Biljna vlakna i autoimune bolesti

Već je utvrđena činjenica da biljna vlakna koriste opštem zdravlju na razne načine. Novo što su naučnici otkrili je da ishrana bogata vlaknima može da ublaži upalne bolesti zglobova i doprinese jačini kostiju.

Istraživači Fridrih-Aleksandar univerziteta iz Erlangena-Nirnberga su utvrdili da ishrana bogata biljnim vlaknima povoljno utiče na zdravlje zglobova. Ključ ovog utica ja su crevne bakterije - crevna flora se sastoji od mnoštva raznih bakterijskih vrsta.
Svaki odrastao čovek nosi otprilike dva kilograma dobroćudnih bakterija u crevima, koje pomažu varenje razlažući vlakna na njihove pojedinačne komponente koje organizam može da apsorbuje. Nusproizvod tog procesa su kratkolančane masne kiseline koje su važne za organizam: daju energiju, podstiču crevnu preistaltiku i imaju antiupalni efekat. Crevne bakterije se takođe bore protiv patogenih bakterija koje dospeju u creva. Poznato je, međutim, da crevna flora može i da zaštiti od bolesti i da izazove bolest, zavisno od svog sastava. Ako razne bakterije skladno koegzistiraju, one mogu da zaštite crevni zid i da spreče da patogene bakterije prođu kroz njega.
U pomenutom istraživanju, objavljenom u časopisu Nature Communications, naučnici su pokazali da ne deluju same bakterije na imuni sistem, već njihovi metaboliti (materije koje proizvode), pa tako ublažavaju autoimune bolesti kao što je reumatoidni artritis. Istraživači su se fokusirali na kratkolančane masne kiseline propionat i butirat koje se stvaraju tokom procesa fermentacije koje izazivaju crevne bakterije. Te masne kiseline mogu da se, na primer, nađu u zglobovnoj tečnosti, pa se pretpostavlja da vrše važan uticaj na funkcionisanje zglobova.
Konkretno, istraživači su uspeli da pokažu da zdrava ishrana bogata vlaknima može da izmeni crevne bakterije na takav način da se stvara više kratkolančanih masnih kiselina, posebno propionata. Oni su takođe uspeli da dokažu da viša koncentracija kratkolančanih masnih kiselina, na primer u koštanoj srži, značajno usporava propadanje kostiju - konkretno, propionat je doveo do smanjenja broja ćelija koje dovode do propadanja kostiju.
"Naša otkrića nude obećavajući pristup razvoju inovativnih terapija za upalne bolesti zglobova, kao i za tretman osteoporoze, koja često pogađa žene nakon menopauze. Ne možemo da zasad damo neku specifičnu preporuku za ishranu koja pomaže rast bakterija, ali svakodnevna konzumacija muslija, kao i dovoljno voća i povrća tokom dana pomaže da se održi zdrava raznovrsnost bakterijskih vrsta", prokomentarisao je dr Mario Cajs, vođa ovog istraživanja.   

Originalni članak o ovom istraživanju možete naći na sledećem linku:
www.nature.com/articles/s41467-017-02490-4


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 98

Svi članci u rubrici