Hrana u prevenciji raka prostate

Tri nezavisna istraživanja, sprovedena između 2004. i 2009. utvrdila su da su zeleni čaj i kurkuma i kombinacija paradajz-brokoli najbolje “supernamirnice” za prevenciju raka prostate.

 

Delovanje polifenola iz zelenog čaja
Klinički marker koji se koristi za ustanovljavanje raka prostate je glikoprotein, zvani antigen prostate (PSA). Nivo PSA u krvnom serumu snižavaju agensi koji snižavaju i nivo testosterona. Zeleni čaj se smatra “supernamirnicom” za prevenciju ovog oblika raka zato što su polifenoli koje on sadrži u stanju da smanje nivoe PSA in vitro, u kulturi ćelija raka prostate kod ljudi. Delovanje tih polifenola na nivoe PSA zavise od doze. Još jedan sastojak zelenog čaja, epigalokatehin, takođe doprinosi prevenciji raka prostate i ostalih vrsta raka. (Ovo istraživanje obavljeno je na Univerzitetu Viskonsin.)

Delovanje kurkumina
Kurkumin je prirodni karotinoid i polifenol, koji je sastojak kurkume (žutog praha koji se obično koristi kao začin). Karotinoidi deluju kao lovci na slobodne radikale, što ih čini sjajnim antioksidansima; dokazano je da poboljšavaju imuni sistem kičmenjaka, uključujući i ljude. Kurkumin takođe ima antibakterijsko i antikancerogeno dejstvo. Ispitivanja su pokazala da kurkumin, kad se kombinuje sa radio-terapijom, inhibira rast raznih tumora. U slučaju raka prostate, kurkumin pomaže da se unište maligne ćelije koje prežive zračenje. (Ovo istraživanje obavljeno je na Univerzitetu Kentaki.)

Paradajz i brokoli
Proučavanje delovanja paradajza i brokolija obavljeno je na pacovima, ali su rezultati ohrabrujući. Paradajz je samostalno smanjio rast tumora kod eksperimentalnih životinja za 34%, a brokoli samostalno za 42%. Međutim, kada su se kombinovali u ishrani, paradajz i brokoli zajedno su smanjili rast tumora za 52%. Ovo istraživanje potvrđuje koliko su osnovane i važne preporuke da se poveća količina povrća u ishrani kao oblik prevencije od malignih oboljenja. U ovom slučaju, pokazalo se da je sinergičko dejstvo paradajza i brokolija odlična prevencija od razvoja raka prostate. (Istraživanje Univerziteta Ilinois, Ohajo)

Zaključak: pravilna ishrana za prevenciju
Ovo što su dokazala istraživanja pokazuje da su zeleni čaj, kurkuma i brokoli sjajne namirnice koje bi bilo dobro uvesti u ishranu kao prevenciju razvoja raka prostate. Ima i drugih namirnica koja pokazuju slična, preventivna zaštitna svojstva, a među njih spadaju sok od nara, bok čoj (kineski kupus), karfiol i soja. Zaista, sve više se pokazuje koliko dobra ishrana, sasvim prirodnim namirnicama, kao što su voće, povrće i začini može da nam pomogne da zaštitimo svoje zdravlje. 

Izvori
www.telegraph.co.uk
www.dana-farber.org


 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 127

Svi članci u rubrici