Polen, najkompletnija namirnica

Polen koji sakupljaju pčele spada u najhranljivije namirnice. On ne samo da sadrži obilje korisnih materija, nego i posebnu životnu energiju, jer u sebi nosi potencijal da stvori potpuno novu biljku.

Možda niste znali sledeće: polen se lepi za pčele zahvaljujući statičkom elektricitetu. Dok lebde iznad prašnika biljke, pozitivno naelektrisanje koje nose dlačice pčele privlači polen i on bukvalno "skače" na njihove noge. U samo jednoj kašičici polena može da bude i do milijardu zrnaca polena.
Može se reći da je pčelinji polen kompletna namirnica, zato što sadrži veliki procenat proteina (oko 40%) u obliku koji je izuzetno lako usvojiti, vitamine, minerale, mikroelemente, masti, pa čak i DNK i RNK (dezoksiribonukleinsku i ribonukleinsku kiselinu). Polen sadrži i žive enzime i koenzima koji doprinose boljem varenju i većoj vitalnosti organizma (imajte u vidu da je savremena ishrane veoma često gotovo potpuno lišena živih enzima).
Od vitamina, pčelinji polen sadrži sve vitamine B grupe, po nekima i vitamin B12, kao i vitamine A, C, D I E.

 

Zašto je koristan:
Pčelinji polen može da pomogne da se umanje alergije, pomoću procesa poznatog kao desenzibilizacija.
Polen sadrži flavonoid kvercetin, koji deluje antiupalno. (Savremena medicina smatra upale niskog intenziteta jednim od glavnih faktora rizoka od mnogih oboljenja, uključujući i kardiovaskularna oboljenja.)
Polen takođe sadrži i flavonoid rutin, koji je poznat po tome što jača zidove kapilara, posebno srca, čime doprinosi zaštiti srca.
Interesantno je da polen može doprineti i smanjenju nivoa holesterola u krvi, što doprinosi smanjenu rizika od srčanih oboljenja.
Polen sadrži veliku količinu fosfolipida lecitina (oko 15%). Lecitin je važan za nervni sistem, pošto učestuje u sintezi acetilholina, neurotransmitera važnog za pamćenje i učenje. Fosfolipidi, kao što je lecitin, učestvuju u građenju spoljašnjih opni ćelijskih membrana. Oni omogućavaju mastima, kao i vitaminima rastvorljivim u mastima i hormonima da ulaze i izlaze iz ćelija. Takođe, oni doprinose ravnomernom raspršivanju masti  (emulzifikovanju) u krvi i telesnim tečnostima.
Polen je sjajna namirnica kada nam je potrebna energija, kada se oporavljamo od bolesti, i uopšte u periodima kada nam organizam oslabi iz bilo kog razloga.

Kako odabrati polen

Kupujte polen od pouzdanih pčelara, kojima verujete. Najbolji je onaj čija se zrnca ne lepe i ne stvaraju grudvice.

Kako se čuva
Pošto sadrži veliku količinu masti, može da brzo užegne, zato ga je najbolje čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Kako se uzima
U jutarnji smuti, sok ili musli možete da dodate kašičicu polena i izmešati ga sa jelom.

Važna napomena
Ako nikad dosad niste uzimali polen, najpre probajte veoma malu količinu, da vidite da slučajno niste alergični na ovaj pčelinji proizvod.

 

Izvori:
http://aetherforce.com
Prescription for Nutritional Healing. Fifth Edition. Phyllis A. Balch, CNC. 2010.
Conscious Eating, Gabriel Cousens, M.D. 2000.

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

9 namirnica za sniženje pritiska... Visok krvni pritisak je faktor rizika koji nema neke posebne simptome, pa ga zato treba redovno kontrolisati. Postoje namirnice i prirodna sredstva koja nam, preventivno, pomažu da pritisak držimo u g...
Zašto je dobar kordiceps... Kordiceps je gljiva koja se vekovima koristila u tradicionalnoj medicini, a danas je u zvaničnoj kineskoj medicini odobrena kao lek za tretman aritmija. Savremena istraživanja su potvrdila nekoliko nj...
Homeopatija i snovi... Ciklus “Simillimum” kluba nastavlja se u utorak 18. marta 2014. godine., s početkom u 18 i 30 h. Učesnici: Dr Sanja Cimeša–Mirčić: “Razlika između akutne i konstituc...
Unosite li dovoljno kalijuma?... Uobičajena zapadna ishrana po pravilu ne obezbeđuje dovoljno kalijuma. Na primer, u Americi se procenjuje da manje od 2% populacije unosi dovoljno ovog važnog minerala, a verovatno je slična situacija...
fejsbuk utiče na poremećaje ishrane... Statistika izraelskih istraživača pokazala je da su tinejdžerke koje previše “vise” na fejsbuku znatno sklonije poremećajima u ishrani kao što su anoreksija i bulimija. Istra...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 229

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

9 namirnica za sniženje pritiska

Detaljnije »