. Lan je bogat omega 3 masnim kiselinama, rastvorljivim biljnim vlaknima i ligninom.  Istraživanja su pokazala da laneno seme smanjuje ukupni holesterol  i "loš" holesterol, ili LDL, dok na HDL holesterola ne utiče. Da bi se korisne materije lana iskoristile, neophodno je da se samelje (jer je opna celog semena lana gotovo nesvarljiva).
Zeleni čaj. Više epidemioloških, kliničkih i eksperimentalnih istraživanja pokazala su pozitivnu korelaciju između konzumacije zelenog čaja i dobrog kardiovaskularnog zdravlja. Katehini, glavni polifenoli zelenog čaja, pozitivno utiču na nivo lipida u krvi i snižavaju nivo holesterola u krvi. Šolja zelenog čaja dnevno povoljno deluje i na opšte zdravlje.  
Sočivo, pasulj, naut. Mahunarke su veoma bogate biljnim vlaknima koja pomažu da se smanji LDL holesterol. One fermentišu u debelom crevu i ometaju proizvodnju i apsorpciju holesterola. Takođe, sadrže niz fitohemikalija koje sprečavaju gomilanje naslaga na krvnim suddovima koje vode do ateroskleroze. Predstavljaju veoma zdravu zamenu za proteine životinjskog porekla.

Naučne reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
http://www.webmd.com/a-to-z-guides/supplement-guide-flaxseed-oil#1
http://www.health.harvard.edu/heart-health/green-tea-may-lower-heart-disease-risk

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Psilijum (Psillium) organski

Psilium je jedan od najbogatijih izvora rastvorljivih biljnih vlakana. Bogat takođe sluzavim materijama koje “podmazuju” sluzokožu creva, i iridoidima, supstancama koje deluju smirujuće na zidove creva.
Mača čaj, organski

Mača je varijanta zelenog čaja znatno bogatija hranljivim sastojcima od običnog zelenog čaja u listovima. Daje čistu, prirodnu energiju i može se smatrati zdravijom zamenom za kafu.
Lan, mleveni, organski, specijalno pakovan

Da bi se lan iskoristio u organizmu, neophodno je da se samelje. Mleveni lan se mora potrošiti odmah jer veoma brzo oksidiše čime mnogo gubi na kvalitetu. Vakuumska pakovanja ga čuvaju samo do otvaranja pakovanja. Ukoliko je mleveni lan pakovan u zaštićenoj atmosferi, teški gasovi poput azota padaju na dno i sprečavaju dodir lana sa kiseonikom. Dok god držite pakovanje uspravno i zatvorite ga odmah posle korišćenja, mleveni lan će dugo zadržati svežinu i neće oksidisati.
Ovsene pahuljice, organske

Ovsene pahuljice za doručak su jedna od najčešćih nutricionističkih preporuka. S obzirom da daju dugotrajan osećaj sitosti i punoće u želucu, pomažu nam da održimo željenu telesnu težinu. Ovsene pahuljice su veoma dobar izvor gvožđa pa se preporučuju osobama sa anemijom. U poređenju sa drugim žitaricama, ovsene pahuljice sadrže više aminokiselina, vitamina B i E i mikroelemenata, posebno gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i cinka.
Sočivo zeleno, organsko

Ukusna mahunarka bogata biljnim vlaknima, poboljšava varenje i cirkulaciju.
Naut, sirov, organski

Korisna mahunarka, bogata biljnim vlaknima, dobra za zdravlje krvnih sudova
Srodni članci (po ključnim rečima)

Zdravlje iz listova slačice... Zdravstvene koristi od lišća slačice (Brassica juncea) su brojne. Ovo zelenolisno povrće ljutkastog ukusa sadrži hranljive sastojke i fitohemikalije koji pomažu protiv različitih zdravstvenih problema...
Vitamin B3 snižava rizik od srčanih oboljenja... U obimnom istraživanju stručnog tima Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu ustanovljeno je da lekovi statini uopšte ne deluju na lipoprotein (a), koji je značajan faktor rizika od srčanog oboljenja, al...
Šta je to jakon... Jakon (Smallanthus sonchifolius) je krtolasto povrće koje raste i gaji se uglavnom u Južnoj Americi. Sirup i prah korena jakona koriste se kao zdrave zamene za šećer, ali ova biljka ima prilično blago...
Zašto jesti više putera... Decenijama su marketinške kampanje demonizovale puter i zasićene masti, a umesto njih forsirale biljna ulja i margarin. Nova naučna saznanja ukazuju da je puter neuporedivo zdraviji od margarina, a zn...
Bazna ishrana čuva zdravlje... Kako tvrde savremeni nutricionisti, imaćemo bolje šanse da duže ostanemo zdravi ako je naše telo pH neutralno, ili blago bazno. Ali, ako naša telesna sredina počne da postaje kise...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +10 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 144

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zdravlje iz listova slačice

Detaljnije »