Čokolada za regulaciju težine

Sve je više osoba sa viškom kilograma, čak i među decom. Mada nema magičnog rešenja za mršavljenje, istraživanja su nepobitno utvrdila da čokolada tu može da pomogne, na nekoliko značajnih načina.

Insulin, hormon koji luči pankreas kada se nivo šećera u krvi podigne, ima zadatak da dopremi glukozu iz krvi u ćelije. Ukoliko se insulin suviše često oslobađa zbog mnogo slatke hrane, to može da dovede da ćelije postanu neosetljive (rezistentne) na insulin i da na taj način ne primaju svoju hranu. Usled toga telo oseća glad, traži više hrane i daje signal da se skladišti mast radi zaštite od gladi. Usled toga dolazi do nagomilavanja suvišnih kilograma.
Ukoliko neke od slatkiša koje uobičajeno jedemo zamenimo crnom čokoladom (minimum 70% kakaoa), to može da pomogne da se smanji rezistentnost na insulin. Rezultati jednog proučavanja, objavljeni u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, pokazali su kako pojedinci reaguju na konzumaciju bele čokolade (koja uopšte ne sadrži kakao) i crne čokolade. Na kraju perioda od 15 dana, koliko je trajao eksperiment, grupa koja je konzumirala crnu čokoladu imala je značajno veću osetljivost ćelija na insulin, tj. značajno manju rezistentnost ćelija u odnosu na grupu koja je jela belu čokoladu. Pored toga, primećeno je da su ispitanici u grupi koja je jela crnu čokoladu imali u proseku i niži krvni pritisak.  
To nije jedino proučavanje ove vrste. U istom časopisu objavljeno je drugo istraživanje koje je ispitivalo vezu između konzumacije crne čokolade i znatno smanjenog nivoa insulina u krvnom serumu. Usled smanjenog nivoa insulina, kod ispitanika se smanjila i rezistencija na insulin. Ovo istraživanje je takođe povezalo konzumaciju crne čokolade sa konzistentnim smanjenjem krvnog pritiska.

Pomaže da se smanji žudnja za hranom

Smanjenje žudnje za hranom između obroka može da pomogne da sprečimo prejedanje. Zato namirnice koje izazivaju osećaj punoće mogu da odigraju značajnu ulogu u procesu mršavljenje. I opet je crna čokolada namirnica koja pomaže. Jedno dansko istraživanje, koje je objavljeno u Science Daily, poredilo je običnu, mlečnu čokoladu sa crnom čokoladom. Ispitanici su podeljeni u dve grupe, od kojih je jedna jela običnu mlečnu čokoladu, a druga crnu. Ispitanici su potom nekoliko sledećih časova izveštavali koliko osećaju glad. Na dva i po sata, dada im je da jedu pizze koliko god mogu da pojedu. Istraživači su zabeležili koliko je svaki pojedinac uneo kalorija. Utvrđeno je sledeće: kos osoba koje su jele crnu čokoladu kalorijski unos je bio 15% manji. Takođe, ta grupa je manje tražila grickalice (slatke, slane ili masne) nego grupa koja je jela mlečnu čokoladu. Zaključak je bio: crna čokolada, u poređenju sa mlečnom čokoladom, daje veći osećaj sitosti i smanjuje žudnju za nezdravom hranom.

Smanjuje stres i nivo kortizola

Stres je povezan sa lučenjem kortizola, hormona koji intenzivira sve telesne funkcije koji se često i naziva “hormon stresa”. Višak kortizola dovodi do toga da telo luči više insulina, a to dovodi do toga da se jede više nego što nam treba. Jedno istraživanja, objavljeno u časopisu  Journal of Proteome Research, pratilo je kako su osobe koje pate od anksioznosti reagovale na svakodnevnu konzumaciju crne čokolade, tokom dve nedelje. Analiza urina je pokazala snižen nivo kortizola, što je navelo istraživače da zaključe da čokolada može da dovede do pozitivnih promena u ljudskom metabolizmu. 

Napomena:

Na našem tržištu se nedavno pojavio proizvod na bazi čokolade posebno namenjen regulaciji telesne težine, koji spaja dobro delovanje čokolade sa delovanjem nekih drugih korisnih sastojaka. Pogledajte ovde.

Izvori:
www.cdc.gov/nchs/fastats/overwt.htm
www.thelancet.com
www.ajcn.org/content/81/3/611.short
www.ajcn.org/content/95/3/740.abstract
www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081210091039.htm
www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091111123612.htm


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 102

Svi članci u rubrici