Kakao i čokolada protiv senilnosti

crncokoItalijanski istraživači su pregledali postojeća istraživanja o efektima povremenog i stalnog korišćenja kakaoa/crne čokolade u ishrani. Ispostavilo se da njihovo redovno korišćenje štiti sposobnost mišljenja od opadanja u starijem dobu.

Naime, istraživači su pregledali svu dostupnu naučnu literaturu koja se tiče uticaja korišćenja flavonola (supstanci koje se nalaze u kakaou i čokoladi) na razne oblasti kognitivnog ponašanja. Drugim rečima, istražili su šta se dešava u mozgu nekoliko sati nakon što konzumiramo flavonole iz kakaoa/čokolade, i šta se dešava ukoliko u ishrani stalno koristimo flavonole tokom dugog vremenskog perioda?
Iako su randomizovana kontrolisana proučavanja o akutnim efektima flavonola retka, većina ih ukazuje na povoljan uticaj kakaoa i čokolade na kognitivne sposobnosti. Nakon konzumacije flavonola, među učesnicima ispitivanja primećeno je, između ostalog, poboljšanje radne memorije i bolja obrada vizuelnih informacija. A u posebnom ispitivanju kod žena, nakon što nisu spavale čitave noći, čokolada im je pomogla da se prevaziđu probleme u tačnosti obavljanja postavljenih zadataka do kojih bi nespavanje moglo da dovede.
Bolje su proučeni dugoročni efekti konzumacije flavonola iz kakaoa/čokolade (od 5 dana do 3 meseca) uglavnom kod starijih osoba. Ispostavilo se da su kod starijih rad mozga i kognitivna sposobnost bili poboljšani svakodnevnom konzumacijom flavonola. Ona je pozitivno uticala na faktore kao što su pažnja, brzina obrade podataka, radna memorija i rečitost. Međutim, ti rezultati su bili najizraženiji kod starijih osoba kod kojih je već započelo opadanje memorija i drugi blagi kognitivni poremećaji.
Autori istraživanja, Valentina Soči i Mikele Ferara sa Univerziteta Lakvila u Italiji, smatraju da su ovi rezultati obećavajući, pošto sugerišu na mogućnost flavonola iz kakaoa da zaštite kognitivne sposobnosti kod starijih ljudi koji su pod rizikom od opadanja istih. One smatraju da kakao/čokolada treba da postanu suplementi radi poboljšanja kognitivnih sposobnosti. “Redovna konzumacija kakaoa i čokolade zaista tokom vremena ima blagotvorne efekte. Ima, međutim, i neželjenih efekata koji su uglavnom povezani za kalorijsku vrednost čokolade, za neke druge hemijske sastojke kakaoa kao šso tu kafein i teobromin i za razne aditive koje dodajemo čokoladi, na primer šećer i mleko”, napisali su istraživači i dodali: “Crna čokolada je bogat izvor flavonola. Zato mi stalno jedemo pomalo crne čokolade. Svakog dana.”

Napomena: kvalitetna crna čokolada je čokolada sa 75% i više kakaoa

Istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition, a možete ga naći na sledećem linku:
http://dx.doi.org/10.3389/fnut.2017.00019

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Crna čokolada, organska, 75% kakaoa

Crne čokolade (sa preko 50% kakaoa) spadaju u najzdravije slatkiše. Kada imate potrebu za slatkim, ako umesto uobičajenih slatkiša uzmete čokoladu sa velikim procentom kakaoa, time doprinosite održanju željene telesne težine. Zbog malog procenta šećera i drugih dodataka, crna čokolada ne doprinosi gojenju, daje osećaj sitosti, a ima i druga naučno dokazana povoljna delovanja na organizam.
Crna čokolada, organska, 100% kakaoa

Crne čokolade (sa preko 50% kakaoa) spadaju u najzdravije slatkiše. Kada imate potrebu za slatkim, ako umesto uobičajenih slatkiša uzmete čokoladu sa velikim procentom kakaoa, time doprinosite održanju željene telesne težine. Zbog malog procenta šećera i drugih dodataka, crna čokolada ne doprinosi gojenju, daje osećaj sitosti, a ima i druga naučno dokazana povoljna delovanja na organizam. 100% crnu čokoladu možete koristiti za pripremu zdravijih kolača, kremova, sladoleda i drugih poslastica.
Kakao zrno sirovo, organsko

Prirodno, neprerađeno kakao zrno je jedan od najmoćnijih antioksidanasa u prirodi. Zbog bogatog nutritivnog sastava smatraju ga jednom od najhranjivijih namirnica. Sadrži prirodni stimulans teobromin.
Srodni članci (po ključnim rečima)

Orašasti plodovi čuvaju zdravlje... Ranije se smatralo da su jezgrasti plodovi puni masti, pa su ih mnogi zdravstveno svesni pojedinci izbegavali. U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Proteome Research navodi se da je konzum...
Letnji napitak od ječma... Napitak od prženog ječma, tzv. “čaj od ječma” dobar je za čišćenje organizma, ali takođe ima rashlađujuće dejstvo leti. A napici od mlevenog prženog ječma višestruko su korisni po zdravlje. Evo zašto ...
Kako do „hormona sreće“... Endorfini, ili „hormoni sreće“, su specifične supstance koje luči šišarkasta žlezda da bi podigla prag bola, proizvela smirenje i osećaj povišenog raspoloženja (euforije).   Endorfini su veom...
Jabuka... Jabuka je oduvek važila za lekovito voće. Pojedine vrste jabuke sadrže jod i to desetak puta više nego banane ili kajsije, što uz sadržaj C vitamina može biti od posebnog značaja u spreč...
5 dobrih, masnih namirnica... Masti više nisu bauk, kao što su dugo vremena bile. A ovih pet visokomasnih namirnica su nutritivno visokovredne i zdrave, tako da možete da ih konzumirate bez ikakvog straha. Sir. Ak...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Fermentisana hrana je zdrava

  • Slavica M 25.11.2016 13:58
   Problem ne nastaje zbog toga što hleb ne sadrži kvasac, već što beskvasni hleb ...
 • Med, slatki lek

  • Slavica M 06.05.2017 11:29
   Draga Mirnesa, med ne sadrži gluten te ga možete slobodno koristiti u ishrani.
    
  • Mirnesa 06.05.2017 09:09
   Da li osobe alergične na gluten smiju konzumirati med?
 • Ublažite multiplu sklerozu prirodno

  • redakcija 04.04.2017 13:57
   Poštovana, detaljan opis Svankove dijete u kojoj piše sve što bi Vas moglo ...
    
  • ##ja## 02.04.2017 01:37
   Jesam li ja dobro razumjela, da se nebi meso trebalo jesti?! Hvala #
 • redakcija
  redakcija
  26 ( +8 )
 • Slavica M
  Slavica M
  20 ( +13 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  15 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +32 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 198

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Orašasti plodovi čuvaju zdravlje

Detaljnije »