Dobrobiti pivskog kvasca

Pivski kvasac (Saccharomyces cerevisiae) se, osim u proizvodnji piva, koristi i kao prehrambeni suplement. Pored već poznatih koristi koje donosi organizmu, nedavno je otkriveno i da se pivski kvasac u organizmu ponaša veoma slično probioticima.

Pivski kvasac je veoma bogat proteinima (52% sadržine), a dobar je izvor selena, hroma i B vitamina, zbog čega je postao prilično popularan kao dodatak ishrani.
Nedavno istraživanje koje su objavili naučnici iz Bangladeša uporedilo je delovanje pivskog kvasca u organizmu sa delovanjem probiotika, i utvrđeno je da poseduje sledeće osobine: apsorbuje holesterol, proizvodi vitamin B12, glutation, siderofor, organske kiseline i snažan biofilm. Pored toga, ima sposobnost da autoagregacije i površinskog odbijanja vode, što su sve suštinska svojstva probiotika.
Pivski kvasac može da proizvede enzime kao što su amilaza, proteaza i lipaza, koji poboljšavaju apsorpciju nutrijenata u crevima. Takođe pokazuje antibakterijsku aktivnost protiv gram-negativnih bakterija.
Pivski kvasac može da značajno doprinese regulisanju nivoa šećera u krvi. Poznato je da hrom učestvuje u regulaciji nivoa šećera u organizmu, a pivski kvasac sadrži hrom u veoma kvalitetnom i lako usvojivom obliku. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Trace Elements in Medicine and Biology utvrdilo je da su učesnici u istraživanju koji su tokom 40 dana uzimali 9 g pivskog kvasca dnevno u proseku snizili nivo šećera u krvi pre obroka za 42%, što je značajan rezultat. Pored toga, kod njih je primećeno i smanjenje od 17% LDL, odnosno tzv. "lošeg" holesterola.
U navedenom istraživanju, ali i pre njega, utvrđeno je da pivski kvasac inhibira razvoj bakterije Clostridium difficile, što je soj bakterija izazivača proliva otpornih na antibiotike, kao i patogenih bakterija salmonele i ešerihije koli.

Izvori:
http://foodscience.news
https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-017-1591-9

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Pivski kvasac

Pivski kvasac je prava riznica hranljivih sastojaka, belančevina, aminokiselina, ugljenih hidrata, minerala, oligoelemenata i vitamina. Pored velike količine vitamina B, sadrži i selen koji usporava starenje, hrom (pomaže regulaciju nivoa šećera u krv) i glutamin, koji eliminiše štetne materije. Osim vitamina B kompleksa, pivski kvasac sadrži i magnezijum koji deluje protiv stresa, kalcijum, gvožđe (koristan u ishrani onih koji imaju problema sa anemijom)...
 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 109

Svi članci u rubrici