Čokolada dobra za arterije

Nekoliko istraživanja je pokazalo da crna čokolada (bogata kakaoom, preko 75%) povoljno utiče na krvni pritisak i zdravlje krvnih sudova.

Čokolada je omiljeni slatkiš ogromnom broju ljudi. Njen najzdraviji sastojak je kakao, tako da uobičajene čokolade koje sadrže oko 40% kakaoa i dosta mleka, šećera ili nekih drugih dodataka nisu posebno korisne, a ni preporučljive. Druga je stvar sa crnim čokoladama u kojima je procenat kakaoa preko 75%, jer više istraživanja pokazuje da one mogu da pomognu da se održi dobro kardiovaskularno zdravlje.
Nedavno istraživanje, koje je obavljeno na Univerzitetu iz Dizeldorfa, objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, ispitalo je uticaj flavonoida epikatehina i procijanidina kojima je čokolada bogata i utvrdilo da oni doprinose sniženju krvnog pritiska i povećanju elastičnosti (odnosno, smanjenju krutosti) arterija.
Konkretno, istraživači su utvrdili da epikatehin poboljšava endotelijalnu funkciju (funkcionisanje unutrašnjeg omotača krvnih sudova). Jedno ranije proučavanje obavljeno u Holandiji utvrdilo je isto – naime, da su osoba koje su unosile velike količine epikatehina imale 38% manji rizik smrti od koronarne srčana bolesti u odnosu na osobe koje su konzumirale manje epikatehina.
Druga komponenta kakaoa/crne čokolade, procijanidin, nije imala takav efekat. Po rečima istraživača, to je pokazalo da je uticaj flavonola iz kakaoa na kardiovaskularno zdravlje povezan sa epikatehinima, a ne sa procijanidinima. Ali, ispostavilo se da procijanidin utiče na efekat epikatehina. Naime, u nekim ranijim istraživanjima, gde su ispitanici uzimali samo čist epikatehin, nije primećen pozitivan uticaj na kardiovaskularno zdravlje. Odnosno, samo epikatehin i procijanidini u kombinaciji, onako kako se prirodno nalaze u kakaou ispoljavaju pozitivan efekat.
Što se tiče dejstva procinijadina, oni su pokazali drugi koristan efekat. Iako osobe koje su uzimala više procijanidina a mnogo manje epikatehina nisu doživele efekat sniženja krvnog pritiska i smanjenja krutosti arterija, kod njih je došlo do sniženja holesterola. To pokazuje da i sami procijanidini ipak doprinose zdravlju srca, i imaju efekat koji se možda ne oseća odmah, ali na duže staze može biti značajan. Takođe, u nekoliko druigh istraživanja primećen je pozitivan uticaj procijanidina na opšte zdravlje krvnih sudova – konkretno, na proširene vene, vensku insuficijenciju, zdravlje kapilara i drugo.
Pored uticaja na kardiovaskularno zdravlje, nekoliko proučavanja je ukazalo da kakao utiče na nivo šećera u krvi, doprinoseći sniženju nivoa šećera, kao i da pokazuje određene antikancerogene efekte, tj. da suzbija razmnožavanje malignih ćelija in vitro (u epruveti)


Stručne reference:
www.nutraingredients-usa.com/Article/2018/12/05/Mars-RCT-supports-epicatechin-for-vascular-benefits-of-cocoa-flavanols
https://academic.oup.com/ajcn/article/108/6/1229/5144478
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231715000968?via%3Dihub www.uofmhealth.org/health-library/hn-2900003
www.toxicolres.org/journal/view.html?doi=10.5487/TR.2017.33.4.273

 

Proizvodi u vezi sa člankom


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 97

Svi članci u rubrici