Naizmenični post prevencija dijabetesa

Poznato je da naizmenični post (intermittent fasting) može da poboljša senzitivnost na insulin i preventivno deluje protiv razvoja masne jetre. Naučnici su nedavno utvrdili da ovaj režim ishrane smanjuje i mast u pankreasu, veliki faktor rizika od razvoja dijabetesa.

Ovo istraživanje na miševima je obavljeno u Nemačkom institutu za ljudsku ishranu. Naime, straživači su utvrdili da kod gojaznih miševa postoji sklonost da se masne ćelije u velikom broju nagomilavaju u pankreasu. Međutim, kod miševa otpornih na dijabetes usled specifične genetike, čak i kad su ugojeni i kad imaju masnoće nagomilane u jetri, gotovo da nema masnoća u pankreasu. To je navelo istraživače na zaključak da je nagomilavanje masnih ćelija u pankreasu direktno povezano sa razvojem dijabetesa.
Naučnici su gojazne miševe koji su bili skloni dijabetesu podelili u dve grupe. Prvoj grupi je bilo dopušteno da jedu koliko hoće – kad god su heli i koliko su hteli. Druga grupa je podvrgnute režimu naizmenčnog posta; jednog dana su dobijali da jedu koliko hoće, dok drugog dana uopšte nisu dobijali hranu. Nakon pet nedelja, istraživači su primetili da u pankreasu kod miševa iz te dve različite grupe postoji razlika. Masne ćelije su se nagomilale u pankreasu prve grupe (koja je jela koliko hoće), dok druga grupa, na režimu naizmeničnog posta, gotovo da nije imala nikakvih masnoća u pankreasu.
Da bi utvrdili kako masne ćelije mogu da ometu funkcionisanje pankreasa, istraživači su izolovali ćelije prekursore adipocita (masnih ćelija) i dopustili im da se diferenciraju u zrele masne ćelije. Ako su zrele masne ćelije gajene zajedno sa Langerhansovim telašcima pankreasa (koja stvaraju insulin), beta ćelija tih telašaca su pojačano lučile insulin. “Mi pretpostavljamo da pojačano lučenje insulina dovodi do toga da se Langerhansova telašca kod životinja sklonih dijabetesu brže isprazne, i da zbog toga nakon nekog vremena, potpuno prestaju da funkcionišu. Na taj način, nagomilavanje masti u pankreasu može da doprinese nastanku dijabetesa tip 2”, objasnila je dr Anet Širman, vođa ovog istraživanja.
Sve u svemu, ovo istraživanje je pokazalo da naizmenični post može biti veoma jeftino i efikasno sredstvo da se spreči nagomilavanje masti u pankreasu, koje možda igra i glavnu ulogu u razvoju dijabetesa tip 2, kako su zaključili istraživači. Zato naizmenični post može da postane ne samo dobro sredstvo prevencije, već i lečenja. Prednosti naizmeničnog posta su što je neinvazivan, lak za primenu u svakodnevnom životu i ne zahteva lekove.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Metabolism, a originalni članak možete naći na sledećem linku:
www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(19)30093-9/fulltext


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 98

Svi članci u rubrici