Ključna uloga vitamina K2

Skorašnja naučna istraživanja pokazuju da je vitamin K2 neophodan ne samo za razvoj i gustinu kostiju, već i da se spreči kalcifikacija arterija, održi zdravlje prostate, uspori starenje i održi zdravlje mozga.

Evo šta nauka kaže o dobrobitima vitamina K2:

Doprinosi sprečavanju kardiovaskularnih bolesti. Najvažniji uticaj vitamina K2, iako ima mnogo važnih povoljnih uticaja, jeste njegova dobrobit za kardiovaskularno zdravlje. Tek nedavno su naučnici počeli da uviđaju šta stvarno dovodi do zapušenja arterija – to nisu masti, već kalcijum. Razlog je što kalcijum, vitamin K2 i vitamin D3 deluju kao složena celina, ili ne deluju kako treba. Vitamin K2 bi trebalo da raspoređuje kalcijum tamo gde pripada – u kosti i zube; ali, ako postoji manjak vitamina K2, kalcijum se brzo prebacuje u zone u kojima ne bi trebalo da ga bude – arterije, tkiva i bubrege. Iz tog razloga vitamin K2 doprinosi i sprečavanju i lečenju kamena u bubregu, kao i sprečavanju kalcifikacije arterija i drugih kardiovaskularnih problema koje to izaziva.
Suštinski je važan za zdravlje kostiju i zuba. U zajednici sa vitaminom D3 i kalcijumom, K2 je element koji “gura” kalcijum u zube i kosti. Zapravo, taj vitamin je toliko važan da se na njega gleda i kao potencijalnu prevenciju i tretman osteoporoze.
Bitan je za zdravlje prostate. U jednom članku objavljenom u časopisu “Medical Hypothesis” jedan lekar je nazvao vitamin K2 “karikom koja nedostaje” u zdravlju prostate. To je zato što je loše zdravlje prostate, po njemu, u suštini “poremećaj koji nastaje usled nedostatka vitamina K2”. Istraživanja su pokazala da je vitamin K2 čak preokrenuo nabolje tok nekih slučajeva raka prostate, tako da se sada razmatra njegova upotreba u tretmanu ove bolesti.  
Bitna hrana za mozak. Trenutno je u toku niz proučavanja o tome kako vitamin K2 štiti mozak od Alchajmerove bolesti. Naučnici su već utvrdili da osobe kojima je dijagnostikovana Alchajmerova bolest uvek imaju značajan manjak vitamina K2. Odatle pouzdano znamo da je vitamin K2 suštinski za prevenciju Alchajmerove bolesti.
Leči proširene vene. Pošto je K2 dobar za čišćenje arterija, on je dobar i u prevenciji proširenih vena. Neka istraživanja su pokazala da K2 ne samo da doprinosi prevenciji proširenih vena, nego i njihovom lečenju. Osim ovog, na postoji nikakav poznati lek za proširene vene
Dobar za zdravlje kože. Osim što sprečava kalcijum da dospe u arterije, vitamin K2 takođe sprečava kalcijum da se nagomilava u elastinu (sloj kože) usporavajući tako formiranje bora i ostalih znaka starenja. Interesantno je da Japanke, generalno gledano, imaju kožu koja izgleda mlađe u poređenju sa ženama iz drugih zemalja; jedan od razloga je svakako taj što komzumiraju nato miso, koji je veoma bogat vitaminom K2.
Može da spreči proliferaciju raka prostate i nekih drugih oblika raka. Neka istraživanja istakla su preventivnu i isceljujuću ulogu vitamina K2 što se tiče oboljenja prostate, uključujući i rak. Ali, proučavanja su pokazala da K2 zaustavlja proliferaciju malignih ćelija u celini, čak i kod pacijenata sa leukemijom. Čak je pokazano da K2 zaustavlja širenje raka pluća.

Potrebe za vitaminom K2
Vitamin K2 nije lako dobiti ishranom, pogotovo ako se praktikujete ishranu sa malo masti. Mnogi pojedinci imaju deficit vitamina K2, a taj deficit može dovesti do prevremenog starenja, deformiteta kostiju, kardiovaskularnih problema i brzog propadanja zuba.
Vitamin K2 deluje u sinergiji sa vitaminom D3 u organizmu. U prirodi se ova dva vitamina po pravilu nalaze zajedno. Potrebna su oba ova vitamina da kalcijum koji unesete završi u kostima, a ne da podstiče kalcifikaciju arterija. Dakle, važno je uneti dovoljno vitamina K2 ishranom. Što se tiče vitamina D3, njega dobijate sunčanjem, a u zimskim mesecima, poželjno je uzimati suplemente.
Osobe koje su izložene riziku da imaju najniže nivoe vitamina K2 su: one koje koriste dosta antibiotika, osobe sa lošim varenjem i osobe sa lošom crevnom florom (nedostatkom korisnih bakterija).  

Prehrambeni izvori vitamina K2
Nije lako uneti dovoljno vitamina K2 prirodno. Dnevne potrebe su 1000 mikrograma. Poređenja radi, 30g tvrdog sira sadrži samo 75 mikrograma. (To znači da treba pojesti prilično sira da dobijete dovoljno vitamina K2:))

Namirnice najbogatije vitaminom K2 su
Organski mlečni proizvodi (puter, mleko)
Jaja
Fermentisane namirnice kao što je nato
Neki tvrdi sirevi, na primer brijer i gauda
Postoje i kvalitetni suplementi vitamina K2, kao i kombinacija vitamina K2 i D3.

Na slici u članku: nato, fermentisana sojina zrna, tradicionalna japanska namirnica bogata vitaminom K2

Izvori:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26389791
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19027415
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11374034
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10750566
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11180916
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12888897?dopt=Abstract
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19214667
https://blog.energyfirst.com/nutrition/whey-protein/vitamins-effects-on-old-woman/

Srodni članci (po ključnim rečima)

Šetnja čuva od šloga... Jedna obimna dugoročna studija objavljena u časopisu “Stroke” Američkog udruženja za srce pokazuje da je najbolji recept protiv moždanog udara - šetnja. Žene mogu da drastično smanj...
Zašto su dobre ljubičaste namirnice... Supstance koje daju razne nijanse ljubičastog voću i povrću nazivaju sa antocijanini. Oni štite biljke od oštećenja od sunca – ali istu zaštitnu ulogu ispoljavaju i kod ljud...
Voće smanjuje rizik od dijabetesa... Možda će vam zvučati suprotno od onoga što se uobičajeno misli, ali istraživački tim sa Harvarda utvrdio je sledeće: povećana konzumacija celovitog voća, posebno borovnica, grožđa i jabuka sman...
Gladovanje je korisno...   Novo istraživanje stručnjaka iz Intermountain Medical Center Heart Institute iz američke države Juta, pokazalo je da je periodično gladovanje korisno za zdravlje, posebno zdravlje srca.  ...
Hrana u prevenciji raka prostate... Tri nezavisna istraživanja, sprovedena između 2004. i 2009. utvrdila su da su zeleni čaj i kurkuma i kombinacija paradajz-brokoli najbolje “supernamirnice” za prevenciju raka prostate. &n...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 67

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Šetnja čuva od šloga

Detaljnije »