Novi dokaz o korisnosti kokosovog ulja

kokosopetIako dosad više od 100 naučnih istraživanja potkrepljuje koristi od kokosovog ulja, povremeno se javljaju i suprotna mišljenja. Da bi razrešio kontroverzu, popularni dr Majkl Mosli je u saradnji sa Univerzitetom Kembridž organizovao eksperiment za javnost, a evo kakvi su bili rezultati.

Dosadašnja istraživanja sugerišu da kokosovo ulje smanjuje riizik od srčanih oboljenja, smanjujući nivo holesterola. Međutim, kokosovo ulje je 92% zasićena masnoća, a do skoro se verovalo da su zasićene masti štetne za zdravlje srca. Da bi se razrešila kontroverza, sproveden je sledeći eksperiment.
Istraživački tim je angažovao 100 dobrovoljaca - sve starije od 50 godina. Pre i posle eksperimenta izmereni su: težina, visina, obim struka, telesna masnoća, krvni pritisak i nivo holesterola. Potom su istraživači podelili učesnike u tri grupe, za eksperiment koji je trajao ukupno četiri nedelje.
Jedna grupa je tokom tog perioda svakog dana jela oko 50g, ili oko dve kašike kokosovvog ulja. Druga grupa je svakodnevno jela 50g maslinovog ulja. Treća grupa je svakodnevno jela 50g putera.  
Rezultati su pokazali sledeće.
Grupa koja je jela samo puter imala je oko 10% povećanja LDL, ili "lošeg" holesterola. Istovremeno, nivo HDL, ili "dobrog" holesterola je povećan za 5%.
Grupa koja je jela maslinovo ulje nije imala povećanja "lošeg" holesterola, ali je imala povećanja "dobrog" holesterola za 5%.
Grupa koja je jela kokosovo ulje nije imala povećanja "lošeg" holesterola, a imala je povećanje "dobrog" holesterola za 15%.
To ukazuje da kokosovo ulje povoljnije deluje na holesterol ne samo od putera, nego čak i od toliko hvaljenog maslinovog ulja.
Istraživači su takođe primetili da učesnici nisu dobili na težini, iako su jeli zasićene masti. Od njih su bili siti, tako da su u celini jeli manje.
Treba napomenuti da je ovo prvo istraživanje ove vrste sprovedeno u Engleskoj, a da rezultati uopšte nisu bili onakvi kakve su istraživači, u skladu sa važećim naučnim predrasudama, očekivali.
Prof. dr Ki-Ti Kau, sa Fakulteta za kliničku medicinu Univerziteta Kembridž, prokomenterisala je da je tako povoljno dejstvo kokosovog ulja možda posledica toga što je kokosovo ulje veoma bogato laurinskom kiselinom, koju organizam koristi na drugačiji način u poređenju sa drugim vrstama zasićenih masnoća.
Izveštaj o rezultatima ovog eksperimenta objavila je engleska štampa, a samo naučno istraživanje će uskoro će biti objavljeno u prestižnom medicinskom časopisu British Medical Journal (BMJ).

Izvor:
www.dailymail.co.uk/health/article-5248337/Claire-Coleman-Proof-coconut-oil-GOOD-you.html

Srodni članci (po ključnim rečima)

Belo ispod kore najzdravije... Novija istraživanja otkrivaju zdravstvene koristi od flavonoida koje sadrže citrusi (pomorandže, mandarina, grejp…). Iako tih flavonoida ima i u samim voćkama, najviše su koncentrisani u kori, tačnije...
Peršun - zeleni gladijator... Još su stari Egipćani koristili divlji peršun kao sredstvo za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Jer, plod i ulje deluju diuretično, pomažu u izlučivanju soli iz organizma. Takođe pomaže kod ...
Emocije stvaramo sami... Mnogima je teško da prihvate da je naša realnost odraz onog što je u nama na različitim nivoima našeg bića. Lakše je kriviti druge i sebe predstavljati žrtvom. Tek k...
Pravila sa kojima se svi slažu... Ponekad termin zdrava ishrana može da zbuni čoveka, jer se trendovi često menjaju. Nekad su npr. masti smatrane lošima, da bi sada postale poželjne u ishrani. Ipak, postoje neka opšta pravila koja već...
Prolećni detoks toplim čorbama ... Ukoliko ste ljubitelj toplijih obroka a želeli biste nešto mnogo bogatije, svežije i zdravije, odabrali smo nekoliko laganih, ukusnih čorbi koje se koriste i pri kurama prolećnog čišćenj...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Jedite orahe da mislite bolje

  • esma 22.08.2017 10:50
   Divan članak o konzumiranju voća koje razjašnjava sve nedoumice a i upućuje na ...
 • Nameštanje želuca

  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +11 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 160

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Belo ispod kore najzdravije

Detaljnije »