Kalijum snižava krvni pritisak

Konzumacija namirnica bogatih kalijumom – kao što su voće, povrće, žitarice i korenasto povrće – može da dovede do sniženja krvnog pritiska bez obzira na unos natrijuma (soli), pokazalo je nedavno istraživanje.

U istraživanju o uticaju kalijuma u ishrani na krvni pritisak, objavljenom u časopisu American Journal of Physiology — Endocrinology and Metabolism, pokazalo se da je veći unos kalijuma kroz ishranu povezan sa značajnim sniženjem krvnog pritiska bez obzira koliko je bio unos soli. “Smanjenje količine soli u ishrani je tradicionalan način da se snizi krvni pritisak. Međutim, činjenice ukazuju da povećan unos kalijuma može da ima podjednako važan uticaj na hipertenziju... Kad se unosi dosta kalijuma kroz hranu, bubrezi izbacuju više soli i vode, što povećava izbacivanje kalijuma.  Ishrana bogata kalijumom je kao kad uzmete diuretik”, napisala je prof. dr Ališa Mekdonou, sa Medicinskog fakulteta Kek na Univerzitetu Južna kalifornija, vođa ovog istraživanja. I dodala: “Ako se hranite na tipično zapadni način, onda unosite mnogo natrijuma, a malo kalijuma. To značajno povećava šanse da dobijete povišen krvni pritisak”.
Nekoliko prethodnih istraživanja takođe je ukazalo na ulogu kalijuma u ishrani; na primer, jedno istraživanje u pedijatriji pokazalo je da konzumacija namirnica bogatih kalijumom u detinjstvu može pomoći da se suzbije adolsecentski povišen krvni pritisak; kalijum deluje povoljno i na sistolni i na dijastolni pritisak. A drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Hypertension pokazalo je da kalijum iz namirnica može da deluje kao diuretik i smanji volumen ekstracelularne tečnosti, što zauzvrat pomaže sniženju krvnog pritiska. To istraživanje je takođe pokazalo da kalijum može da utiče na aktivnosti sistema renin-angiotenzin i može da smanji markere angiotenzina na vaskularnim, adrenalnim ili renalnim receptorima. To istraživanje je takođe pokazalo da kalijum dodatno pomaže sniženju krvnog pritiska opuštanjem glatkih mišića krvnih sudova i smanjenjem periferne vaskularne rezistencije.
Kalijum koji se unese prirodnim putem kroz namirnice nema neželjenih efekata, za razliku od lekova za sniženje krvnog pritiska, za koje se zna da mogu da izazovu razne nepoželjne posledice.

Kratki podsetnik
U namirnice bogate kalijumom ubrajaju se pasulj, zeleno lisnato povrće, pečeni krompiri (sa korom), suve kajsije, pečene bundeve, jogurt, avokado, šampinjoni, banane, pomorandže, paradajz...

Izvori:
www.sciencedaily.com
www.upi.com
http://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2272973
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6360869
http://sphinxsai.com/sphinxsaiVol_2No.1/PharmTech_Vol_2No.1/PharmTech_Vol_2No.1PDF


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 107

Svi članci u rubrici