Čokolada protiv holesterola?

Tačno je, ali samo crna, sa velikim procentom kakaoa. Te dobre vesti za ljubitelje čokolade potvrdila su istraživanja koja ukazuju da polifenoli iz kakao praha mogu da poboljšaju nivoe holesterola.

 

Kao i neke druge namirnice, poput bobičavog voća i zelenog čaja, i kakao prah ima visok nivo antioksidanasa poznatih kao polifenoli. U kakaou preovlađuje porodica polifenola poznatih kao flavanoli. Istraživanja pokazuju da su flavanoli korisni za srce.
Jedno od prvih proučavanja koje je ispitivalo kako ti polifenoli utiču na nivoe holesterola, sprovedeno je na engleskom Univerzitetu Hul (Hull), a objavljeno u časopisu Diabetic Medicine To je bilo ukršteno proučavanje, učesnici su bili podeljeni u dve grupe (eksperimentalnu i kontrolnu), a potom su grupe promenjene. Na taj način su istraživači mogli da uporede efekte tretmana kako na pojedince, tako i na cele grupe.
Nasumična studija uključila je pacijente sa dijabetesom tip 2. Njima je davano 45 grama čokolade bogate polifenolima dnevno, dok je kontrolna grupa dobijala istu količinu čokolada siromašne polifenolima. Istraživači su utvrdili da je komzumacija čokolade bogate polifenolima bila povezana sa povećanjem nivoa HDL (“dobrog”) holesterola, a smanjenjem količnika ukupnog holesterola prema HDL (što je povoljno)
Ova otkrića potvrdila su i proširila dva druga proučavanja koja su sprovedena u naredne dve godine. Prvo, objavljeno u European Journal of Clinical Nutrition bilo je revizija istraživanja povezanosti konzumacije kakao i holesterola. Utvrđeno je da je povećanje konzumacije kakaoa značajno snizilo nivoe LDL (“lošeg”) holesterola i ukupnog holesterola, bez nekog uticaja na HDL holesterol.

Drugo proučavanje objavljeno na Državnom univerzitetu San Dijego, objavljeno u časopisu Experimental Biology, poredilo je dve grupe od kojih je jedna konzumirala belu čokoladu (ne sadrži kakao) i crnu čokoladu (70% kakaoa). Istraživači su utvrdili da su oni koji su konzumirali 50 g crne čokolade dnevno tokom 15 dana imali značajno više nivoe HDL (dobrog) a znatno niže nivoe LDL (“lošeg”) holesterola. Interesantno je i da su njihovi nivoi šećera u krvi bili niži!

A usledile su i još bolje vesti. Prema proučavanju Pen stejt univerziteta, objavljenom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, čokolada ne samo da snižava nivo LDL holesterola, nego i usporava tempo kojim LDL oksidiše. Ovo je važno, jer se veruje da upravo oksidacija LDL holesterola igra ključnu ulogu u otvrdnjavnaju arterija. Usporavanje oksidacije moglo bi u stvari da uspori razvoj i napredovanje srčanih oboljenja.


Važna napomena:
Trebalo bi da znate da većina čokolada u širokoj prodaji ima nizak nivo polifenola a visok nivo šećera i zasićenih masti. Dakle, ona ne bi mogla da proizvede efekat koji su utvrdila navedena istraživanja. Zato birajte ili crnu čokoladu (treba da piše da ima bar 70% kakaoa) ili naprosto koristite kakao prah koji ćete uvrstiti u svoj obrok tako što ćete ih dodati u napitke, slatkiše ili već neku namirnicu koju koristite.

Izvori:
www.vitasearch.com/get-clp-summary/39837

www.vitasearch.com/get-clp-summary/39561


www.sciencedaily.com/releases/2001/10/011024073452.htm

www.huffingtonpost.com 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 139

Svi članci u rubrici