Hrana koja štiti od sunca

Nekoliko istraživanja je potvrdilo da značajnu zaštitu koži od oštećenja kože nastalih UV zračenjem pružaju i fitohemikalije koje unosimo hranom. Između ostalog, u namirnice koje štite kožu spadaju paradajz, šargarepa, morske alge...


Likopen iz paradajza štiti od oštećenja nastalih UV zračenjem, otkrilo je istraživanje objavljeno u Britanskom časopisu za dermatologiju. Istraživači su zaključili da „likopen obezbeđuje zaštitu i od akutnih i od potencijalno dugotrajnih aspekata foto-oštećenja“.
Karotinoidi i flavonoidi preventivno deluju protiv oštećenja od UV zračenja, jer obezbeđuju zaštitu i kože i očiju. Sadrži ih šargarepa i drugo obojeno posebno narandžasto povrće.

Kombinacija adekvatnih doza vitamina D i fitohemikalija iz hrane je od neprocenjive vražnosti u zaštiti od raka i oštećenja kože uzrokovanih delovanjem UV zraka, zaključak je američkog Saveta za vitamin D (neprofitna organizacija čija je misija da podiže nivo svesti javnosti i stručnjaka o zdravstvenim koristima od vitamina D).

Harvardski naučnici su otkrili da antioksidant lutein (nalazi se u tamnozelenom lisnatom povrću) štiti od nekih oštećenja kože koja nastaju usled izloženosti sunčevom zračenju. „Naše istraživanje (rađeno na miševima) je prvo koje ukazuje na to da lutein može da deluje kao prevencija od raka kože uzrokovanog UVB zračenjem“, kaže dr Salvador Gonzales, vođa istraživačkog tima.

Istraživači sa Ohajo državnog univerziteta su u tekstu objavljenom u Međunarodnom časopisu za rak otkrili da morske alge štite od raka kože. Dr Geri Stoner je radio istraživanje na miševima; pokazalo se da ekstrakt iz braon algi koji se nanosi na kožu, ili uzima oralnim putem, efikasno štiti od raka kože uzrokovanog UVB zračenjem – smanjio je broj kancera za gotovo 60%. Potrebna su dalja istraživanja koja će pokazati uticaj braon algi, odnosno hemikalija zvanih polifenoli braon algi, na ljudsku kožu.

Oštećenja na koži uzrokovana UV zracima stvaraju slobodni radikali koji se stvaraju  delovanjem ovih zraka. Vitamini A (tamnozeleno lisnato povrće), C (južno voće, paprike...) i E (bademi) su odlični antioksidanti koji mogu da neutrališu delovanje slobodnih radikala, ali i da poprave štetu nastalu njihovim delovanjem. Što raznobojnije voće i povrće jedete, to bolje.

Pijte zeleni čaj – on sadrži aktivni sastojak epigallocatechin-3-gallate (EGCG), koji štiti kožu. EGCG štiti od raka kože i smanjuje upalne procese koji nastaju usled prekomernog izlaganja suncu.

Omega 3 masne kiseline štite vas da ne izgorite na suncu i jačaju efekte krema za sunčanje. Omega 3 takođe pomažu u obnavljanju ćelija kože oštećenih tokom sunčanja.
 

Napomena:
Najbolja zaštita je da se uopšte ne izlažete riziku da izgorite. Ne izlažite se previše suncu između 10 i 17 časova i nosite šešire, duge rukave i nogavice i koristite zaštitne kreme ako ste prisiljeni da boravite napolju kad je UV zračenje najjače.

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Šećer diktira ponašanje ... Da ono što jedemo i pijemo direktno utiče na proces mišljenja i odlučivanja, pokazala su nedavna istraživanja. Psihološka istraživanja povezuju nivo šećera u krvi koji daje energiju mozgu (kao i c...
Kako prevazići odbacivanje... Možda ste primetili kako se neki ljudi, nakon što budu odbačeni (u privatnom ili poslovnom smislu) obeshrabre i odustanu od daljih pokušaja, dok neki drugi nastave dalje sa još ve...
Neke zamke detoksikacije... Detoksikacija, pogotovo kad se sprovodi uz suplemente, pilule i tinkture, može da izazove prilično burne simptome – vrtoglavice, proliv, groznicu, povraćanje. Da li su to “znaci isceljenja” ili neželj...
mršavost nije zdravija... Dobra vest je da, bar sa zdravstvene strane gledano, ne morate da se opterećujete brigom za vitkost svoje linije. Savremena opsesija vitkošću nema realnu osnovu, jer je nekoliko dugoročnih istraživanj...
Organska bašta... Iz štampe je izašlo četvrto, dopunjeno izdanje priručnika za organsko gajenje voća i povrća naše saradnice Snežane Ognjenović. Ove izuzetno korisne knjige dugo nije bilo u prodaji...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 71

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Šećer diktira ponašanje

Detaljnije »