Jedimo manje da živimo duže

Poznato je da ishrana, kao glavni spoljašnji faktor, ima snažan uticaj na mnoge aspekte zdravlje. Nekoliko istraživanja je dokazalo da ograničenje unosa kalorija produžava maksimalni životni vek mnogih vrsta.


Mada nije egzaktno dokazano da smanjenje unosa kalorija produžuje životni vek kod ljudi, jeste dokazano da smanjenje unosa kalorija odlaže pojavu mnogih bolesti povezanih sa starenjem, kao što su rak, dijabetes, ateroskleroza, kardiovaskularne bolesti i neurodegenerativne bolesti kod viših sisara, kao što su primati i ljudi. Dakle, smanjenje unosa kalorija može da doprinese dugovečnosti time što povoljno utiče na razne aspekte ljudskog zdravlja.

Istraživanje
Iako neki definišu ograničenje unosa kalorija (CR – Calorie Restriction) kao smanjenje od 30 do 40 procenata u unosu kalorija (koji se određuje prema dnevnom utrošku energije), ne postoji “zvanična” definicija restrikcije kalorija; a istraživanja su otkrila da se dobrobiti od smanjenja unosa kalorija mogu javiti i sa manjom restrikcijom unosa kalorija. Istraživači su pratili gojazne sredovečne ispitanike (prosečna starost 37 godina) tokom šest meseci. Ispitanici su smanjili svoj dnevni unos kalorija za 25% ili za 12,5%, s tim što su 12,5% kalorija trošili zahvaljujući fizičkim vežbanjem. Kod obe grupe ispitanika došlo je do smanjenja težine i masnih naslaga na trbuhu, kao i do smanjenja masnih naslaga u jetri i do ublažavanje oštećenja DNK. Pored toga, učesnici su poboljšali i još dva markera dugovečnosti – imali su nižu telesnu temperaturu (prosek) i smanjili insulin u krvi našte srca – a smanjili su i faktore rizika od srčanih oboljenja (LDL holesterol, trigliceride i krvni pritisak)

Slični rezultati su zapaženi u još jednom proučavanju na malo starijim ispitanicima (50-60 godina) koji nisu bili gojazni. Ovo je trajalo godinu dana. Ali, usled smanjenja unosa kalorija kod nekih od starijih ispitanika došlo je i do smanjenja mišićne mase, snage i aerobnog kapaciteta. Zato je za tu životnu grupu vežbanje veoma važno, kako bi minimizovali te efekte.

Kako restrikcija kalorija podstiče dugovečnost
Postoje mnoge hipoteze o tome zašto smanjenje unosa kalorija smanjuje bolesti povezane sa starenjem i povećava dugovečnost. Mogući su sledeći mehanizmi: zaštita od oksidativnog stresa, bolji oporavak ćelija i DNK, smanjenje broja inflamatornih molekula koji mogu doprineti pojavi raznovrsnih bolesti - od raka do kardiovaskularnih oboljenja, i neurodegenerativnih oboljenja, kao što je Alchajmerova bolest.

Resveratrol ima efekte slične smanjenju unosa kalorija
Značajan uticaj restrikcije kalorija na odlaganje starenja i sprečavanje bolesti povezanih sa starenjem podstaklo je istraživanja da se pronađu prirodne ili sintetičke komponente koji bi davale efekat koji ima restrikcija kalorija. Jedna od takvih supstanci je resveratrol, koji se u mnogim istraživanjima pokazao kao supstanca koja daje sličan efekat kao restrikcija kalorija. Resveratrol je komponenta koja se nalazi u koži crnog grožđa i predstavlja moćan antioksidant. Istraživanja su otkrila obećavajuće i univerzalne efekte resveratrola u sledećem pogledu: pojačava detoksikaciju ćelija, štiti DNK od oštećenja, modulira metaboličke procese, kao što su rast šećera u krvi i regulacija insulina, i inhibira rast i formiranje tumora; svi ovi efekti značajno poboljšavaju zdravlje i verovatnoću dužeg života.

Ne postoji posebna i tačna formulacija ishrane sa restrikcijom kalorija. Ali, mogućnost restrikcije kalorija daju sledeće promene u ishrani:
- korišćenje nutritivno bogatije hrane (sveže voće i povrće, integralne žitarice)
- izbegavanje "praznih" kalorija iz namirnica kao što su belo brašno i rafinisani šećer

VAŽNO:
Veoma je bitno da se napomene da restrikcija kalorija nije fokusirana na mršavljanje. Njen cilj je produženje životnog veka. Kada se dugoročno usvoji način života sa manjim brojem kalorija, uz dovoljno vežbanja, to može postati jednostavan način za prevenciju potencijalno opasnih bolesti i za produženje životnog veka.

Izvori:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3175174/?tool=pubmed
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3278796/?tool=pubmed
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3058481/?tool=pubmed
http://www.lef.org

 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 87

Svi članci u rubrici