Medicinsko dejstvo ketogene dijete

keto1aKetogena dijeta sadrži mnogo masti, a malo ugljenih hidrata. U medicini se uglavnom koristila u tretmanu epilepsije. Nova istraživanja ukazuju da bi ona mogla značajno pomoći u tretmanu drugih oboljenja: dijabetesa, Alchajmerove bolesti i raka.

Striktno govoreći, ketogena dijeta je ishrana koja dovodi telo u stanje ketoze – kad organizam sagoreva masti, proizvodeći molekule poznate kao ketoni. Ako nema dovoljno glukoze, mozak može da koristi ketone za većinu svojih energetskih potreba. Istraživanja ukazuju da je većina ketogenih dijeta neškodljiva, sa minimumom propratnih efekata, ako se ispravno sprovode.
.Ketogena dijate je razvijena početkom dvadesetog veka kao tretman za epilepsiju. Primećeno je da se napadi kod epielptičara koji gladuju smanjuju. Ketogena dijeta je trebalo da podražava efekte gladovanja. Iako je danas ta dijeta zamenjena antikonvulzivnim lekovima, u poslednje vreme je ponovo oživelo interesovanje za nju, ali u tretmanu drugih oboljenja.
Tradicionalna ketogena dijeta sadrži četiri puta više masti nego ugljenih hidrata i proteina zajedno. U novije vreme, istraživači su proučili donekle modifikovanu Atkinsovu dijetu, koja sadrži 50% masti. Proučavanja su ukazala da su oba oblika efikasna u suzbijanju epileptičnih napada kod oko 50% pacijenata.

Usporava razvoj tumora
Sa obnovljenim interesovanjem za ketogenu dijetu, istraživači su počeli da ispituju njeno delovanje na razne bolesti. Jedna od oblasti koja najviše obećava je njen potencijal da uspori razvoj raka. Istraživači su utvrdili da, u sprezi sa ostalim tretmanima raka, ketogena dijeta može da uspori napredovanje mnogih oblika raka, uključujući i one koji su metastazirali. Izgleda da ta ishrana može i da poboljša kvalitet života pacijenata tokom lečenja.  Ipak, nijedno proučavanje nije ukazalo da je samo ketogena dijeta dovoljna da izleči rak.

Nije jasno zašto ketogena dijeta usporava rast tumora. Moguće je da je to možda povezano sa tim što ta ishrana pomaže da se regulišu metabolički poremećaji kao što su gojaznost, metabolički sindrom i dijabetes tip 2. Zapravo, regulacija šećera pomoću ketogene dijete je tako izrazita da omogućava mnogim pacijentima da smanje pa čak i prestanu sa uzimanjem lekova protiv dijabetesa.
Što se tiče opasnih oboljenja kao što su rak i dijabetes, važno je da se sve promene u režimu terapije sprovode pod nadzorom zdravstvenog profesionalca.

Pomaže protiv Alchajmera
Mada su ta istraživanja tek preliminarna, neka od njih su ukazala da ketogena dijeta može da pomogne pacijentima sa Alchajmerovom bolešću. Jedan od razloga je taj što ketogena dijeta pomaže u slučajevima epilepsije i dijabetesa tip 2, a Alchajmerova bolest ima mnoge slične osobine kao epilepsija i dijabetes tip 2, uključujući napade, upalu povezana sa rezistencijom na insulin i nesposobnost mozga da ispravno koristi glukozu.
Istraživanja su pokazala da ketogena dijeta poboljšava koordinaciju i ravnotežu kod životinjama sa Alchajmerom. Kada se toj ishrani dodaju i dodatni ketonski esteri, kod životinja dolazi i do poboljšanja određenih oštećenja na mozgu povezanih sa tom bolešću. Ispitivanja na ljudima su pokazala poboljšanje kognitivnih simptoma kod pacijenata sa Alchajmerom u čiju su ishranu dodati esteri ketona ili srednjelančane masne kiseline.
Srednjelančane masne kiseline se u velikoj količini nalaze u određenim namirnicama, kao što je npr. kokosovo ulje, i one mogu da podstaknu telo da proizvodi više ketona bez ulaska u proces ketoze.
Odnedavno, istraživači sprovode nekoliko kontrolisanih ispitivanja na pacijentima obolelim od Alchajmerove bolesti, korišćenjem modifikovane Atkinsove dijete i srednjelančanih masnih kiselina.

Pokazalo se da ketogena dijeta obećava i u tretmanu autizma, migrena, multiple skleroze, nealkoholičarskih oboljenja jetre, gojaznosti, Parkinsonove bolesti, policističnih jajnika i traumatskih povreda mozga.
Zahvaljujući njenim specifičnostima, sasvim ispravnu ketogenu dijetu mogu da sprovode i vegetarijanci.

 

Izvori:
www.authoritynutrition.com
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19049574
www.verywell.com

Srodni članci (po ključnim rečima)

Nar u prevenciji raka... Jedno dugogodišnje naučno istraživanje, objavljeno u uglednom časopisu “Urološki žurnal” br. 181 od ove godine pokazalo je da se napredovanje raka prostate dramatično usporilo kod pacijenata koji su n...
Problemi sa rafinisanom fruktozom... Ne samo da je šećer primarni izvor suvišnih kalorija u SAD, već su nedavna istraživanja pokazala da ćelije raka bujaju od veštačke, rafinisane fruktoze, koja se dobija uglavnom od kukuruznog sirupa. ...
Paradajz štiti od raka želuca... Nedavno proučavanje utvrdilo je da paradajz ometa rast i širenje ćelija raka želuca, što je samo još jedan razlog više da se konzumira ovo zdravo povrće. Dva istraživačk...
Ruzmarin i origano regulišu šećer... Da li znate da dva uobičajena začina, ruzmarin i origano, mogu da pomognu održavanju normalnog nivoa šećera u krvi? Upravo to je otkrilo novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Agricultura...
Kako pomoći rad bubrega... Ako konzumirate dovoljno tečnosti u obliku vode, čaja itd. i hranite se zdravo, bubrezi se čiste i sami, na prirodan način. Međutim, ponekad je bubrezima potrebno pomoći, a tu u igru ulaze neke namirn...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Jedite orahe da mislite bolje

  • esma 22.08.2017 10:50
   Divan članak o konzumiranju voća koje razjašnjava sve nedoumice a i upućuje na ...
 • Nameštanje želuca

  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +11 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 101

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Nar u prevenciji raka

Detaljnije »