Čokolada stvara protivupalne supstance

Ovo nije reklama za čokoladu već zanimljivo otkriće naučnika, koje je pokazalo kako crevne bakterije pretvaraju sastojke čokolade u antiinflamatorne nutrijente koji pomažu u prevenciji moždanog i srčanog udara.

U stvari, ovo istraživanje Državnog univerziteta Luizijane se odnosi na kakao, koji je glavni sastojak čokolade. Kakao sadrži i biljna vlakna i polifenolne antioksidanse, koji su slabo svarljivi u početnim fazama varenja. Ali, kad te supstance dospeju u debelo crevo, posebne vrste bakterija ih razlažu, proizvodeći razna jedinjenja koje organizam može da iskoristi. Naučnici su u eksperimentu koristili kakao i tipične bakterijske kolonije koje sadrži zdravo debelo crevo kako bi se čokolada izložila anaerobnom procesu fermentacije kakav se i odvija u debelom crevu. Istraživači su utvrdili da vlakna kakaoa fermentišu u velike polifenolne polimere, koji se potom razlažu na male molekule koji deluju antiupalno – prirodni antiupalni lek. Protivupalno delovanje je važno za zdravlje krvnoih sudova zato što, su prema najnovijim saznanjima, upalni procesi niskog intenziteta glavni razlog oštećenja arterija i nagomilavanja naslaga na određenim mestima.
Naučnici su utvrdili da posebne bakterije (probiotici) u crevima bukvalno pojedu unetu čokoladu pre nego što se ona potpuno svari, kako bi je pretvorili u prostije nutrijente koje telo može da upotrebi da bi održalo zdravlje. Drugim rečima, bakterije u crevima deluju kao mikroskopski prerađivači hrane tokom procesa varenja, pretvarajući čokoladu u jednostavnije nutrijente. Te dobre bakterije, kao što su Bifidobacterium i laktobacil se goste čokoladom. Kad jedete crnu čokoladu (onu sa preko 70% kakaoa), pomenute bakterije rastu, fermentišu čokoladu i stvaraju protivupalna jedinjenja.
Interesantno je da vlakna kakaoa ljudski organizam ne može da svari sam, ali se probiotičke bakterije njima hrane i rastu, što doprinosi imunitetu i štiti od bolesti. Rast korisnih bakterija pomaže da se eliminišu i nadvladaju štetne bakterije, uključujući i helikobakter, koje izazivaju probleme u želucu i crevima. Osim toga, kakao je odličan izvor magnezijuma, bitnog za zdravlje nerava i srca, a takođe štiti mozak od kognitivnog propadanja.
I opet, važno je znati da nisu sve čokolade iste. Konvencionalne čokolade kakve uglavnom nalazite na rafovima prodavnica sadrže često manje od 40% kakaoa i korist od njih je mala. Mnogo su bolje crne čokolade, sa 70% i više kakaoa. A još je bolji čist kakao prah, od koga sami možete da napravite superzdravu čokoladu: pomešajte ga sa medom, izgnječenom bananom i dodajte malo cimeta – zdraviju čokoladu teško da možete igde da nabavite.

Izvori:
www.huffingtonpost.ca
www.sciencedaily.com
www.courier-journal.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 152

Svi članci u rubrici