Biljna vlakna za duži život

Iako biljna vlakna, striktno govoreći, nisu hrana, pošto ne mogu da se svare i nesvarena prolaze kroz creva, ipak je dovoljan unos vlakana povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih, infektivnih i respiratornih oboljenja.

Veoma obimno istraživanje koje je sproveo Nacionalni institut za rak u Americi, upotrebilo je statističke metode da analizira podatke dobijene od preko 390.000 ispitanika u periodu od 2 godine i da ih poveže sa unosom biljnih vlakana kod ispitanika.
U ovom istraživanju naučnici su pošli od onoga na šta su već ukazala neka ranija istraživanja - a to je da biljna vlakna smanjuju rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih oboljenja i raka. Već je poznato da biljna vlakna pomažu rad creva, smanjuju nivo holesterola u krvi, krvni pritisak, poboljšavaju nivo glukoze u krvi, pomažu mršavljenju, smanjuju upale i vezuju potencijalne kancerogene materije pomažući da se one izbace iz organizma.
Kada su istraživači obradili statističke podatke, pokazalo se da je rizik od kardiovaskularnih, infektivnih i respiratornih bolesti bio smanjen za 24% do 56% kod muškaraca, a 34% do 59% kod žena koje su imale visok unos biljnih vlakana. I opšti rizik od smrti od bilo kog uzroka bio je u proseku manji za 22 % kod muškaraca i žena koji su konzumirali najviše vlakana (to je 29,4 g za muškarce i 25,8g za žene) u odnosu na one koji su konzumirali najmanje (a to je 12,6g za muškarce i 10,8g za žene).
Pri tome je veoma interesantno pomenuti da ovo istraživanje ukazuje da su biljna vlakna iz žitarica najsnažnije povezana sa smanjenim rizikom kardiovaskularnih, respiratornih i malignih oboljenja, i svih drugih, i kod muškaraca i žena. Biljna vlakna iz povrća i mahunarki takođe su bila povezana sa tim smanjenjem, ali slabije. Što se tiče biljnih vlakana iz voća, ona nisu bila povezana sa smanjenjem rizika. Ovo napominjemo posebno zato što se u poslednje vreme, u okviru nekih pomodnih teorija ishrane, mogu čuti tvrdnje kako su žitarice štetna hrana; te teorije nemaju nikakvog osnova u nauci, a po svemu sudeći, ni u zdravom razumu.
"Ishrana bogata biljnim vlaknima iz celovite biljne hrane može da donese značajne dobrobiti", zaključili su istraživači u članku objavljenom u časopisu Archives of Internal Medicine.

Originalni članak o ovom istraživanju možete naći na sledećem linku:
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/227566


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 90

Svi članci u rubrici