Crna čokolada podstiče lučenje insulina

Pri izboru slatkiša, dobro je znati da određeni sastojci crne čokolade (odnosno njenog glavnog sastojka kakaoa) podstiču lučenje insulina i poboljšavaju reakciju organizma na povišen nivo glukoze u krvi.

Jedno novo istraživanje, obavljeno u saradnji dva univerziteta (Brigam Jang i Virdžinija tehonološki) utvrdilo je da sastojci kakaoa, poznati kao monomeri epikatehina, mogu da pomognu organizmu da izluči više insulina i bolje reaguje na povišen nivo šećera u krvi. Konkretno, u eksperimentu obavljeno na životinjama, istraživači su otkrili da beta ćelije pankreasa (koje su zadužene za proizvodnju insulina) bolje rade i jačaju kad se u organizmu  poveća količina monomera epikatehina.
Eskperiment je bio izveden na pacovima koji su hranjeni veoma masnom hranom. Kada im je u ishranu uveden ovaj sastojak kakaoa, ispostavilo se da su se eksperimentalne životinje gojile manje. Pored toga, analizama je utvrđeno da je epikatehin povećao njihovu sposobnost da reaguju na povišen nivo šećera u krvi. Na ćelijskom nivou, utvrđeno je da se poboljšala sposobnost njihovih beta ćelija da luče insulin.
Međutim, istraživači naglašavaju da se ovaj efekat postiže samo kad se konzumira dosta kakaoa i ako se on uzima bez šećera. Zato su istraživači počelo da rade na načinu da izdvoje taj sastojak (epikatehin monomer) iz kakaoa, reprodukuju ga i koriste kao mogući lek za obolele od dijabetesa. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry.
U svakom slučaju, s obzirom da kvalitetne crne čokolade (75% i više kakaoa) sadrže veoma malo šećera a dosta kakaoa, dobro je znati da ovaj "slatkiš" deluje suprotno od većine slatkiša, tj. poboljšava rad pankreasa i doprinosi regulaciji šećera u krvi.
Naravno, najbolji bi bio čist kakao; jedini je problem što je on bez ikakvih dodataka toliko gorak da teško može da se konzumira sam.

Izvor:
https://news.byu.edu/news/unlikely-tool-combat-diabetes-chocolate-say-researchers

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Crna čokolada organska 75% kakaoa

Crne čokolade (sa preko 50% kakaoa) spadaju u najzdravije slatkiše. Kada imate potrebu za slatkim, ako umesto uobičajenih slatkiša uzmete čokoladu sa velikim procentom kakaoa, time doprinosite održanju željene telesne težine. Zbog malog procenta šećera i drugih dodataka, crna čokolada ne doprinosi gojenju, daje osećaj sitosti, a ima i druga naučno dokazana povoljna delovanja na organizam.
Crna čokolada organska 100% kakaoa

Crne čokolade (sa preko 50% kakaoa) spadaju u najzdravije slatkiše. Kada imate potrebu za slatkim, ako umesto uobičajenih slatkiša uzmete čokoladu sa velikim procentom kakaoa, time doprinosite održanju željene telesne težine. Zbog malog procenta šećera i drugih dodataka, crna čokolada ne doprinosi gojenju, daje osećaj sitosti, a ima i druga naučno dokazana povoljna delovanja na organizam. 100% crnu čokoladu možete koristiti za pripremu zdravijih kolača, kremova, sladoleda i drugih poslastica.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 133

Svi članci u rubrici