Kombuha, zdravi napitak

Kombuha je prirodni fermentisani napitak koji stvara simbiotska kultura bakterija i gljivica koja formira providni gel. Ovaj napitak koristi se preko 2000 godina za poboljšanje opšteg zdravlja i borbu protiv infektivnih i hroničnih bolesti.

Kombuha se obično proizvodi koristeći kao podlogu za fermentaciju zaslađeni zeleni ili crni čaj. Sladi se šećerom, mada najfiniji procesi fermentacije koriste sirup šećerne trske ili med; ipak, suviše meda može da naruši stabilnost bakterijske kulture. Većina upotrebljenog šećera biće konvertovano u organske kiseline koje smanjuju telesnu reakciju na šećer, tako da je kombuha veoma niskog glikemijskog indeksa i ne deluje inflamatorno.
Kombuha gljiva je plutajući komad fobrozne celuloze koje sadrži korisne mikroorganizme, od kojih je najveća količina bakterije Gluconacetobacter xylinus. Ako te gljive ima u napitku koji koristite, to znači da je kombuha napitak aktivan i živa. Ako nedostaje, to ukazuje da je napitak pasterizovan ili prerađen.
Kiselost kombuha napitka sprečava da se ona zagadi plesnima i bakterijskim sporama iz vazduha. Smatra se, takođe, i da bakterije i gljive iz kombuhe proizvode molekule koji imaju antimikrobno dejstvo, koji takođe sprećavaju kontaminaciju.
Kultura kombuhe obično sadrži mnogo sortii korisnih kvasaca koji fermentišu šećer u alkohol. Jedan od sojeva bakterija koje sadrži, Gluconacetobacter xylinus, fermentiše alkohol iz kvasaca u sirćetnu kiselinu. To smanjuje sadržaj alkohola u kombuha napitku, a povećava sadržaj probiotičkih produkata (korisnih bakterija)
Hranljiva i zdrava
Kombuha obiluje jedinstvenim nutrijentima. Sadrži razne organske kiselina, aktivne enzime, aminokiselina i polifenolne antioksidanse. Među njima su i sirćetna kiselina, butirička kiselina, usnička kiselina, oksalna kiselina, malička kiselina, glukonička kiselina i mlečna kiselina. Sadrži takođe aktivne enzime i probiotike. Zdravstvene koristi od kombuhe su brojne, a u njih spadaju:
Poboljšava funkciju zglobova
Kombuha je bogata glukozaminima koji pomažu održavanju hrskavičave strukture i sprečava degeneracij u zglobova. Glukozamini povećavaju nivo proizvodnje hijaluronske kiseline u zglobovima, a ova kiselina vezuje i hiljadu puta više vlage od svoje mase unutar šupljine zgloba. To omogućava dobar volumen hrskavice zgloba, vlaženje, podmazivanje i savitljivost, a istovremeno štiti i od oštećenja slobodnim radikalima.
Poboljšava varenje i imunitet
Kombuha je bogata probiotičkim bakterijama i kvascima koji u crevima štite od parazita i patogenih organizama. Posebno je dobra da smanji rast kandide, da poboljša varenje i asimilaciju hranljivih materija. Kombuha, u stvari, jača imunitet time što creva snabdea korisnim mikroorganizmima i antioksidantnim enzimima.
Pomaže čišćenju organizma
Ovaj napitak, koji je toliko bogat enzimima i organskim kiselinama pomaže detoksikaciji tela. To smanjuje opterećenje pankresa, jetre i bubrega i pomaže telu da se oslobodi metaboličkog i drugog otpada. Pomaže i da se neutrališu kancerozne ćelije, zato što je kombuha je bogata glukaronskom kiselinom koja poseduje antikancerogena svojstva.

Pa, ako dosad niste probali kombuhu, možda je ovo leto prava prilika da je probate...

Izvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kombucha
www.foodrenegade.com/kombucha-health-benefits/
http://drleonardcoldwell.com/2012/10/03/kombucha-health-benefits/

 

 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 124

Svi članci u rubrici