Bolje od Atkinsove dijete

Pokazalo se da dijeta sa malom količinom ugljenih hidrata, ali zasnovana na biljnim namirnicama, tj. veganska, ne samo da pomaže da smršamo, već može da smanji rizik od srčanih oboljenja za 10%.

Iako su mnoga istraživanja pokazala da određene dijete sa malim unosom ugljenih hidrata mogu značajno da pomognu da smršamo, istovremeno su one bile povezane sa lošim uticajem na kardiovaskularno zdravlje, zbog naglaska na konzumiranju životinjskih masti i proteina (Atkinsova i Dikanova dijeta). Međutim, pokazalo se da dijete te vrste, ako su zasnovane na biljnoj ishrani, daju znatno bolje zdravstvene rezultate. Ovo interesantno istraživanje sproveli su istraživači nekoliko institucija: Univerziteta Toronto, Bolnice Sv. Mihaila iz Toronta, Bostonske dečije bolnice, Medicinskog fakulteta Harvard, Njujorškog medicinskog fakulteta i Solae LLC. Rezultati su objavljeni u časopisu BMJ Open.
U ovom novom istraživanju, lekari su probali da kombinuju dobrobiti ishrane sa malom količinom ugljenih hidrata sa veganskom ishranom, u kojoj se ne konzumiraju nikakvi produkti životinjskog porekla, uključujući meso, mleko i jaja. Ova niskougljenohidratna veganska dijeta se ponekad naziva i “eko-Atkinsova dijeta”, posebno kada se u njoj koristi dosta proteina (biljnih).
Istraživači su odabrali nasumično 23 gojazne osobe i odredili da se drže dve vrste dijete: eko-Atkinsove dijete, ili lakto-ovo-vegetarijanske ishrane (uz upotrebu mleka i jaja) sa velikom količinom ugljenih hidrata. Obe grupe su se držale ove ishrane 6 meseci. Učesnicima eksperimenta bilo je dopušteno da sami spremaju obroke, prema predviđenom planu namirnica i veličine porcija.

Svi učesnici su pravili obroke koji su sadržali samo 60% njihovih pretpostavljenih dnevnih kalorijskih potreba, da bi smršali.
Oni koji su bili na dijeti sa malom količinom ugljenih hidrata bili su upućeni da 26% dnevno potrebnih kalorija dobiju od ugljenih hidrata, 31 % od proteina a 43% od masti. Predloženi izvori ugljenih hidrata za ovu dijetu bile su žitarice sa velikom količinom biljnih vlakana, kao što su ovas i ječam I povrće sa malom količinom skroba, kao što su plavi patlidžan i bamije. Predloženi izvori proteina uključivali su orašaste plodove, seitan (gluten), soju povrće i žitarice, a predloženi izvori masti uključivali su jezgraste plodove, soju, biljna ulja i avokado.


Oni koji su bili na dijeti sa velikom količinom ugljenih hidrata su upućeni da 58% kalorija dobiju od ugljenih hidrata, 16% od proteina i 25 % od masti. Predloženi izvori ugljenih hidrata za ovu dijetu uključivali su sve integralne žitarice, a izvor proteina bila su uglavnom jaja i niskomasni mlečni proizvodi.

Iako je unos kalorija obe grupe bio sličan, a grupa koja je bila na dijeti sa malom količinom ugljenih hidrata je uzimala znatno više masti, ipak su učesnici iz te grupe smršali u proseku 2 kg više nego oni koji su bili na vegetarijanskoj dijeti sa velikom količinom ugljenih hidrata.
Ali, ono što je još značajnije jeste da su učesnici eksperimenta na dijeti sa malom količinom ugljenih hidrata imali 10% veće sniženje holesterola nego oni koji su konzumirali više šećera. Tokom jedne decenije, ovakva promena smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 10%.
Postoji još jedna dobra strana ovakve ishrane sa malom količinom ugljenih hidrata, koju su potvrdila istraživanja Univerziteta Linkoping u Švedskoj, a objavljen  u časopisu Diabetologia and Annals of Medicine. Naime, pokazalo se da su osobe obolele od dijabetesa tip 2, koje su bile na dijeti 6 meseci sa malom količinom ugljenih hidrata, iako su smršale približno isto kao i osobe u drugoj grupi, imale veće sniženje nivoa šećera u krvi i upala nego grupa koja se držala tradicionalne dijete sa malom količinom masti.

Izvori
www.eurekalert.org
http://bmjopen.bmj.com
www.dailyrx.com
www.sciencedaily.com 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 209

Svi članci u rubrici