Medicinsko dejstvo ketogene dijete

keto1aKetogena dijeta sadrži mnogo masti, a malo ugljenih hidrata. U medicini se uglavnom koristila u tretmanu epilepsije. Nova istraživanja ukazuju da bi ona mogla značajno pomoći u tretmanu drugih oboljenja: dijabetesa, Alchajmerove bolesti i raka.

Striktno govoreći, ketogena dijeta je ishrana koja dovodi telo u stanje ketoze – kad organizam sagoreva masti, proizvodeći molekule poznate kao ketoni. Ako nema dovoljno glukoze, mozak može da koristi ketone za većinu svojih energetskih potreba. Istraživanja ukazuju da je većina ketogenih dijeta neškodljiva, sa minimumom propratnih efekata, ako se ispravno sprovode.
.Ketogena dijate je razvijena početkom dvadesetog veka kao tretman za epilepsiju. Primećeno je da se napadi kod epielptičara koji gladuju smanjuju. Ketogena dijeta je trebalo da podražava efekte gladovanja. Iako je danas ta dijeta zamenjena antikonvulzivnim lekovima, u poslednje vreme je ponovo oživelo interesovanje za nju, ali u tretmanu drugih oboljenja.
Tradicionalna ketogena dijeta sadrži četiri puta više masti nego ugljenih hidrata i proteina zajedno. U novije vreme, istraživači su proučili donekle modifikovanu Atkinsovu dijetu, koja sadrži 50% masti. Proučavanja su ukazala da su oba oblika efikasna u suzbijanju epileptičnih napada kod oko 50% pacijenata.

Usporava razvoj tumora
Sa obnovljenim interesovanjem za ketogenu dijetu, istraživači su počeli da ispituju njeno delovanje na razne bolesti. Jedna od oblasti koja najviše obećava je njen potencijal da uspori razvoj raka. Istraživači su utvrdili da, u sprezi sa ostalim tretmanima raka, ketogena dijeta može da uspori napredovanje mnogih oblika raka, uključujući i one koji su metastazirali. Izgleda da ta ishrana može i da poboljša kvalitet života pacijenata tokom lečenja.  Ipak, nijedno proučavanje nije ukazalo da je samo ketogena dijeta dovoljna da izleči rak.

Nije jasno zašto ketogena dijeta usporava rast tumora. Moguće je da je to možda povezano sa tim što ta ishrana pomaže da se regulišu metabolički poremećaji kao što su gojaznost, metabolički sindrom i dijabetes tip 2. Zapravo, regulacija šećera pomoću ketogene dijete je tako izrazita da omogućava mnogim pacijentima da smanje pa čak i prestanu sa uzimanjem lekova protiv dijabetesa.
Što se tiče opasnih oboljenja kao što su rak i dijabetes, važno je da se sve promene u režimu terapije sprovode pod nadzorom zdravstvenog profesionalca.

Pomaže protiv Alchajmera
Mada su ta istraživanja tek preliminarna, neka od njih su ukazala da ketogena dijeta može da pomogne pacijentima sa Alchajmerovom bolešću. Jedan od razloga je taj što ketogena dijeta pomaže u slučajevima epilepsije i dijabetesa tip 2, a Alchajmerova bolest ima mnoge slične osobine kao epilepsija i dijabetes tip 2, uključujući napade, upalu povezana sa rezistencijom na insulin i nesposobnost mozga da ispravno koristi glukozu.
Istraživanja su pokazala da ketogena dijeta poboljšava koordinaciju i ravnotežu kod životinjama sa Alchajmerom. Kada se toj ishrani dodaju i dodatni ketonski esteri, kod životinja dolazi i do poboljšanja određenih oštećenja na mozgu povezanih sa tom bolešću. Ispitivanja na ljudima su pokazala poboljšanje kognitivnih simptoma kod pacijenata sa Alchajmerom u čiju su ishranu dodati esteri ketona ili srednjelančane masne kiseline.
Srednjelančane masne kiseline se u velikoj količini nalaze u određenim namirnicama, kao što je npr. kokosovo ulje, i one mogu da podstaknu telo da proizvodi više ketona bez ulaska u proces ketoze.
Odnedavno, istraživači sprovode nekoliko kontrolisanih ispitivanja na pacijentima obolelim od Alchajmerove bolesti, korišćenjem modifikovane Atkinsove dijete i srednjelančanih masnih kiselina.

Pokazalo se da ketogena dijeta obećava i u tretmanu autizma, migrena, multiple skleroze, nealkoholičarskih oboljenja jetre, gojaznosti, Parkinsonove bolesti, policističnih jajnika i traumatskih povreda mozga.
Zahvaljujući njenim specifičnostima, sasvim ispravnu ketogenu dijetu mogu da sprovode i vegetarijanci.

 

Izvori:
www.authoritynutrition.com
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19049574
www.verywell.com

Srodni članci (po ključnim rečima)

Moje iskustvo neera dijete... Neera sirup upotrebljavam jednom godišnje i to već duži niz godina. Nemam problem sa prekomernom težinom pa ga koristim u svrhu čišćenja i detoksikacije organizma, gde se pokazao kao izu...
Indijski oraščići... Indijski oraščić nije samo fina, nego hranjiva i zdrava namirnica, koju vrijedi redovito konzumirati zbog dobrobiti, koje donosi za zdravlje. Zbog svog nježnog okusa, indijski oraščić je mnogima ...
Neočekivane koristi od vežbanja ... Svi znamo da vežbanje deluje na kondiciju, stanje mišića i kostiju, da pomaže u održavanju pritiska i blagotvorno deluje na srce, ali i na neke bolesti poput dijabetesa. Ali, postoji još razloga za re...
Čudotvorna voćka - nar... Nar (Punica Granatum, Punicaceae) je voće koje se gaji u mediteranskim zemljama i na Bliskom istoku a često se koristi u narodnoj medicini. Plod nara je bogat izvor vitamina, minerala, kao i dve vrste...
Vežbanje - prevencija i lek... Danas i Svetska zdravstvena organizacija i stručnjaci iz raznih oblasti tradicionalne medicine smatraju da je redovna fizička aktivnost sama po sebi i prevencija i lek. Ona nas štiti od srčanih obolje...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Jedite orahe da mislite bolje

  • esma 22.08.2017 10:50
   Divan članak o konzumiranju voća koje razjašnjava sve nedoumice a i upućuje na ...
 • Med, slatki lek

  • Slavica M 06.05.2017 11:29
   Draga Mirnesa, med ne sadrži gluten te ga možete slobodno koristiti u ishrani.
    
  • Mirnesa 06.05.2017 09:09
   Da li osobe alergične na gluten smiju konzumirati med?
 • Ublažite multiplu sklerozu prirodno

  • redakcija 04.04.2017 13:57
   Poštovana, detaljan opis Svankove dijete u kojoj piše sve što bi Vas moglo ...
 • redakcija
  redakcija
  26 ( +8 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  15 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +32 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 257

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Moje iskustvo neera dijete

Detaljnije »