Ječam protiv lošeg holesterola

Konzumacija namirnica koje sadrže ječam značajno snižava čak dve vrste „lošeg holesterola“ koje su povezane sa srčanim oboljenjima, utvrdilo je novo istraživanje.

Istraživanje Bolnice Svetog Mihajla iz Toronta utvrdilo je da korišćenje ječma u ishrani snižava i lipoprotein niske gustina, ili LDL (koji se ponekad naziva “lošim” holesterolom), kao i lipoprotein ne visoke gustine, ili non-HDL za oko sedam procenata. To je prvo istraživanje koje je posmatralo efekte ječma i proizvoda od ječma na ove dve vrste holesterola, i još na apolipoprotein B (ili apoB), a to je lipoprotein koji nosi “loš” holesterol kroz krvotok. Merenje non-HDL holesterola i apoB daje tačniju procenu kardiovaskularnog rizika, pošto su oni odgovorni za ukupan “loš holesterol” koji se nalazi u krvi.
“Ovi nalazi su posebno važni za populaciju sa visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kao što su oboleli od dijabetesa tip 2, koji imaju normalne nivoa LDL holesterola, ali povišene nivoe non-HDL ili apoB lipoproteina”, objasnio je dr Vladimir Vuksan, jedan od autora istraživanja. “Ječam snižava ukupan loš holesterol kod tih pojedinaca izloženih visokom riziku, ali može da koristi i ljudima koji nemaju visok holesterol”, izjavio je ovaj istraživač čije je interesovanje i rad, umesto na lekove, usredsređeno na faktore u ishrani i načinu života koji mogu da snize pomenute rizike. “Pozitivno delovanje ječma na snižavanje holesterola je dobro dokumentovano i uključeno je u kanadsku strategiju za smanjenje kardiovaskularnog rizika”, izjavio je takođe dr Vuksan.
Ovo istraživanje, koje je obuhvatilo 14 drugih istraživanja obavljenih u sedam zemalja, uključujući i Kanadu, objavljeno je u časopisu The European Journal of Clinical Nutrition.
Nažalost, uprkos ovim dokazanim činjenicama, konzumacija ječma je u opadanju – smanjena je za 35% u poslednjih 10 godina...
Kako uključiti ječam u ishranu? Možete napraviti supu od ječma, ili koristiti ječmene pahuljice za doručak, ili nabaviti integralni ječmeni hleb, koji se može naći u prodaji kod nas.
Za one koji bi hteli da probaju da naprave neko jelo sa ječmom, na sledećem linku možete naći recept za ukusan pilav od ječma.

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Ječam (geršla) organski

Veoma hranljiva žitarica, bogata vitaminima B kompleksa.
 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 128

Svi članci u rubrici