Kakao i čokolada protiv senilnosti

crncokoItalijanski istraživači su pregledali postojeća istraživanja o efektima povremenog i stalnog korišćenja kakaoa/crne čokolade u ishrani. Ispostavilo se da njihovo redovno korišćenje štiti sposobnost mišljenja od opadanja u starijem dobu.

Naime, istraživači su pregledali svu dostupnu naučnu literaturu koja se tiče uticaja korišćenja flavonola (supstanci koje se nalaze u kakaou i čokoladi) na razne oblasti kognitivnog ponašanja. Drugim rečima, istražili su šta se dešava u mozgu nekoliko sati nakon što konzumiramo flavonole iz kakaoa/čokolade, i šta se dešava ukoliko u ishrani stalno koristimo flavonole tokom dugog vremenskog perioda?
Iako su randomizovana kontrolisana proučavanja o akutnim efektima flavonola retka, većina ih ukazuje na povoljan uticaj kakaoa i čokolade na kognitivne sposobnosti. Nakon konzumacije flavonola, među učesnicima ispitivanja primećeno je, između ostalog, poboljšanje radne memorije i bolja obrada vizuelnih informacija. A u posebnom ispitivanju kod žena, nakon što nisu spavale čitave noći, čokolada im je pomogla da se prevaziđu probleme u tačnosti obavljanja postavljenih zadataka do kojih bi nespavanje moglo da dovede.
Bolje su proučeni dugoročni efekti konzumacije flavonola iz kakaoa/čokolade (od 5 dana do 3 meseca) uglavnom kod starijih osoba. Ispostavilo se da su kod starijih rad mozga i kognitivna sposobnost bili poboljšani svakodnevnom konzumacijom flavonola. Ona je pozitivno uticala na faktore kao što su pažnja, brzina obrade podataka, radna memorija i rečitost. Međutim, ti rezultati su bili najizraženiji kod starijih osoba kod kojih je već započelo opadanje memorija i drugi blagi kognitivni poremećaji.
Autori istraživanja, Valentina Soči i Mikele Ferara sa Univerziteta Lakvila u Italiji, smatraju da su ovi rezultati obećavajući, pošto sugerišu na mogućnost flavonola iz kakaoa da zaštite kognitivne sposobnosti kod starijih ljudi koji su pod rizikom od opadanja istih. One smatraju da kakao/čokolada treba da postanu suplementi radi poboljšanja kognitivnih sposobnosti. “Redovna konzumacija kakaoa i čokolade zaista tokom vremena ima blagotvorne efekte. Ima, međutim, i neželjenih efekata koji su uglavnom povezani za kalorijsku vrednost čokolade, za neke druge hemijske sastojke kakaoa kao šso tu kafein i teobromin i za razne aditive koje dodajemo čokoladi, na primer šećer i mleko”, napisali su istraživači i dodali: “Crna čokolada je bogat izvor flavonola. Zato mi stalno jedemo pomalo crne čokolade. Svakog dana.”

Napomena: kvalitetna crna čokolada je čokolada sa 75% i više kakaoa

Istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition, a možete ga naći na sledećem linku:
http://dx.doi.org/10.3389/fnut.2017.00019

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Crna čokolada, organska, 75% kakaoa

Crne čokolade (sa preko 50% kakaoa) spadaju u najzdravije slatkiše. Kada imate potrebu za slatkim, ako umesto uobičajenih slatkiša uzmete čokoladu sa velikim procentom kakaoa, time doprinosite održanju željene telesne težine. Zbog malog procenta šećera i drugih dodataka, crna čokolada ne doprinosi gojenju, daje osećaj sitosti, a ima i druga naučno dokazana povoljna delovanja na organizam.
Crna čokolada, organska, 100% kakaoa

Crne čokolade (sa preko 50% kakaoa) spadaju u najzdravije slatkiše. Kada imate potrebu za slatkim, ako umesto uobičajenih slatkiša uzmete čokoladu sa velikim procentom kakaoa, time doprinosite održanju željene telesne težine. Zbog malog procenta šećera i drugih dodataka, crna čokolada ne doprinosi gojenju, daje osećaj sitosti, a ima i druga naučno dokazana povoljna delovanja na organizam. 100% crnu čokoladu možete koristiti za pripremu zdravijih kolača, kremova, sladoleda i drugih poslastica.
Kakao zrno sirovo, organsko

Prirodno, neprerađeno kakao zrno je jedan od najmoćnijih antioksidanasa u prirodi. Zbog bogatog nutritivnog sastava smatraju ga jednom od najhranjivijih namirnica. Sadrži prirodni stimulans teobromin.
Srodni članci (po ključnim rečima)

Koristi od toplog kakaoa... Topao napitak od kakaoa od davnina se smatra lekovitim. Savremena istraživanja potvrđuju da kakao (čokolada) snižava nivo hormona stresa, a donosi i druge koristi zdravlju.   U 17. veku su ka...
Promenite način života... Metabolički sindrom je grupa stanja koja se pojavljuje zajedno, povećavajući rizik od srčanih bolesti, moždanog ili srčanog udara i dijabetesa. Ako patite od metaboličkog sindroma, ili od bilo kojeg s...
Grickajte da se ne ugojite... Birajte grickalice koje će vam utoliti glad, snabdeti vas energijom i obezbediti važne hranljive sastojke. Pre svega, birajte voće i povrće, integralne žitarice, koštunjavo voće i semenke, mlečne proi...
Ulje od konoplje, umesto ribljeg... Ulje od semenki konoplje naziva se savršenom prirodnom hranom zbog svog uravnoteženog sadržaja esencijalnih omega masnih kiselina. Ravnoteža ovih masnih kiselina u ishrani izuzetno je važan fak...
Vitamin D efikasniji od vakcina... Ako bi naučnici otkrili nešto što deluje bolje od vakcina u sprečavanju gripa, da li biste to ignorisali? Veoma ozbiljno kliničko istraživanje pokazalo je da je vitamin D 800 % efikasniji od...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Jedite orahe da mislite bolje

  • esma 22.08.2017 10:50
   Divan članak o konzumiranju voća koje razjašnjava sve nedoumice a i upućuje na ...
 • Med, slatki lek

  • Slavica M 06.05.2017 11:29
   Draga Mirnesa, med ne sadrži gluten te ga možete slobodno koristiti u ishrani.
 • Nameštanje želuca

  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • redakcija
  redakcija
  27 ( +8 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  15 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +32 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 239

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Koristi od toplog kakaoa

Detaljnije »